7 december 2021- Op 7 December 2021, brachten Vrienden van een Vrij Iran (FoFI) in het Europese Parlement een verklaring naar buiten, waarin werd bekend gemaakt dat: “Op de vooravond van de Wereld Mensenrechten Dag 100 parlementsleden, waaronder 14 vroegere ministers, ook ministers van Buitenlandse Zaken, de EU en zijn lidstaten oproepen om de Massamoord van 1988 in Iran te erkennen als Genocide en een Misdaad tegen de Menselijkheid en een harde lijn te volgen in de onderhandelingen over een nucleair akkoord.”
“De ondertekenaars zijn parlementsleden uit verschillende politieke groeperingen, waaronder twee voorzitters en zes vicevoorzitters van fracties in het parlement, een vroegere premier en een vroeger staatshoofd, twee vicepremiers en 14 vroegere Europese ministers, waaronder de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie van Polen, Spanje, de Tsjechische Republiek en Litouwen. Twee voorzitters en acht vicevoorzitters van commissies van het Europese Parlement en vijf voorzitters van delegaties van het parlement behoorden tot de ondertekenaars. ”
Aan de vooravond van de internationale dag van de mensenrechten op 10 december heeft een groep prominente Europese wetgevers een conferentie gehouden over de verslechterende mensenrechtensituatie in Iran. Leden van het Europees Parlement riepen de Unie en haar lidstaten op om het “bloedbad van 1988 in Iran te erkennen als genocide en misdaad tegen de menselijkheid”.
Het evenement van dinsdag en de deelnemers onderstreepten dat sinds Ebrahim Raisi, “handlanger van de massamoord van 1988”, in juni president van het regime is geworden, de toch al deplorabele mensenrechtensituatie in Iran nog is verslechterd.
Deze conferentie dringt er bij de internationale gemeenschap op aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de massamoord van 1988 op meer dan 30.000 politieke gevangenen en andere misdaden van het regime van de moellahs, waaronder de brute moord op meer dan 1500 vreedzame demonstranten tijdens de opstand van november 2019.
Javier Zarzalejos, lid van het Europees Parlement uit Spanje, vicevoorzitter van de Bijzondere Commissie buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Europese Unie, met inbegrip van desinformatie
Het regime van de Islamitische Republiek Iran maakt zich schuldig aan de meest flagrante schendingen van de mensenrechten, willekeurige detentie van mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten, mensen met een dubbele nationaliteit, geheime executies en gedwongen verdwijningen, willekeurige vonnissen, het gebruik van foltering, discriminatie op grond van geslacht die nog steeds in de wet en in maatschappelijke opvattingen voorkomt, onder meer door vonnissen van steniging. Het land gebruikt buitensporig en dodelijk geweld tegen protesten in het hele land.
Deze bijeenkomst is belangrijk omdat wij hier vandaag bijeen zijn gekomen om de Europese Unie en haar lidstaten op te roepen een krachtig beleid ten aanzien van Iran te voeren. Woorden moeten in daden worden omgezet, het bloedbad van 1988 moet worden erkend als genocide en misdaad tegen de menselijkheid, en de internationale gemeenschap moet worden opgeroepen om verantwoording af te leggen. De daders van deze misdaden moeten voor de rechter worden gebracht….
Milan Zver, lid van het Europees Parlement uit Slovenië, vice-voorzitter van de Commissie cultuur en onderwijs
…In 1988 stelde Iran een doodscommissie in die opdracht gaf tot massamoord op politieke activisten. Deze doodscommissie bestond uit 4 personen. Ebrahim Raisi, de huidige president van Iran, was een van de vier leden van de doodscommissie……
Marco Campomenosi, Italiaans Europarlementslid
Wij zijn hier om te spreken over het bloedbad van 1988 en andere mensenrechtenkwesties, maar aangezien ik de delegatie voor Irak vertegenwoordig, wil ik graag mijn ervaring in dit verband met u delen. Wat Iran doet met zijn eigen burgers is van belang voor wat zij rondom en in Irak doen. In Irak zetten zij politieke bewegingen en milities onder druk om de verkiezingsresultaten niet te aanvaarden…..
Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, lid van het Europees Parlement uit Spanje, voorzitter van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken
We moeten de doodstraf overal ter wereld bestrijden. Iran moet worden gedwongen de doodstraf af te schaffen als voorwaarde voor betrekkingen. We moeten ook het bloedbad van 1988 onderzoeken……..
Anna Fotyga, Pools Europarlementslid, minister van Buitenlandse Zaken (2006-2007)
Stap voor stap zijn wij in staat het Iraanse volk bij te staan in zijn wens naar een eigen soevereine, onafhankelijke en democratische staat. Wij wensen u het allerbeste. De recente rechtszaken in Zweden en Ashraf 3, waar voormalige gevangenen konden getuigen, geven hoop op belangrijke doorbraken. Ook de procedures voor de VN in verschillende vormen. Wij herinneren ons nog de bijeenkomst in Parijs en veroordelen de diplomatie van de Islamitische Republiek om daden van door de staat georganiseerd terrorisme te plegen. De VN-portefeuille voor terrorismebestrijding ontbeert de instrumenten om de daden van autocratische regimes die terrorisme financieren en plegen, aan een kritisch onderzoek te onderwerpen.
En voor degenen die zich met een dergelijk regime willen inlaten, wil ik eraan herinneren dat 80 procent van het Iraanse bedrijfsleven onder controle staat van de Revolutionaire Garde (IRGC), die verantwoordelijk was voor het massaal vermoorden van hun eigen landgenoten. We moeten niet alleen veroordelen, maar ervoor zorgen dat niemand ongestraft blijft, ook niet op de hoogste posten……
Patrizia Toia, lid van het Europees Parlement uit Italië, vice-voorzitter van de Commissie industrie, onderzoek en energie, voormalig minister
Wij willen de rechten van de Iraniërs verdedigen, vooral die van de moedige vrouwen die de afgelopen 40 jaar de strijd hebben geleid. Ik heb bewondering voor de jonge vrouwen die hun leven hebben opgeofferd voor de vrijheid in Iran. Twee jaar geleden heeft het regime 1500 mensen afgeslacht tijdens protesten. We hebben onlangs in Isfahan hetzelfde geweld gezien tegen demonstranten.
De mensenrechtensituatie in Iran is aanzienlijk verslechterd. Daarom moeten wij ons over de situatie bezinnen. Ik vind dat we een echt onderzoek moeten instellen naar de gedwongen verdwijningen en het bloedbad. Wij willen de wereldwijde Magnitsky-wet gebruiken om de schenders van de mensenrechten voor de rechter te brengen…..
Petri Sarvamaa, Fins EP-lid, vice-voorzitter van de Commissie begrotingscontrole
Helaas trekt de landelijke en voortdurende opstand van het Iraanse volk in verschillende provincies en de laatste weken in Isfahan minder aandacht dan de nucleaire besprekingen in Wenen; de nucleaire besprekingen die zonder enig resultaat zijn geëindigd….
Een man die het bloed aan zijn handen heeft van 30.000 tot de MEK behorende politieke gevangenen die in 1988 zijn afgeslacht, wordt president van het land, een president die niet door het volk is gekozen maar door de Opperste Leider is benoemd. De wereldgemeenschap moet hier onmiddellijk op hebben gereageerd. De EU moet een standpunt hebben ingenomen en hebben gehandeld overeenkomstig haar wereldwijde sanctieregeling inzake mensenrechten. Dat is echter niet gebeurd, en ik heb het gevoel dat onze democratische beginselen worden verraden.
