Protesten in Isfahan: Ten minste “214 mensen” gearresteerd, “30” oogletsel opgelopen
Volgens nieuwe berichten over de recente protesten in de stad Isfahan zijn door de veiligheidstroepen tenminste “214 demonstranten” gearresteerd en zijn “30 demonstranten” met oogletsel in het ziekenhuis opgenomen. Onder de 214 mensen die door de veiligheidstroepen zijn aangehouden, zijn 13 kinderen. In de afgelopen dagen hebben Iraanse veiligheidsfunctionarissen verklaard dat er 120 mensen zijn gearresteerd, een andere aankondiging een aantal van 67.

IHR meldde ook dat “ten minste 30 demonstranten oogletsel hebben opgelopen en in de ziekenhuizen al-Zahra en Amin zijn opgenomen”.
Een woordvoerder van de Universiteit voor Medische Wetenschappen te Isfahan bevestigde gisteren dat 19 demonstranten met oogletsel in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Hij schreef ook dat de arrestatie van demonstranten door veiligheidstroepen doorgaat en dat veel van de arrestanten “oudere dorpelingen zijn die ’s nachts zijn overgebracht van de Dastgerd-gevangenis in Isfahan naar een onbekende locatie.” Veiligheidstroepen vuurden hagelschoten en traangas af op demonstranten, volgens video’s en beelden die op sociale media zijn geplaatst, en er zijn veel beelden vrijgegeven van mensen die gewond zijn geraakt. (Radio Farda – 28 november 2021)

Universiteit voor Medische Wetenschappen te Isfahan: Twee mensen zijn in kritieke toestand, we kunnen geen statistieken geven.
Uit een verslag van burgers uit Isfahan blijkt dat anti-oproer troepen uit Teheran en naburige provincies naar Isfahan zijn gestuurd
https://www.independentpersian.com/node/195481

Nooreddine Soltanian, woordvoerder van de Universiteit voor Medische Wetenschappen te Isfahan, zei: “Twee slachtoffers van de protesten van gisteren in Isfahan zijn er slecht aan toe, maar tot nu toe zijn er geen doden gemeld. Uit video’s en verslagen die door burgers aan de Independent Persian zijn verstrekt of op de sociale media zijn geplaatst blijkt, dat de botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten in Isfahan tot in de vroege uren van zaterdagochtend 27 november zijn voortgegaan.
Op videobeelden die in handen zijn gekomen van de Independent Persian is te zien hoe een aantal burgers door veiligheidstroepen wordt neergeschoten, verwond of met wapenstokken geslagen. Op sommige beelden is ook te zien hoe anti-oproer troepen en voertuigen uit naburige provincies en Teheran naar deze stad worden gezonden. Burgers meldden dat de overbrenging donderdagochtend vroeg was begonnen.
Na het neerslaan van de protesten op vrijdag, zei de commandant van de SSF van Isfahan dat de daders van de rellen zullen worden vervolgd. (Independent Persian – 27 november 2021)

Het hoofd van de juridische commissie van het parlement zegt dat op demonstranten mag worden geschoten
Na het neerslaan van de recente protesten in Isfahan zei het hoofd van de gerechtelijke en juridische commissie van het parlement dat confrontaties met de demonstranten “onvermijdelijk” zijn en voegde eraan toe dat als iemand kwaadwillig handelt tijdens de protesten, hij/zij kan worden neergeschoten. Dit is “zowel volgens de wet als volgens de Sharia” en schade wordt ook als zodanig voorkomen, zo zei hij.
https://www.rouydad24.ir/fa/news/289206

Op de vraag waarom men de demonstranten altijd antirevolutionair noemt zei Ghazanfarabadi, voorzitter van de gerechtelijke en juridische commissie van het parlement: “In ieder geval willen contrarevolutionairen overal misbruik maken van de situaties, maar bij het recente protest in Isfahan, ongeacht of er al dan niet sprake was van antirevolutionairen, of bijvoorbeeld iemand al dan niet opzettelijk de intentie heeft tot een destructieve en gevaarlijke daad, en hij/zij het toneel betreedt, moeten zij worden tegengehouden.

Als iemand bijvoorbeeld uit protest een brandstofdepot aanvalt en vervolgens geen aandacht schenkt aan de waarschuwing, kan hij brand veroorzaken en 100 of 200 mensen doden; in zo’n geval kan hij worden neergeschoten. Dit betekent dat er een vergunning is om gewelddadig op te treden tegen die persoon of hem/haar zelfs neer te schieten om de daad te voorkomen. (De door de staat gecontroleerde website Roydad 24 – 2 december 2021)

De arrestaties gaan door, gevangenen worden naar de Dastgerd-gevangenis in Isfahan gebracht
De overbrenging van gedetineerden naar het detentiecentrum van Dastgerd-gevangenis werd op zaterdag 27 november 2021 voortgezet. Sommigen werden daarheen gebracht terwijl ze gewond waren in het gezicht, met bloed besmeurd waren of gescheurde kleding aan hadden.

