Het Iraanse regime probeert al jaren Khavaran te vernietigen

27-4-2021 – Nadat berichten waren gepubliceerd over het dwingen van Bahai’s om hun doden te begraven in massagraven van Khavaran en een foto van de nieuwe graven op deze begraafplaats waren gepubliceerd, zei een familielid van de slachtoffers van 1988, dat de Iraanse autoriteiten “al jaren van plan zijn Khavaran uit hun archieven te wissen”.

Bahareh Munshi Rudsari, die haar vader Abbas Ali Munshi Rudsari en enkele van haar familieleden bij de massaexecuties van 1988 verloor, zei in een interview met de internationale media dat zijn vader jarenlang in Khavaran was begraven en de Islamitische Republiek probeert al jaren deze begraafplaats van de kaart te vegen. In januari 2009 hebben ze met bulldozer de begraafplaats overhoop gegooid om onder het voorwendsel ze te ontwikkelen en te organiseren voor een begraafplaats voor de religieuze minderheden.

Zij gelooft dat alle recente gebeurtenissen in Khavaran zijn bedoeld druk uit te oefenen op de families van degenen die in de jaren tachtig zijn geëxecuteerd, en voegt eraan toe: “families worden voortdurend lastig gevallen en gepest en zelfs hebben ze geen respect voor lijken, terwijl er geen lijken en zelfs geen botten meer over is”.
In de afgelopen dagen hebben ten minste 80 familieleden van het bloedbad in 1988 in een brief aan de burgemeester van Teheran naast het verzoek de Bahai’s niet dwingen hun doden in Khavaran te begraven, geschreven: “rijt onze oude wonden niet open”.

 Fotos van de bijeenkomst van de families van degenen die in 1988 zijn geëxecuteerd op hun graven op de begraafplaats Khavaran.

Deze families, die geen inbreuk of verandering op de begraafplaats willen zien, voegen eraan toe: “Het is onze burger- en mensenrechten als de families om op de hoogte te zijn van de exacte locatie van het graf van onze dierbaren en om de nagedachtenis van onze dierbaren te eren door hun graf te bezoeken”.
Bahareh Munshi Rudsari zette zijn gesprek voort door de nadruk te leggen op de inspanningen van de Islamitische Republiek om druk uit te oefenen op Bahai’s en tanden laten zien aan de families van de geëxecuteerden en voegde eraan toe dat het een bewijs van misdaad was en dat zij hoopt dat iedereen uitgebreid ertegen protesteert”.
De massagraven van de begraafplaats Khavaran, gelegen ten zuidoosten van Teheran, zijn de graven van de slachtoffers van de massaexecuties in 1988.

Eerder wees Farhad Sabetan, de woordvoerder van de Baha’i International Gemeenschap aan dat de Khavaran-begraafplaats nu een vlakke grond is en blijkt dat de overblijfselen van degenen die in 1988 zijn geëxecuteerd, van de begraafplaats zijn verwijderd en zei dat het Iraanse regime een tragedie is voor niet alleen voor mensen van Bahai geloof maar ook voor alle Iraniërs die hun vrienden en families hebben verloren; want “het is niet bekend waar de lijken zijn waar wij nieuwe lijken op moeten begraven…Bahai gemeenschap zal eronder geestelijke leed van krijgen; want de doden worden ook het recht op verzorging en begrafenis ontnemen”.