05-07-2021 – Majid Tafreshi, vicevoorzitter Internationale Zaken van de Iraanse Commissie voor de Mensenrechten, vertelde AFP dat de executie van minderjarige delinquenten “geen schending van de mensenrechten” is en dat niemand het recht heeft om het te bekritiseren.

Hij zei dat er in Iran ”drie tot vier keer per jaar” veroordeelden worden geëxecuteerd voor delicten die zij in hun jeugd hebben begaan.
Hij zei tegen AFP in een interview dat woensdag 30 juni werd gepubliceerd dat het niet uitmaakt hoe oud ze waren, de executie vindt plaats in puberteit.
De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hebben het Iraanse regime herhaaldelijk veroordeeld voor het executeren van kindercriminelen, wat in strijd is met het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michel Bachelet, verwees vorige week naar het “wijdverbreide gebruik van de doodstraf” in Iran en zei dat “meer dan 80 delinquente kinderen in afwachting zijn van executie en dat ten minste vier van hen het risico lopen binnenkort geëxecuteerd te worden.”