De hoogste leider van het Iraanse regime, Ali Khamenei, verbood in januari de aankoop van Covid-19 vaccins uit de VS en het VK.

Iran, 07 mei 2021 – Vaccinatie tegen het nieuwe coronavirus is in Iran een van de vitale eisen van het volk. Maar het regime heeft niet alleen geen serieuze stappen ondernomen om vaccinatie te verstrekken, het heeft in plaats daarvan getracht deze te vertragen. In januari heeft de opperste leider van het regime, Ali Khamenei, openlijk de aankoop verboden van door de WHO goedgekeurde Covid-19-vaccins die in de VS of het VK zijn geproduceerd, waardoor de samenleving nog meer pijn en schade werd toegebracht.

Het is ook de moeite waard eraan te herinneren dat zowel de Verenigde Staten als de Wereldgezondheidsorganisatie de beweringen van het regime over Amerikaanse sancties die Iran zouden hinderen bij het reageren op de uitbraak van het coronavirus hebben verworpen. Het is het regime zelf dat de belangrijkste aanstichter en facilitator van de uitbraak van het coronavirus is geweest.

Update situatie m.b.t. het coronavirus in Iran: meer dan 280.000 doden

Rouhani zei op 27 maart: “We hebben vandaag een maatregel aangenomen die de particuliere sector toestaat vaccins in te voeren.” De particuliere sector is een andere naam voor entiteiten die banden hebben met de Revolutionaire Garde van het regime (IRGC) en Khamenei. Als gevolg daarvan zullen ingevoerde vaccins een nieuw medium zijn voor diefstal en plundering van het geld van het Iraanse volk.

Kort daarna kondigden sommige farmaceutische bedrijven aan dat vaccins alleen worden geleverd aan regeringen en legers en niet aan particuliere bedrijven, en zelfs in landen waar alles met geld kan worden gekocht worden vaccins niet verkocht aan particuliere entiteiten maar ter beschikking gesteld aan overheidsinstellingen om gratis vaccinatie te verstrekken aan het publiek.

Zoals het heeft gedaan met de geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19, heeft het regime getracht de vaccins via zijn netwerk van handelaren tegen torenhoge prijzen op de vrije markt te verkopen en met zijn handen in de zakken van de mensen te graaien om meer geld te verdienen. Dit terwijl de meerderheid van de Iraanse bevolking onder de armoedegrens leeft en letterlijk moet zien te overleven. De huidige economische omstandigheden hebben het leven van de mensen geruïneerd, en velen zijn niet in staat om de meest elementaire behoeften te kopen, zoals gevogelte, brood en eieren.

Door vaccins op de vrije markt te verkopen, zendt het regime een boodschap naar de mensen: “Als je geld hebt, zul je leven, anders ben je gedoemd te sterven!”

De criminele maatregelen van het regime zullen sociale gevolgen hebben. Veel facties waarschuwen voor de “tikkende sociale bom” van de Iraanse samenleving en de publieke verontwaardiging die zich in de afgelopen tweeënhalf jaar al in vijf grote opstanden heeft gemanifesteerd. Maar op dit moment lijkt het erop dat het regime in een impasse zit, en welke weg het ook kiest, aan het eind zal de woede van het Iraanse volk wachten en zijn eis tot regimeverandering.