14 december 2021 – In Iran zitten veel leraren gevangen alleen vanwege hun vakbonds- en mensenrechtenwerkzaamheden. Wiskundeleraar Esmail Abdi verkeert na een lange periode van gevangenschap in erbarmelijke omstandigheden in een zorgwekkende gezondheidstoestand.

De Education International, waartoe onderwijsvakbonden van over de hele wereld behoren, roept op tot vrijlating van alle leraren en leraressen die in Iran gevangen zitten wegens hun betrokkenheid bij mensenrechten of vakbondswerk. Education International roept haar lidorganisaties op om zich aan te sluiten bij de oproep voor de vrijlating van leraren en zich in te zetten voor de bescherming en veiligheid van hun families.

In een persbericht van Education International van 06.12.2021 wordt bijzondere aandacht besteed aan de gevangene Esmail Abdi (foto). De wiskundeleraar bevindt zich in een zorgwekkende gezondheidstoestand na een lange periode van gevangenschap in erbarmelijke gevangenisomstandigheden. Zijn vrouw en twee dochters worden onderworpen aan represailles van de geheime dienst van het regime.

Esmail Abdi zit gevangen omdat hij als bestuurslid van de Lerarenvakbond van Teheran campagne heeft gevoerd voor sociale rechtvaardigheid en tegen mensenrechtenschendingen. Hij werd door een rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij zit sinds november 2016 vast. En hij wordt nog steeds niet vrijgelaten, onder flinterdunne voorwendselen.

In maart 2021 werd Esmail Abdi met geweld overgebracht van de Evin-gevangenis in Teheran naar de beruchte Rajai Shahr-gevangenis in de stad Karaj, waar de gevangenisomstandigheden nog onmenselijker zijn dan die in Teheran. De gedwongen overplaatsing is een strafmaatregel tegen de leraar, die herhaaldelijk de onderdrukking in Iran aan de kaak stelt, zelfs vanuit de gevangenis.

Ook in Iran protesteren leraren herhaaldelijk voor de vrijlating van hun collega Esmail Abdi.

Esmail Abdi is tijdens zijn gevangenschap verschillende keren in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de onmenselijke omstandigheden van detentie en de vervolging van leraren die opkomen voor burgerrechten. De leraar heeft in verschillende open brieven de represailles aan de kaak gesteld waaraan burgerrechtenactivisten in Iran worden onderworpen: “We zijn nog steeds beroofd van onze rechten. Leraren en vakbondsleden worden nog steeds gearresteerd en gevangengezet na showprocessen van enkele minuten, waarin de vonnissen al zijn bepaald. Ons burgerrechtenwerk wordt belasterd als zijnde een bedreiging voor de staatsveiligheid.”

Iran is als staat een partij in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten; die het recht van eenieder garanderen om lid te worden van vakbonden van hun keuze om hun economische en sociale belangen te bevorderen en te beschermen. Door vakbondsleden te vervolgen, schendt het regime in Teheran zijn internationale mensenrechtenverplichtingen.