9 juli 2021 – Onder het regime in Teheran zijn de afgelopen decennia meer journalisten terechtgesteld dan in enig ander land, aldus RSF. Raisi is betrokken geweest bij de detentie, foltering en executie van journalisten.

Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), een organisatie die wereldwijd de vrijheid van informatie bevordert, steunt de eis van Javaid Rehman, speciaal rapporteur van de VN over de situatie van de mensenrechten in Iran, in verband met de door de staat bevolen massa-executies waarvan duizenden politieke gevangenen in 1988 in Iran het slachtoffer werden. De VN-deskundige had eind juni opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad van 1988 en de rol die de nieuwe regeringspresident Ebrahim Raisi bij de executies heeft gespeeld.

RSF sloot zich bij deze oproep aan en wees er op 1 juli op dat ook journalisten tot de slachtoffers van de massa-executies behoorden. Het is, aldus de RSF, noodzakelijk dat de VN-Mensenrechtenraad zich buigt over de oprichting van een onderzoekscommissie en dat dit initiatief zo veel mogelijk steun krijgt.
Verslaggevers zonder Grenzen had in maart 2019, toen Raisi werd benoemd tot hoofd van de rechterlijke macht van het regime, al gewezen op zijn betrokkenheid bij het bloedbad van 1988 en de detentie, foltering en executie van journalisten in de jaren tachtig.

In februari 2019 heeft RSF voor het eerst informatie gepubliceerd waaruit blijkt in welke mate het regime in Teheran de vervolging van tegenstanders van het regime, minderheden en mediawerkers in de afgelopen decennia in de doofpot heeft gestopt. Volgens deze informatie zijn alleen al tussen 1979 en 2009 ten minste 860 journalisten en burgerjournalisten vervolgd, gearresteerd, gevangengezet en in sommige gevallen geëxecuteerd.

Onder het regime in Teheran, aldus RSF, zijn de afgelopen decennia meer journalisten terechtgesteld dan in enig ander land. Het laatste slachtoffer was burgerjournalist Ruhollah Zam, die op 12 december 2020 in Teheran werd geëxecuteerd, terwijl Raisi aan het roer stond van de rechterlijke macht van het regime.