8 juni 2021 – De politieke gevangene, die al sinds 2013 in de gevangenis zit, werd door de rechterlijke macht van het regime opnieuw aangeklaagd wegens vermeende “propaganda tegen de staat”. Hij wordt dus bedreigd met een verlenging van zijn gevangenisstraf.

Volgens mensenrechtenactivisten wordt Soheil Arabi (op de foto met zijn dochter voor zijn arrestatie), een fotograaf en internetjournalist die in Iran gevangen zit, opnieuw geconfronteerd met represailles en strafmaatregelen van de rechterlijke macht van het regime.

De 36-jarige Soheil Arabi werd in 2017 onderscheiden met de Press Freedom Award van Verslaggevers zonder Grenzen (RSF). Hij zit sinds 2013 in hechtenis. Hij wordt momenteel vastgehouden in de beruchte Gohardasht-gevangenis in de stad Karaj, ten westen van Teheran.

Deze gevangenis werd in april 2021 toegevoegd aan de sanctielijst van de Europese Unie wegens ernstige schendingen van de mensenrechten. De Gohardasht-gevangenis, aldus de EU, “staat sinds de Islamitische Revolutie van 1979 bekend om de ontzegging van de mensenrechten, waaronder ernstige fysieke en psychologische foltering van politieke gevangenen … alsook massa-executies zonder eerlijk proces”.
Op 25 mei werd Soheil Arabi opnieuw aangeklaagd door de rechterlijke macht van het regime wegens vermeende “propaganda tegen de staat”. Als gevolg daarvan loopt hij het risico dat zijn gevangenisstraf wordt verlengd.

Een van de redenen voor de hernieuwde aanklacht is dat Soheil Arabi begin september 2020 in een audioboodschap verslag heeft gedaan van de onmenselijke omstandigheden en martelingen in de Fashafouyeh-gevangenis, ten zuiden van Teheran, waar hij op dat moment gevangen zat. Zijn verslag werd ook verspreid door buitenlandse media. Bovendien wordt de journalist ervan beschuldigd verschillende malen met hongerstakingen te hebben geprotesteerd tegen het feit dat politieke gevangenen in Iran opzettelijk de nodige medische verzorging wordt ontzegd.

Soheil Arabi werd in de herfst van 2013 gearresteerd omdat hij op Facebook kritiek had geuit op het Iraanse regime en zijn leider. In 2015 werd hij ter dood veroordeeld omdat hij “islamitische heiligheden zou hebben beledigd”. In hoger beroep werd de straf vervolgens verminderd tot zeven en een half jaar gevangenisstraf. In oktober 2018 werd zijn straf met drie jaar verlengd omdat hij open brieven had geschreven waarin hij ruchtbaarheid gaf aan de onmenselijke gevangenisomstandigheden in de Fashafouyeh-gevangenis.

Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van Soheil Arabi en alle andere journalisten die in Iran uitsluitend wegens hun journalistieke werk gevangen worden gehouden.