De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, vooral bekend om zijn anti-racistische campagne, is op 90-jarige leeftijd overleden na meer dan 20 jaar tegen kanker te hebben gevochten.

“De dood van Tutu is een nieuw hoofdstuk in het afscheid van onze natie van een generatie Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten,” zei de Zuid-Afrikaanse president in een verklaring.

Bisschop Tutu was nooit bang om de waarheid te zeggen tegen de (racistische) machtigen, ongeacht hun positie, meldde AFP. Desmond Tutu ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1984 voor zijn strijd tegen de apartheid in zijn land. Eerlijk gezegd, zelfs na de val van het racistische apartheidsregime, schuwde hij nooit de confrontatie aan te gaan met de tekortkomingen of onrechtvaardigheden van Zuid-Afrika. Tutu was een sympathisant van het Palestijnse volk en heeft herhaaldelijk geprobeerd hun rechten veilig te stellen. Tutu gaf al op jonge leeftijd les als onderwijzer. Hij behaalde een mastergraad in religieuze studies aan de Universiteit van Londen.

Aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, was de meest prominente Afrikaanse mensenrechtenactivist. Hij steunde de verklaring van de aartsbisschop van de Kerk van Engeland ter verdediging van de rechten van de bewoners van kamp Ashraf, veroordeelde de aanval op Iraanse oppositieleden in Irak en riep op tot verantwoording en gerechtigheid voor de daders.


SMV betuigt haar diepste medeleven met het overlijden van deze waardevolle mensenrechtenvriend in Iran aan zijn familie, waaronder mevrouw Naomi Tutu, een van onze dierbaarste supporters.