30 oktober 2021 – Saied Sangar heeft in die 21 jaar tijd 13 keer een nepexecutie ondergaan en zat drie jaar lang in een isoleercel. 

Saied Sangar, een politieke gevangene van Koerdische komaf, is na 21 jaar gevangenschap en marteling in verschillende gevangenissen op zaterdag 30 oktober vrijgelaten. Hij bracht gedurende die jaren 3 jaar door in een isoleercel en onderging vreselijke martelingen.

13 keer een nepexecutie
Wie voor het eerst het woord nepexecutie hoort denkt misschien dat het om een grap gaat, maar voor een gevangene die tot de doodstraf is veroordeeld is het bittere ernst. Met zo’n nepexecutie wil men bereiken, dat de gevangene angst en paniek ervaart. De beul wil bewijzen dat diens leven en dood in zijn handen zijn. De gevangene weet op dat moment niet of de stoel onder zijn voet wordt weggetrokken of niet, of de das op zijn nek een einde maakt aan zijn leven of niet. Deze gevangene heeft in 21 jaar tijd 13 keer een nepexecutie ondergaan. De politieke gevangene Saied Sangar heeft al die jaren vast gezeten op verdenking van samenwerken met Iraans verzet.

Van zijn 27ste tot zijn 48ste jaar in de gevangenis
Saied Sangar is geboren in mei 1973 in de stad Piranshahr. Hij werd in 31 augustus 2000, op 27 jarige leeftijd gearresteerd en is nu op 48 jarige leeftijd vrijgelaten. Twee maanden na zijn arrestatie werd hij door een rechtbank onder leiding van rechter Fatemi tot de doodstraf veroordeeld vanwege contacten met de PMOI. Daarna werd hij van het huis van bewaring van de inlichtingendienst in de stad Sanandaj naar sectie 209 van Evin-gevangenis in Teheran overgeplaatst, waar hij tot 2003 in de isoleercel heeft gezeten. Met andere woorden 3 jaar lang in de isoleercel. In december van dat jaar werd zijn straf in hoger beroep gereduceerd tot levenslang.
Op 23 december 2016 werd de levenslange straf door afdeling 4 van de strafuitvoering van de stad Sanandaj gereduceerd tot 18 jaar celstraf.

Nieuwe verdenkingen
Saied Sangar had in 2018 na het uitzitten van 18 jaar celstraf vrijgelaten moeten worden maar twee jaar later, op 20 januari 2021, werd hij tot nog eens 11 maanden extra celstraf veroordeeld. Al die jaren zijn hem de minimumrechten van een politieke gevangene ontnomen. Ondanks de verspreiding van het coronavirus in Iran was de toestand van deze politieke gevangene niet veranderd en dreigde hij op elk moment ziek te worden en dood te gaan. Nu is hij na 21 jaar gevangenisstraf en marteling vrijgelaten terwijl hij in 2018 zijn straf al had uitgezeten.