Stanislav Polcak, lid van het Europees Parlement uit de Tsjechische Republiek
Het is onze verantwoordelijkheid als leden van het Europees Parlement om uw verzet te steunen. Het Iraanse regime kan onze partner niet zijn. Wij kennen dit regime; wij herinneren ons zijn bloedbaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ik steun uw politieke beweging en een vrij en democratisch Iran…….
Isabel Benjumea, Europees parlementslid uit Spanje
Het is onze plicht onze waarden te verdedigen, niet alleen in onze landen, maar in de hele wereld. Daarom moeten wij de protesten in Iran steunen en het lijden van het Iraanse volk veroordelen. Het bloedbad van 1988 was een misdaad tegen de menselijkheid. Op dit ogenblik vinden in Iran enorme schendingen van de mensenrechten plaats. Veel mensen in het Europees Parlement steunen uw zaak. We moeten druk uitoefenen op de internationale gemeenschap om de schendingen van de mensenrechten door het Iraanse regime te veroordelen……
Alejo Vidal Quadras, voormalig vice-voorzitter van het EP, voorzitter van ISJ
…..Duizenden politieke gevangenen zitten in de gevangenissen van Iran. Gearresteerd worden door de IRGC of de Bassij betekent foltering of een nog erger lot in de handen van deze slagers. Wij moeten onze druk op de Europese Dienst voor extern optreden en op de lidstaten van de EU opvoeren om hun beleid ten aanzien van de totalitaire theocratie in Iran te wijzigen. De Iraanse geestelijken hebben nooit een einde gemaakt aan hun bevordering van terrorisme in het Midden-Oosten, hun schendingen van de mensenrechten in Iran en hun niet-naleving van de voorwaarden van het JCPOA. Zij hebben nooit aanvaard rekenschap af te leggen voor de massamoord op …….in 1988, waartoe Khomeini had besloten, een van de ergste misdaden tegen de mensheid sinds de Tweede Wereldoorlog. De hoge vertegenwoordigers van de Europese politiek hebben vastgehouden aan hun zwakke en laffe aanpak van de wreedste dictator van de wereld. En het heeft het regime geprovoceerd in zijn terroristische aanvallen…….
Liudas MAŽYLIS, lid van het Europees Parlement uit Litouwen
Wij steunen uw strijd voor vrijheid, vrije verkiezingen, de afschaffing van de doodstraf en de rechten van de vrouw. Wij staan volledig achter uw strijd voor vrijheid en democratie.
Helmut GEUKING, lid van het Europees Parlement uit Duitsland
We kunnen een regime als dat van Iran niet tolereren. Wij moeten nagaan hoe Iran een weg naar verandering kan vinden. Het is onze plicht om deze verandering te vergemakkelijken, maar de verandering moet komen van het volk van Iran. Wat er vandaag in Iran gebeurt, heeft niets te maken met godsdienst. We moeten nagaan hoe we vooruitgang kunnen boeken om de verandering van het regime door het Iraanse volk te steunen. Wij staan achter u; wij zijn met u.
Met een corrupt regime waarvan de economie op instorten staat, kunnen geen serieuze of betrouwbare zaken worden gedaan.Wij moeten volharden in onze strijd voor vrijheid, democratie en mensenrechten in Iran…….
Petras AUŠTREVIČIUS, Litouws lid van het Europees Parlement
Wat in 1988 in de gevangenissen in Iran gebeurde was een misdaad tegen de menselijkheid en een genocide. Getuigenissen van de overlevenden bewijzen dat de huidige president van Iran persoonlijk betrokken was bij de systematische en buitengerechtelijke executies.
Wij verwachten van Hoge Vertegenwoordiger Borrel dat hij de massamoord van 1988 als genocide erkent en een onderzoek instelt naar deze misdaad tegen de menselijkheid om de daders voor de rechter te brengen.
Het Iraanse verzet boekt wereldwijd grote vooruitgang om het regime ter verantwoording te roepen voor zijn schendingen van de rechten. De Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisaties moeten hun uiterste best doen om de misdadigers voor het gerecht te brengen.
