SMV St voor Mensenrechten Vrienden condoleert de dood van een grote mensenrechtenvriend in Iran

11 januari 2022 Voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement, die de afgelopen weken in Italië in het ziekenhuis lag, is overleden.

Hij was sinds juli 2019 voorzitter van het Europees Parlement en beëindigde zijn mandaat eind deze maand.
Hij was lid van het Europees Parlement in sinds 2009. Volgens de woordvoerder van David Sassoli’s bureau lag hij al enkele maanden in het ziekenhuis vanwege een verzwakkend immuunsysteem.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula van der Leyen, de voorzitter van de Raad van Europa, Charles Michel, en vele andere Europese ambtenaren prezen de rol van Sassoli en betreurden zijn dood. De vlaggen van de EU-instellingen in Brussel gingen halfstok. De eerste plaatsvervangend voorzitter, Roberto Metzuli uit Malta, nam tijdelijk het roulerend voorzitterschap over.

Op 18 mei 2017 ondertekende David Sassoli een gezamenlijke verklaring van 156 parlementsleden waarin werd opgeroepen tot een veroordeling van de toenemende mensenrechtenschendingen in Iran en de oprichting van een commissie die de massamoord op politieke gevangenen in 1988 moet onderzoeken.
De verklaring luidde:
“Wij zijn zeer bezorgd over het grote aantal executies in Iran. Meer dan 3.000 mensen zijn opgehangen tijdens de eerste termijn van de zogenaamd gematigde president, Hassan Rouhani.
“De Revolutionaire Garde, die een groot deel van de Iraanse economie beheerst, is betrokken bij binnenlandse onderdrukking en de export van dood en verderf naar andere delen van de regio.
“Documenten die onlangs in Iran zijn gelekt door een hooggeplaatste geestelijke (de heer Montazeri) bevestigen dat de huidige Iraanse minister van Justitie een belangrijk lid was van de zogenaamde Dodencommissie, die in de zomer van 1988 in Iran de massa-executies van meer dan 30.000 politieke gevangenen, waaronder enkele duizenden vrouwen, uitvoerde. Dit is een bloedbad dat Amnesty International een misdaad tegen de menselijkheid heeft genoemd. De meeste slachtoffers waren verbonden aan de oppositie, de Iraanse Volksbevrijdingsbeweging.”

“Daarom roepen wij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties op om een onderzoekscommissie in te stellen naar de massamoord op politieke gevangenen in Iran in 1988.”

David Sassoli behoorde ook tot de 265 leden van het Europees Parlement, waaronder vier vicevoorzitters, 23 voorzitters van commissies en delegaties, alsmede vier voormalige ministers uit verschillende landen, die de schijnverkiezingen in Iran aan de kaak stelden en tegelijkertijd de grove schendingen van de mensenrechten en het toenemende aantal executies door het regime veroordeelden. Zij riepen de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN en de Raad voor de mensenrechten op een onderzoek in te stellen naar het bloedbad van 1988 en de daders voor de rechter te brengen.

“De val van de Berlijnse muur is de grondlegger van het hedendaagse Europa en heeft ons beter en sterker gemaakt” David Sassoli: De val van de BerlinWall markeerde het begin van een nieuw tijdperk van vrijheid voor miljoenen Europeanen, ……Vandaag mogen we die les niet vergeten. We moeten niet vergeten….. en dezelfde moed hebben om muren en vooroordelen af te breken.

Tijdens zijn voorzitterschap van het Europees Parlement, dat samenviel met het bloedig neerslaan van de protesten in november 2019, stelde de heer Sassoli in december 2019 voor om, ondanks een vooraf afgesproken tijdschema, onmiddellijk een debat over Iran te houden om de demonstranten te steunen en het klerikale regime te veroordelen in het Europees Parlement. Het Parlement debatteerde en nam later een resolutie aan waarin het repressieve klerikale regime krachtig werd veroordeeld en het volk en de betogers werden gesteund. Het Europees Parlement riep vicevoorzitter en minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Josep Borrell op een vastberaden beleid te voeren ten aanzien van het regime om de mensenrechtensituatie te verbeteren, de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerden te bewerkstelligen en de daders van de moord op 1500 weerloze demonstranten te vervolgen.

Op 13 januari 2020 kondigde de heer Sassoli in het parlement ook een minuut stilte af voor de slachtoffers van het Oekraïense burgervliegtuig dat werd neergeschoten door het Iraanse regime, en schreef op Twitter: “Er moet een grondig en transparant onderzoek komen om gerechtigheid te garanderen.”