De SMV beschouwt de gevangenschap van de broers Afkari als gijzeling, en de dreiging met executie als een poging van Justitie van de Islamitische Republiek om te zorgen dat de waarheid niet ontdekt zal worden, en ze roept op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Vahid en Habib Afkari werden een paar dagen voor de executie van hun broer Navid Afkari in september 2020 in eenzame opsluiting geplaatst, en hen is vanaf toen telefonisch contact met hun familie, toegang tot hun advocaat en medische zorg geweigerd. Iran Human Rights benadrukt haar oproep tot directe vrijlating van de broers Afkari, die worden vastgehouden als gijzelaars, en veroordeelt hun behandeling door de ambtenaren van de Islamitische Republiek zeer scherp; die behandeling beschouwt zij als nagenoeg marteling.

Volgens berichten werden de broers van de geëxecuteerde demonstrant Navid Afkari, Vahid en Habib, in eenzame opsluiting geplaatst op 5 september 2020 en is hen sinds die dag telefonisch contact met hun familie, toegang tot hun advocaat en medische zorg geweigerd.

Een welingelichte bron vermeldde: “ Zelfs wanneer zij hun familie hen laten bezoeken, dan is dat altijd wanneer er niemand anders in de buurt is, zodat zij steeds in compleet isolement blijven. De verlengde eenzame opsluiting geeft meer druk op hen, en het weigeren van medische zorg en telefoontjes is nog meer druk”.

De Standaard van Minimum Regels voor Behandeling van Gevangenen van de VN (de Nelson Mandela Regels) beperkt de periode van eenzame opsluiting tot een maximum van 15 dagen achter elkaar, verbiedt eenzame opsluiting voor vage termijnen en stipt aan dat het alleen maar mag worden opgelegd door een bevoegde autoriteit, overeenkomstig de principes van eerlijkheid en een goed proces, en dat het onderworpen moet zijn aan onafhankelijke nabeschouwing.

Drie Afkari-broers in Persepolis, Voordat Navid Afkari Nationale held van Iran werd gearresteerd en geëxecuteerd. De eerste foto van rechts

Vahid en Habib Afkari worden al meer dan 8 maanden aaneen in eenzame opsluiting gehouden, krijgen geen eerlijk proces, noch een eerlijke berechting, en de onderzoeken en oproepen van hun familie zijn onbeantwoord gebleven. “De onderzoeken door de familie hebben geen enkel resultaat opgeleverd, en ze willen hen niet eens een einddatum geven voor de eenzame opsluiting of de reden van de weigering van medische zorg”, zo zei de bron er nog bij.

Navid Afkari was een 27 jaar oude stukadoor die ook professioneel worstelde en verschillende medailles had gewonnen bij de nationale competities, toen hij werd geëxecuteerd op 12 september 2020, zonder dat hem werd toegestaan zijn familie voor de laatste keer te bezoeken.

Vahid Afkari werd veroordeeld tot 54 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen, en Habib kreeg 27 jaar en 3 maanden met 74 slagen. Tijdens hun proces werd Vahid en Habib het recht tot vertegenwoordiging door een advocaat geweigerd. De broers hadden het gerechtshof verteld dat hun bekentenissen vals waren en waren afgedwongen onder marteling.

Volgens documenten van de rechtbank negeerde de rechtbank niet alleen deze meldingen van marteling, maar weigerde zij Navid ook het recht tot verdediging door het weigeren van zijn aanvraag om de CCTV film te zien, die gebruikt was als bewijs van zijn schuld.

De rechtsgang van de broers Afkari is een inbreuk geweest op alle bekende standaarden van eerlijke berechting en goede procesgang.