Raffaele FITTO, Italiaans lid van het Europees Parlement
We willen allemaal een ander Iran dat geen kernwapens heeft. De schendingen van de mensenrechten door het Iraanse regime gaan door. Op 26 november viel het Iraanse regime vreedzame betogers aan in de stad Isfahan. Dit bewees de wreedheid van het regime. Het regime vecht voor zijn voortbestaan. Dit is een belangrijk moment voor de geschiedenis van Iran. Het is belangrijk dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan het juiste beleid wordt gevoerd inzake de mensenrechten en het nucleaire programma van het regime. We moeten sancties opleggen en voorkomen dat het regime de onderhandelingen misbruikt om zijn nucleaire programma vooruit te helpen.
Isabella Tovaglieri, Italiaans EP-lid, lid van de Commissie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid
Vrouwen zijn de voorhoede van de protesten in Iran. ….. Vrouwen hebben verschillende rollen in de verzetsbeweging en dit geeft ons veel hoop voor de toekomst van Iran. Ik steun de strijd van de vrouwen van Iran voor vrijheid en democratie.
Wij mogen niet vergeten dat Iran een land is dat een sleutelrol speelt in de stabiliteit van de regio. De strijd tegen het fundamentalistische regime is ook onze strijd.
Franc BOGOVIČ, lid van het Europees Parlement uit Slovenië
De Europese Unie moet zich scharen aan de zijde van de Iraanse bevolking die het Iraanse regime en zijn moorddadige president Ebrahim Raisi afwijst. Hij moet worden vervolgd voor de executie van duizenden PMOI-leden en andere activisten. De aanhoudende protesten van boeren in Isfahan en andere steden tonen aan dat het volk van Iran verandering wil. De verzetsstrijders helpen de mensen om dat te bereiken. Zij verdienen onze steun.
Ik dring er bij mijn collega’s op aan het volk van Iran te steunen en zich te verzetten tegen verzoening met het regime. De IRGC moet worden erkend als terroristische organisatie voor het doden van demonstranten in de straten van Iran.
Ik dring er bij Borrel op aan een onderzoek in te stellen naar het bloedbad van 1988 en de rol van Raisi.
Anna Bonfrisco, Italiaans Europarlementslid, lid van de Commissie buitenlandse zaken
De houding van de internationale gemeenschap ten opzichte van de misdaden van het Iraanse regime is teleurstellend. Raisi speelde een sleutelrol bij het bloedbad van 1988 als lid van de doodscommissie. In de eerste helft van het jaar heeft het regime officieel 112 mensen geëxecuteerd. Het is onze plicht een einde te maken aan de genocide.
Het regime gebruikt zijn bondgenoten in het Midden-Oosten om zich te mengen in landen in de regio. Het nucleaire programma van het regime heeft militaire aspecten.
Veronika Vrecionova, lid van het Europees Parlement uit de Republiek Tsjechië
Het is onze plicht de wreedheden van het Iraanse regime te veroordelen.
Radka MAXOVÁ, lid van het Europees Parlement uit de Republiek Tsjechië
Het volk van Iran wordt al te lang onderdrukt. Ik maak me zorgen over de situatie van Iraanse vrouwen. De verslechtering van de mensenrechten in Iran gaat door. Mensenrechten moeten altijd op de eerste plaats komen.
Giulio Terzi, voormalig Italiaans minister van Buitenlandse Zaken
Het regime moet ter verantwoording worden geroepen voor de genocide op politieke gevangenen in 1988, te beginnen met zijn president Ebrahim Raisi.
De VN moet opheldering verschaffen over het bloedbad van 1988. De families van de slachtoffers moeten zien dat gerechtigheid geschiedt.
Er is geen ruimte meer voor excuses. Functionarissen hebben de morele plicht om de mensenrechtenschendingen van het regime te veroordelen.
