SMV dringt er nogmaals bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de VN-Mensenrechtenraad, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten en andere relevante VN-organen op aan om effectieve praktische maatregelen te nemen om de levens van ter dood veroordeelde gevangenen te redden en een internationale onderzoekscommissie te sturen om Iraanse gevangenissen te bezoeken en gevangenen te ontmoeten. Het dossier van de mensenrechtenschendingen van het klerikale regime moet worden doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad, en de leiders ervan moeten voor het gerecht worden gebracht voor vier decennia van misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

 

Oproep voor het redden van het leven van ter dood veroordeelde Hossein Shahbazi, 17 jaar tijdens arrestatie
Twee gevangenen geëxecuteerd in Khorramabad; IRGC vermoordt vier jonge Baluchis

25-12-2021 – Gisteren heeft het klerikale regime Hossein Shahbazi, een 20-jarige ter dood veroordeelde, naar eenzame opsluiting overgebracht om zijn doodvonnis uit te voeren. Shahbazi was 17 op het moment van zijn arrestatie.

Ondertussen werden op dinsdag 21 december 2021 Hassan Mirkarami en Ardavan Fallahvand opgehangen in de Khorramabad-gevangenis na acht jaar gevangenisstraf. Zo is het aantal executies tussen 22 november en 21 december gestegen tot 41, waaronder zeven vrouwen en drie op het moment van hun arrestatie minderjarige gevangenen.

Ook werden op donderdag 16 december 2021 vier Baluch-burgers, genaamd Ali Hamali, Moslem Hamali, Kazem Vahabi en Hafiz Rigi, gedood nadat de Revolutionaire Garde (IRGC) het vuur openden op hun voertuig in Mehrestan (Sistan en Baluchestan). In de afgelopen jaren heeft de IRGC in verschillende delen van Sistan en Baluchestan routinematig moorden gepleegd op Baluch-jongeren, met name brandstofdragers.

In een andere ontwikkeling, na demonstraties om te protesteren tegen de executie van een Koerdische politieke gevangene, arresteerde Haidar Ghorbani, het ministerie van inlichtingen van het kerkelijk regime, verschillende van zijn familieleden, waaronder zijn broer en enkele andere deelnemers aan de bijeenkomsten.