Mevr. Akbari Monfared bevindt zich het twaalfde jaar van haar gevangenisstraf. Ze werd uit de Evin gevangenis overgebracht naar de Semnan gevangenis op 9 maart 2021

Inhoud van de brief:

“Maryam Akbari Monfared, werd, na een ononderbroken opsluiting van ongeveer 12 jaar, op 9 maart 2021 overgebracht naar de Semnan gevangenis. Ze werd in december 2008 gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Ze is een van de oudste vrouwelijke gevangenen in Iran en zij bleef over van een politiek georiënteerd gezin, dat een hoge prijs betaalde door de executie van hun vier kinderen. Ze werd voortdurend onder druk gezet en onderworpen aan verschillende beperkingen, zo kreeg ze geen enkele dag verlof!
Maryam Akbari Monfared werd overgebracht in de periode dat zij zich, zoals elk jaar, uit alle macht voorbereidde op Nowruz. Ze was een rots in de branding, die haar ongebreideld enthousiasme, motivatie en liefde voor het verzet deelde met iedereen op de afdeling. We waren er, in stomme verbazing, getuige van dat deze briljante en standvastige vrouw vertrok, zonder enige aarzeling en met dezelfde opgewektheid als altijd, met een glimlach op de lippen, glimmende ogen, – ze zong graag -, ze zei vaarwel en vertrok naar haar verbanningsoord.
Wij, de politieke gevangenen in de vrouwenafdeling van de Evin gevangenis, met al onze geloven en overtuigingen, wij hebben Maryam gekend in de momenten dat zij leed onder de martelingen in de gevangenis, die zij geduldig en volhardend onderging, haar vastberadenheid en vechtlust, onvermoeibaar en onttrokken aan gewoontes en het dagelijks leven, vervuld van een onverzadigbare honger naar lezen en leren.
Met de herinnering aan het weerstandsvermogen van Maryam tegen de ontberingen, die zij en haar gezin moesten doorstaan op hun zoektocht naar rechtvaardigheid en voor hun geloof en overtuiging, zijn we blij dat wij het geluk hadden in het gezelschap te verkeren van zo’n bijzondere vrouw als zij. We hebben eerbied voor haar houding, we wensen haar een niet aflatende standvastigheid en trots.

Zahra Zehtabchi, Fatemeh Mothanna, Zeinab Hamrang, Nahid Fath’alian, Aras Amiri, Sepideh Kashani, Niloufar Bayani, Hadith Sabouri, Roya Izadpanah, Raheleh Ahmadi, Alieh Motalebzadeh, Arezoo Ghasemi, Parisa Rafiei en Athena Daemi
21 maart 2021
Evin gevangenis, vrouwenafdeling