Struan Stevenson, voormalig lid van het Europees Parlement, voorzitter van de EP-delegatie voor de betrekkingen met Irak 2009-2014
Het theocratische regime in Iran is deze week opnieuw met een team in Wenen om te proberen de Amerikanen om de tuin te leiden en hen opnieuw te doen toetreden tot het ter ziele gegane JCPOA nucleaire akkoord, onder leiding van de bejaarde en demente opperste leider Ayatollah Ali Khamenei en hun nieuwe criminele president Ebrahim Raisi, de zogenaamde slager, met eisen die voor de regering Biden onmogelijk te vervullen zijn. Zij willen de onmiddellijke opheffing van alle sancties, zelfs van die welke gericht waren tegen hun oorlogsinmenging in het Midden-Oosten, iets wat Biden politiek gezien niet kan aanvaarden.
Zij willen ook de garantie dat geen enkele toekomstige Amerikaanse regering zich ooit nog uit de overeenkomst zal terugtrekken. Nogmaals, dat is een garantie die geen enkele president kan geven. Intussen hebben de moellahs hun programma om uranium te verrijken versneld tot 60% zuiverheid, wat nog maar een stap verwijderd is van de kwaliteit die nodig is om wapens te maken, omdat hun duidelijke doel is om een kernbom te maken en hun voorwendsel van onderhandelingen in Wenen slechts een maskerade waren om die realiteit voor het Westen te verbergen.
Het JCPOA is dus dood en Josep Borrell zou er goed aan doen zijn toegeeflijke beleid ten aanzien van dit repressieve regime te laten varen en zijn aandacht in plaats daarvan te richten op het verlenen van EU-steun aan het Iraanse volk dat verlangt naar vrijheid en een einde aan het geweld.
Paulo Casaca, voormalig lid van het Europees Parlement
Dit werk kan nooit eindigen tenzij we dit misdadige regime dat Iran regeert voor een internationaal gerecht zien berechten. Er is geen alternatief voor deze weg. Het is de plicht van de hele internationale gemeenschap om iedereen te vervolgen die betrokken is bij genocide. Voor degenen die het idee van verzoening hebben gekoesterd, is Raisi een misdadiger, een slager. Hij was persoonlijk betrokken bij de genocide. Het nucleaire onderhandelingscircus betekent dat het genocidale regime wil dat de internationale gemeenschap hen een zekere mate van legitimiteit geeft. Onder het mom van vrede bevordert die zo de oorlog, omdat zij de daders van de genocide straffeloosheid verlenen. Het regime is in Isfahan mensen aan het vermoorden, zoals het dat keer op keer heeft gedaan. Hieraan zal pas een einde komen wanneer de internationale gemeenschap serieus wordt.
De volledige tekst van de verklaring:
Europees Parlement
Vrienden van een Vrij Iran (FoFI)
7 December 2021
Op de vooravond van de Wereld Mensenrechten Dag roepen 100 parlementsleden, waaronder 14 vroegere ministers, ook ministers van Buitenlandse Zaken, de EU en zijn lidstaten op om de Massamoord van 1988 in Iran te erkennen als Genocide en een Misdaad tegen de Menselijkheid – Volg een harde lijn in de onderhandelingen over een nucleair akkoord.
In een verklaring, gericht aan de leiders van de EU, waaronder Josep Borrell, Vice President/Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, riepen 100 leden van het Europese Parlement de Unie en haar lidstaten op om: “de 1988-massamoord in Iran te erkennen als genocide en een misdaad tegen de menselijkheid.”
“De ondertekenaars zijn parlementsleden uit verschillende politieke groeperingen, waaronder twee voorzitters en zes vicevoorzitters van fracties in het parlement, een vroegere premier en een vroeger staatshoofd, twee vicepremiers en 14 vroegere Europese ministers, waaronder de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie van Polen, Spanje, de Tsjechische Republiek en Litouwen. Twee voorzitters en acht vicevoorzitters van commissies van het Europese Parlement en vijf voorzitters van delegaties van het parlement behoorden tot de ondertekenaars.”
