27 oktober 2021 – Farangis Mazloum is niet bereid te zwijgen over de mensenrechtenschendingen waaraan haar zoon en andere politieke gevangenen in Iran worden blootgesteld. Daarom werd zij door de rechterlijke macht van het regime veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf.

Mensenrechtenactiviste Farangis Mazloum (foto) wordt eind oktober in de Evin-gevangenis van Teheran veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf omdat zij opkwam voor de rechten van haar gedetineerde zoon en andere politieke gevangenen.

Farangis Mazloum is de moeder van fotograaf en internetjournalist Soheil Arabi, die in de Rajai Shahr-gevangenis in de stad Karaj wordt vastgehouden wegens zijn kritiek op het regime. Farangis Mazloum heeft herhaaldelijk met waken en op het internet campagne gevoerd voor de vrijlating van haar zoon, die al sinds 2013 gevangen zit. Na bezoeken aan haar zoon heeft zij publiekelijk verslag uitgebracht over de slechte behandeling waaraan hij in de gevangenis werd onderworpen.

Aangezien Farangis Mazloum niet bereid was te zwijgen over de schendingen van de mensenrechten van haar zoon en andere politieke gevangenen, kreeg zij te maken met talrijke represailles van de autoriteiten van het regime. Zo werd haar toestemming om haar zoon te bezoeken, na lange inspanningen en wachttijden, verschillende malen ingetrokken.

Tot slot werd Farangis Mazloum op 22 juli 2019 gearresteerd. Zij werd vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran tot 8 oktober 2019, toen zij op borgtocht voorlopig werd vrijgelaten. Na verschillende oneerlijke processen werd zij door de justitie van het regime veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens haar werk voor de mensenrechten.

De zoon van Farangis Mazloum, de 36-jarige Soheil Arabi, die getrouwd is en een dochter heeft, werd in 2017 onderscheiden met de Persvrijheidsprijs van Verslaggevers zonder Grenzen. Soheil Arabi werd in het najaar van 2013 gearresteerd omdat hij zich in Facebook-posts kritisch had uitgelaten over het Iraanse regime en de leiders van het regime. In 2015 werd hij ter dood veroordeeld omdat hij “islamitische heiligheden zou hebben beledigd”. In hoger beroep werd de straf vervolgens verminderd tot zeven en een half jaar gevangenisstraf. In juli 2018 werd Soheil Arabi veroordeeld tot nog eens zes jaar gevangenisstraf omdat hij “propaganda tegen het regime” zou hebben gevoerd in brieven die hij schreef toen hij in de gevangenis zat.

In Iran betalen verdedigers van de mensenrechten een hoge prijs voor hun moed. Ze worden hard vervolgd door het regime. Mensenrechtenverdedigers documenteren en rapporteren over schendingen van de grondrechten in het land. Zij staan in contact met internationale mensenrechtenorganisaties en media om de situatie in Iran onder de aandacht te brengen en daadwerkelijke hulp te bewerkstelligen. De wereldgemeenschap moet alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat allen die uitsluitend wegens hun mensenrechtenwerk gevangen zijn genomen, onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.