Hossein Shahbazi

De middeleeuwse dictator van Iran is van plan de doodstraf van Hossein Shahbazi, een minderjarige delinquent die gevangen zit ten uitvoer te brengen. . Het gebruik van de doodstraf tegen personen die op het moment van het misdrijf minderjarig zijn, is echter verboden volgens de internationale mensenrechtenwetgeving en is in strijd met internationale verplichtingen.

De Campagne “Bespaar Levens” roept de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties, de Europese Unie en haar lidstaten op om het leven van dhr. Shahbazi te helpen redden.
Hossein Shahbazi is op 30 december 2018 gearresteerd en terwijl hij werd vastgehouden en ondervraagd in het detentiecentrum van Shiraz, werd hem gedurende 11 dagen de toegang tot een advocaat en zijn familie ontzegd. In de verklaring staat verder dat de heer Shahbazi uiteindelijk “op 13 januari 2020 ter dood werd veroordeeld na een zeer oneerlijk proces door de afdeling 3 van de strafzitting één van een provincie Fars.” Het vonnis werd op 16 juni 2020 door de Hoge raad goedgekeurd.

Het mullah’s bewind van Iran blijft de doodstraf toepassen tegen minderjarigen voor hun delict. Vorig jaar hebben de Iraanse autoriteiten ten minste drie mensen die op het moment van het misdrijf minderjarig waren, geëxecuteerd en tientallen mensen die op het moment van het misdrijf minderjarig waren, zitten nog steeds in de dodencel
Het Iraanse regime kondigde in 2020, 246 openbare executies aan, onder wie drie kinderen. En dusdanig bevindt Iran zich in de beschamende positie van “grote uitvoerder van de executies” in de wereld.

Ali Arjangi, tot de dood veroordeelde minderjarige gevangene in Iran

Ali Arjangi, die naar verluidt op 17-jarige leeftijd als verdachte in de dodencel zat,deed een poging tot zelfmoord in de centrale gevangenis van Ardabil.

De ter dood veroordeelde Ali Arjangi, die op zaterdag 12 juni probeerde voor de uitvoering van de doodstraf een einde te maken aan zijn mentale en fysieke marteling in de Ardabil-gevangenis door een deel van zijn nek en aderen af te snijden, verkeert nu in kritieke toestand.
Volgens de mensenrechten organisatie en Amnesty International lopen minstens 90 minderjarige delinquenten het risico te worden geëxecuteerd in Iran.

OHCHR | Iran: UN experts urge Iran to halt execution of child offender