21 mei 2021 – Met nieuwe aanklachten en straffen zet het islamitische regime in Iran zijn campagne van vervolging van christenen voort. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden omdat zij hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.
Er komen nog steeds verontrustende berichten uit Iran over de vervolging van de christelijke minderheid, waarvan vooral Iraanse christenen met een islamitisch verleden het slachtoffer zijn.

In de stad Karaj, ten westen van Teheran, heeft een rechtbank van het regime eind april bevestigd dat de 40-jarige Reza Zaeemi (foto) negen maanden gevangenisstraf moet uitzitten louter en alleen wegens zijn christelijke geloof. Verwacht wordt dat hij binnenkort met het uitzitten van de gevangenisstraf zal beginnen.
De voormalige moslim, die tot het christelijke geloof is overgegaan, werd in november 2020 voor het eerst gearresteerd en vervolgens 17 dagen lang in verschillende gevangenissen verhoord. Na te zijn beschuldigd van “propaganda tegen de staat”, werd hij voorlopig op borgtocht vrijgelaten.

Vervolging van christenen verder aangescherpt door wetswijziging

In mei werden drie leden van de christelijke gemeenschap in de stad Fardis, in de buurt van Teheran, die al eerder te maken hadden gehad met vervolging vanwege hun geloof, opnieuw aangeklaagd. De nieuwe tenlastelegging is het gevolg van een wetswijziging van begin 2021, waardoor de vervolging van christelijke gemeenschappen in Iran is toegenomen.

De drie voormalige moslims Milad Goodarzi, Amin Khaki en Alireza Nourmohamadi (op de foto van links naar rechts), die actieve leden zijn van de christelijke gemeenschap van Fardis, werden beschuldigd van “propaganda voor ideeën die afwijken van de heilige islam”. Zij waren reeds in 2019 onder soortgelijke voorwendselen veroordeeld en moesten toen gevangenisstraffen van verscheidene maanden uitzitten.
Na de nieuwe aanklacht moesten de drie christenen een hoge borgtocht betalen om niet onmiddellijk opnieuw in hechtenis te worden genomen. Ze staan nu opnieuw voor de rechter. In november 2020 zijn hun huizen en die van negen andere christelijke gezinnen in Fardis doorzocht, waarbij persoonlijke bezittingen, computers, bijbels en andere christelijke boeken in beslag zijn genomen.
In januari en februari 2021 werden leden van deze gezinnen ondervraagd en werd hen verboden contact te hebben met andere christenen. Zij werden bedreigd met lange gevangenisstraffen en beroepsverbod als zij de wet overtraden.

In de wereldvervolgingsindex 2021, die in januari is gepubliceerd door de christelijke liefdadigheidsinstelling Open Doors, staat Iran op de 8e plaats. Het regime in Teheran blijft dus een van de ergste vervolgers van christenen in de wereld. In vergelijking met vorig jaar is de onderdrukking van christenen in Iran verergerd.
Het regime in Iran – dat zijn verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht negeert – voert de onderdrukking van religieuze minderheden op. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen die uitsluitend worden vastgehouden omdat zij hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend.