14 maar 2021 – SMV doet een dringende oproep aan de Hoge VN-Commissaris inzake de Mensenrechten om actie te ondernemen voor de vrijlating van vrouwelijke politieke gevangenen.
SMV heeft er bij de Speciale VN-Rapporteur inzake Geweld tegen Vrouwen op aangedrongen informatie in te winnen over de situatie en gezondheid van Maryam Akbari en Golrokh Ebrahimi Eraei.

Het regime van geestelijken heeft al drie broers en een zus van Maryam Akbari laten terechtstellen.

Het regime heeft op dinsdag 9 maart 2021 totaal onverwacht de politieke gevangene Maryam Akbari Monfared overgeplaatst van de Evin-gevangenis naar de gevangenis in Semnan. Ze zit al 12 jaar gevangen. Toen andere vrouwelijke gevangenen te horen kregen dat ze overgebracht zou worden naar Semnan, gingen ze in protest om dit te voorkomen. Maar tevergeefs. De meedogenloze gevangenisbewakers sleurden haar met bruut geweld uit haar cel.

Akbari Monfared werd in december 2009 opgepakt na de opstand in dat jaar en veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar. In al deze jaren heeft ze nooit een dag verlof gekregen voor noodzakelijke medische behandelingen.

Broers en zuster van Maryam Akbari Monfared , ,Alireza Akbari werd in 1981 terechtgesteld. Gholamreza Akbari werd in 1985 doodgemarteld. Abdulreza en Roghiyeh werden terechtgesteld tijdens de grote golf van executies in 1988.

Op 24 januari 2021 werd de politieke gevangene Golrokh Ebrahimi Eraei geslagen en van de Qarchak-gevangenis in Varamin overgebracht naar de gevangenis van Amol in Noord-Iran.

SMV veroordeelt de verbanning van Maryam Akbari Monfared en Golrokh Ebrahimi Eraei ten strengste en verzoekt de Hoge VN-Commissaris inzake de Mensenrechten en internationale mensenrechtenorganisaties met klem om direct actie te ondernemen om te bereiken dat deze twee onversaagde vrouwelijke politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten.

SMV heeft herhaaldelijk gevraagd een internationale delegatie naar Iran te sturen om de gevangenissen van het geestelijke regime te bezoeken en te spreken met gevangenen, met name politieke gevangenen, en heeft de Speciale VN-Rapporteur inzake Geweld tegen Vrouwen verzocht onderzoek te doen naar de gezondheidstoestand van Maryam Akbari en Golrokh Ebrahimi Eraei.