15 november 2021 – De vijfde zitting van het internationale burgerlijk tribunaal, in verband met de onderdrukking van de protesten van november 2019 in Iran, is op zondag 14 november beëindigd. Wayne Jordash, internationaal advocaat voor de rechten van de mens en lid van de onderzoekcommissie over de beschuldigingen tegen de schenders van de mensenrechten, heeft gezegd dat de uitspraak van het hof begin volgend jaar kan worden verwacht, ondertussen gaat het bijeenbrengen van documenten en informatie door.
Hij verzocht alle getuigen van de onderdrukking van november 2019 hun informatie binnen drie maanden naar het tribunaal te zenden.
Raha Bahreini, de onderzoekster van Iraanse zaken binnen Amnesty International, die aan dit tribunaal deelnam, heeft aan de hand van documentatie verklaart dat tijdens de vreedzame protesten in november 2019 en in de gevangenissen, gebruik is gemaakt van elektrische shock en chemische middelen en dat martelingen en verkrachtingen van arrestanten en hun familie plaats vonden. …….
Ze heeft de bewering van het Iraanse regime, dat opstandelingen wapens hebben gebruikt, stellig afgewezen.
Sommige getuigen hebben tijdens de zitting verklaard dat de veiligheidsagenten niet alleen op betogers hebben geschoten maar ook op toeschouwers en dat de vernielingen aan banken en andere gebouwen, volgens deze getuigen, door de veiligheidsagenten plaatsvonden.
In de slotverklaring van het tribunaal wordt vermeld, dat gezien de uitgebreide aandacht voor deze rechtszaak en de verklaringen van dappere getuigen, er nog honderden anderen zijn die ook graag willen getuigen in verband met de schending van de mensenrechten tijdens de repressie van de protesten in november 2019.
Meer dan 30 getuigen hebben in de 5 dagen durende zitting getuigenis afgelegd en er wordt gezegd dat er meer dan 150 personen, over de moorden en de repressie van vreedzame protesten in november 2019, schriftelijk en mondeling getuigenis hebben afgelegd.
De rechtbank verzamelt bewijs dat het Iraanse regime misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Aanklagers hebben een rechtszaak aangespannen tegen 133 Iraanse regime-functionarissen en ze zijn van mening dat deze op de sanctielijst van Magnitsky moeten komen te staan.
“De Magnitsky-wet is een sanctieregeling ” en verwijst naar een in 1992 aangenomen wet door de Amerikaanse regering, vernoemd naar de Russische anticorruptie-advocaat Sergei Magnitsky, en is gericht op mensenrechtenschenders.
Het Burgerlijk Tribunaal van november is georganiseerd door drie organisaties, “Mensenrechten van Iran”, “Rechtvaardigheid voor Iran” en “Samen tegen executie”.
De rechtbank heeft zondag de overige getuigen gedagvaard om ter zitting te verschijnen en bewijsmateriaal te overleggen met betrekking tot de onderdrukking van de protesten van november 2019. In de verklaring wordt gezegd dat de zaak de komende drie maanden open blijft en dat er een mogelijkheid bestaat om documentatie over te leggen.
De protesten van november 2019, die aanvankelijk een reactie waren op de plotselinge stijging van de benzineprijzen, zijn snel van intentie veranderd en richtten zich tegen de regering van de Islamitische Republiek en de leider Ali Khamenei. De protesten werden echter zwaar de kop ingedrukt.
Tijdens de protesten van november 2019 zijn minstens 1500 mensen gedood, meldde Reuters.