In de verklaring, waarvoor het initiatief werd genomen door de groep “Vrienden van Vrij Iran” in het Europees Parlement, wordt er bij de EU en de lidstaten op aangedrongen een harde lijn te volgen, speciaal bij de gesprekken met Iran over de nucleaire ontwikkelingen en “maak respect voor mensenrechten en de afschaffing van de doodstraf een voorwaarde bij het aangaan van relaties met het Iraanse regime.”
In de zomer van 1988 vaardigde Ruhollah Khomeini, de stichter van de Islamitische Republiek, een fatwa uit, waarin hij de executie beval van politieke gevangenen, in het bijzonder van hen die aangesloten waren bij de Iraanse verzetsbeweging, die standvastig de democratie en de vrijheid verdedigde. Binnen enkele weken werden bijna 30000 politieke gevangenen vermoord, waarvan er 90 procent behoorden tot de MEK, na een schijnproces, dat maar een paar minuten duurde.
Veel van de belangrijkste internationale juristen beschreven de 1988-massamoord als een duidelijk geval van een misdaad tegen de menselijkheid en een genocide en hebben opgeroepen tot gerechtigheid en een gerechtelijke vervolging van de daders van deze misdaad. In de verklaring veroordelen de parlementsleden de onschendbaarheid van de functionarissen van het heersende theocratisch regime gedurende de afgelopen jaren. Ze onderstrepen: “de zittende president, Ebrahim Raisi, was een lid van de zogenaamde “Commissie des Doods” tijdens de 1988-massamoord op 30000 politieke gevangenen, voornamelijk leden en ondersteuners van de .. democratische oppositie tegen het regime.
Gedurende zijn aanstelling als hoofd van het justitiële systeem werden meer dan 12000 demonstranten gearresteerd tijdens de opstanden in November 2019 en onder zijn verantwoordelijkheid werden zij onderworpen aan martelingen en velen verdwenen tijdens hun detentie. Terwijl er slechts vier maanden zijn verstreken sinds zijn ambtsaanvaarding zijn er 150 gevangenen geëxecuteerd om de Iraanse bevolking af te schrikken en opstanden door het gehele land, zoals in november 2019, te voorkomen.”
De parlementariërs, waarvan er 18 lid zijn van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het EP, tekenen aan dat de misdaden en het destructieve gedragingen van het Iraanse regime niet ophouden aan de grenzen van Iran: “De andere kant van de wrede onderdrukking van de mensenrechten in Iran is de inspanning om een kernbom te ontwikkelen , langeafstand raketten te maken en de uitbreiding van terrorisme en oorlogsdreiging in de regio.”
De 100 parlementsleden benadrukken: “De Secr. Generaal van de VN, António Guterres, heeft een vernietigend rapport het licht doen zien over de ernstige mensenrechtenschendingen in Iran, waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukt over de straffeloosheid voor schendingen in het verleden, zoals de massamoord van 1988. De Secr. Generaal van de VN heeft het Iraanse regime beschuldigd van “het vernietigen van bewijzen van de executies van politiek andersdenkenden in de periode 1988 en de kwelling en vervolging van de families van de slachtoffers, die op zoek waren naar de waarheid en het ter verantwoording roepen van de daders.”
Recentelijk heeft het hoogste federale hof in Zwitserland de federale aanklager opgedragen om de moord te onderzoeken op Kazem Rajavi in Geneve in 1990 door het regime van de moellahs, als misdaad tegen de menselijkheid en genocide. Dr. Rajavi was de vertegenwoordiger van de Raad van Verzet van Iran in Zwitserland en een vroegere ambassadeur.”
Een van de functionarissen van het regime van de moellahs, Hamid Noury, die vervangend aanklager was in de gevangenis Gohardasht in de periode van de massamoorden in 1988 en die rechtstreeks betrokken was bij de executie van politieke gevangenen, staat sinds augustus 2021 terecht in Zweden.