3 maart 2021 – Met een nieuwe golf van repressie trachten de machthebbers in Iran studenten die kritiek hebben op het regime te intimideren en verdere protesten tegen de dictatuur te voorkomen.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten heeft het regime in Teheran een nieuwe golf van repressie op gang gebracht tegen studenten die kritiek hebben op het regime. De afgelopen weken hebben rechtbanken van het regime in Teheran lange gevangenisstraffen tegen verscheidene studenten bevestigd. De veroordeelden kunnen nu niet meer in beroep gaan en moeten verscheidene jaren in de gevangenis doorbrengen.

Het regime beschuldigt de veroordeelde studenten van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”, onder meer omdat zij in november 2019 hebben deelgenomen aan vreedzame burgerprotesten tegen de dictatuur.

Half november 2019 vonden in Iran massale landelijke protesten plaats tegen het regime. In meer dan 190 Iraanse steden demonstreerden burgers met grote moed voor vrijheid, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. De protesten waren gericht tegen het hele politieke systeem. Het was de massaalste volksopstand tegen de heersende dictatuur in 40 jaar.
Onder de studenten wier gevangenisstraffen in februari werden bevestigd zijn:

Soha Mortezai (foto) werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De studente politieke wetenschappen was lid van de studentenraad van de universiteit van Teheran. Wegens haar kritiek op het regime werd zij door de inlichtingendienst op een zwarte lijst geplaatst. Het bestuur van de universiteit staat haar dus niet toe haar studies voort te zetten. Half oktober 2019 organiseerde ze een vijfdaags sit-in protest op de universiteitscampus tegen haar uitsluiting van de studie.

Soha Mortezai werd in november 2019 gearresteerd terwijl in Teheran massale burgerprotesten tegen het regime plaatsvonden. Zij werd meer dan twee maanden vastgehouden en ondervraagd in de Evin-gevangenis van Teheran. Zij werd vervolgens op 22 januari 2020 voorlopig op borgtocht vrijgelaten.

Het detentievonnis tegen de studente werd uitgesproken door rechter Abolqasem Salavati, die berucht is voor de harde, onrechtvaardige veroordelingen van politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten. Hij is een van de 82 functionarissen van het Iraanse regime tegen wie de Europese Unie inreisverboden en tegoedenbevriezingen heeft uitgevaardigd omdat bewezen is dat zij zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten..

Marjan Es’haghi (foto), eveneens studente politieke wetenschappen aan de universiteit van Teheran, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens deelname aan protestbijeenkomsten van studenten op de universiteitscampus. Ze werd in november 2019 drie weken vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran.

Kamiyar Zoghi (foto), student antropologie aan de universiteit van Teheran, werd eveneens veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij werd in november en december 2019 ook wekenlang vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran en vervolgens beschuldigd van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.
Met de nieuwe golf van repressie trachten de machthebbers in Iran studenten die kritiek hebben op het regime te intimideren en verdere protesten te voorkomen. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle studenten die worden vastgehouden louter en alleen omdat zij gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrije meningsuiting.