In 2021 zijn in diverse Koerdische steden minstens 18 jonge mensen onder de 18 gearresteerd door ordehandhavers van de Islamitische Republiek. 4 van hen waren pas 14 jaar oud.
Het merendeel van de gearresteerde minderjarigen, 17 in totaal, werden opgepakt wegens politiek activisme en samenwerking met Koerdische oppositiepartijen, en een 4-jarig kind werd gearresteerd vanwege de politieke activiteiten van zijn moeder.

In de meeste gevallen hield men zich niet aan de juridische normen ten aanzien van de bescherming van kinderen, waaronder een beperkte periode van opsluiting voordat de zaak voor de rechter komt, directe toegang tot familie, een verbod op uitoefening van geestelijke en lichamelijke druk en toegang tot juridische bijstand door een advocaat.
Zo werden ze bijvoorbeeld verhoord zonder inachtneming van de speciale regels die gelden voor minderjarigen, en in sommige gevallen werden gevangenen geslagen. Daarnaast werd hun medische zorg onthouden.

Volgens dit bericht waren de meeste vastgezette minderjarigen, in totaal 11, afkomstig uit de provincie West-Azerbeidzjan (Urmia), 4 waren afkomstig uit de provincie Kermanshah en 3 uit de provincie Koerdistan (Sanandaj).
(29 december 2021)