Parijs, 19 juni 2021 (Reuters).  Amnesty International en Human Rights Watch verklaren dat de verkiezing van Ebrahim Raisi, als president van Iran, een klap is voor de mensenrechten en roepen op om een onderzoek in te stellen naar zijn rol in, wat Washington en de mensenrechtengroeperingen noemen, de buitengerechtelijke terechtstellingen van duizenden politieke gevangenen in 1988.

“Dat Ebrahim Raisi is gerezen tot president van Iran in plaats van dat er een onderzoek werd ingesteld naar zijn misdaden tegen de menselijkheid door moord, gedwongen verdwijningen en marteling, is een wrede herinnering aan het feit dat straffeloosheid oppermachtig is in Iran,” verklaarde Agnès Callamard, Secretaris-Generaal van Amnesty, vanuit Londen.

“Wij gaan door met de oproep om te onderzoeken wat zijn betrokkenheid was bij misdaden, recent en in het verleden, tegen het internationale recht, inbegrepen alle staten die internationale rechtspraak uitoefenen. ”

Vanuit New York, herhaalde Human Right Watch (HRW) deze verklaring.

“De Iraanse autoriteiten plaveiden de weg naar het presidentschap van Ebrahim Raisi door onderdrukking en oneerlijke verkiezingen,” verklaarde Michael Page, plaatsvervangend directeur voor het Midden-Oosten van HRW.“Als hoofd van het repressieve rechtssysteem in Iran, keek Raisi weg van een aantal van de meest afschuwelijke misdaden in de recente geschiedenis van Iran, dit verdient onderzoek en verantwoording afleggen, in plaats van de verkiezing tot een hoog ambt.”

Een jong meisje in Londen: gerechtigheid zoeken voor de slachtoffers van het bloedbad van 1988 ….