Een ingelichte bron zei: “Rond drie uur ’s middags brachten ze met een busje een andere groep gedetineerden over naar het detentiecentrum van de Dastgerd-gevangenis. Onder hen waren enkelen die gewond waren geraakt met een jachtgeweer en de rest was gewond geraakt doordat de veiligheidstroepen hen geslagen hadden, al hun kleding was bevlekt met bloed of gescheurd.” “Ongeveer 30 demonstranten waren gewond aan hun ogen, sommigen licht, sommigen ernstig, zij zijn opgenomen in de ziekenhuizen Al-Zahra en Amin in Isfahan, ook andere klinieken nemen de gewonden op”, zei een andere bron.

Lokale bronnen voegden eraan toe dat de agenten invallen deden in het huis van de geïdentificeerde demonstranten en dat de golf van arrestaties doorgaat. Onder de arrestanten zijn oude mensen uit dorpen die van het detentiecentrum van de Dastgerd-gevangenis naar een onbekende locatie overgebracht zijn.

Het detentiecentrum bevindt zich in het gebouw van de gevangenis en was vroeger bekend als Kahrizak. Dit detentiecentrum wordt bestuurd door de afdeling Inlichtingenbescherming van de gevangenis en het Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid; er worden politieke gevangenen vastgehouden.
Vermeld moet worden dat tijdens de protesten van november 2019 veel van de gedetineerden naar het detentiecentrum van de Dastgerd-gevangenis zijn gebracht en sommigen daar tot drie maanden zijn vastgehouden. (Iraanse Mensenrechtenorganisatie – 27 november 2021)

Politie Isfahan verbiedt reizen naar en stoppen langs de oevers van de Zayandeh
Na de “oproep voor een miljoenkoppige bijeenkomst voor het vrijdaggebed op de opgedroogde rivierbedding van de Zayandeh op 3 december 2021, met één oog geblinddoekt als symbool voor de steun aan de gewonden in Isfahan”, kondigde Mohammad Reza Mohammadi, het hoofd van de verkeerspolitie van de provincie Isfahan, donderdag 2 december aan dat vanaf 5 uur op vrijdag, reizen naar en stoppen langs de oevers van de Zayandeh verboden zijn.

“In geen geval zullen we motorrijders toestaan om er rond te rijden en als mensen vóór het genoemde uur auto’s op deze locaties geparkeerd hebben moeten ze deze weghalen voordat de beperkingen ingaan, anders zal de politie ze wegslepen”, zei Mohammadi.

De protestbijeenkomsten van boeren in Isfahan begonnen op 7 november en gingen door op de droge rivierbedding van de Zayandeh.
Ongeveer 40 mensen verloren het zicht in ten minste één oog doordat veiligheidsagenten met hagel schoten. (Radio Zamaneh en de door de staat gecontroleerde website Eghtesad News – 2 december 2021)

Strenge veiligheidsmaatregelen in Isfahan; burgers zeggen dat het een “avondklok” is
https://ir.voanews.com/a/iran-isfahan-curfew/6337918.html

Sommige burgers zeiden dat Isfahan op vrijdag 3 december 2021 onder strenge veiligheidsmaatregelen stond. Burgerverslagen spreken van een grote aanwezigheid van speciale bewakingstroepen in sommige delen van Isfahan die zich door de stad verplaatsen. Een burger noemt de veiligheidssituatie in de stad een “avondklok” en citeert een persoon dicht bij de regering die zei dat “vandaag in de stad 30.000 strijdkrachten zijn ingezet.”

De verteller van het verslag toont de grote aanwezigheid van politietroepen op het kruispunt van de Absharstraat en zegt dat er “strenge veiligheidsmaatregelen” zijn genomen, en dat er naast officiële ordehandhavers ook “troepen in burger” aanwezig zijn. (Voice of America – 3 december 2021)

Berichten over strenge veiligheidsmaatregelen en internetvertraging in Isfahan
https://www.iranintl.com/20211203183939

Volgens berichten uit Isfahan is er een avondklok ingesteld in de wijken langs de Zayandeh en zijn alle routes naar de Khajubrug geblokkeerd. Er zijn ook meldingen van internetvertragingen en telefoonstoringen. Sinds vrijdagochtend hebben agenten de routes die naar de Khajubrug en de rivierbedding van de Zayandeh leiden afgesloten. Agenten en Basij-troepen zijn in grote getale aanwezig in de stad en hebben in sommige gebieden controleposten opgezet. (Iran International – 3 december 2021)