Jafar Azimzadeh, een arbeidsactivist, na zijn vrijlating wil Jafar iedereen die zijn vrijlating uit de gevangenis heeft gesteund bedanken.

Jafar Azimzadeh, geboren in 1966, is een vooraanstaand arbeidersactivist en voorzitter van de Iraanse Vakbond voor de Vrije Beroepen. Hij is drie keer aangehouden en heeft meer dan vier jaar in de gevangenis doorgebracht wegens het organiseren van vakbonden en stakingen, het opeisen van onbetaald loon en het spreken met buitenlandse media.

Jafar met zijn vrouw, na zijn vrijlating uit de gevangenis

Azimzadeh werd voor het eerst vastgezet op 1 mei 2009, en opnieuw op 1 mei 2014, wegens het protesteren op de Internationale Dag van de Arbeider. Hij werd beide keren een paar weken vastgehouden. In maart 2015 werd hij berecht voor “vergadering en samenspanning tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen de staat”. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar. Hij zat gevangen van november 2015 tot juni 2016, toen hij tijdelijk op borgtocht werd vrijgelaten na een hongerstaking van twee maanden. In september 2016 werden Azimzadeh en een collega opnieuw berecht voor dezelfde aanklachten; ze werden veroordeeld tot nog eens 11 jaar.

Jafar in hongerstaking – Evin Prison 2019

Azimzadeh 2016 : “Alle aanklachten en beschuldigingen tegen mij zijn voor vakbondsactiviteiten, zoals het organiseren van vakbonden, geweldloze arbeidersstakingen en interviews met de media om de rechten van werknemers te verdedigen, waaronder ikzelf. Ik ben een arbeider.”
In januari 2018 werd Azimzadeh bevolen om de rest van zijn straf uit te zitten. Hij kwam in aanmerking voor gratie in februari 2020, maar hij werd veroordeeld tot nog eens een jaar en een maand voor het ondertekenen van een verklaring die protesteerde tegen het medische beleid in de gevangenis. In augustus 2020 liep hij het coronavirus op en werd hij in het ziekenhuis opgenomen. In september 2020 werd hij teruggeplaatst naar een openbare afdeling.