21 maart 2021 – Moeders van mensenrechten en burgeractivistische gevangenen en vreedzame demonstranten-martelaren in Iran vierden het nieuwe jaar in de buurt van gevangenissen of aan de rand van het graf van hun kinderen.

Farangis Mazloum, moeder van burgeractivistische gevangene Soheil Arabi, vierde samen met moeder van gevangene Arsham Rezaii het nieuwe jaar nabij de Gohardasht-gevangenis in Karaj. Mevrouw Mazloum zei dat ze hun Haft-seen niet in de buurt van de gevangenis mochten opzetten, dus moesten ze het een beetje verderop doen.
Farangis Mazloum feliciteerde echter alle Iraniërs in Iran en in het buitenland en sprak haar wens uit dat het komende jaar het jaar van de vrijheid van Iran zou zijn. “Ik hoop dat we volgend jaar allemaal samen zullen zijn en dat alle Iraniërs in geluk en vrijheid samen kunnen leven”, zei ze.

Ook kwamen mevrouw Sedigheh Maleki, echtgenote van leraresgevangene Hashem Khastar, en Fatemeh Sepehri, zus van Mohammad Hossein Sepehri, bijeen buiten de Centrale Gevangenis van Mashhad, Vakilabad Prison, om het nieuwe jaar te vieren.

De moeder en familieleden van de geëxecuteerde vreedzame demonstrant, Navid Afkari, vierden ook Nowruz en Nieuwjaar naast zijn graf.
Deze diepbedroefde moeders en families van de activistische gevangenen en martelaren zoeken gerechtigheid voor hun dierbaren die onschuldig zijn gevangengezet of geëxecuteerd door de staat zonder een eerlijk proces.

Moeders van de slachtoffers die tijdens de opstand van november 2019 zijn omgekomen, hebben ook de graven van hun onschuldige kinderen bezocht en hen herdacht aan het begin van het nieuwe jaar met de traditionele Haft-seen.

SMV: Er moet worden vermeld dat verschillende vrouwelijke vrouwenrechtenactivistische gevangenen aan de vooravond van het Perzische Nieuwjaar in ballingschap zijn gestuurd. Dit betreft Maryam Akbari Monfared, Atena Daemi en Golrokh Ebrahimi Iraee.
Maryam Akbari Monfared heeft drie dochters en zal ze helaas niet kunnen zien voor de nieuwjaarsbezoeken.