Professor John Mather is de directeur van het gigantische project van de James Webb Telescoop, die op 25 december 2021 werd gelanceerd, wat de aandacht trok van de gehele wereld en een heleboel opwinding veroorzaakte in de verwachting om meer te weten te komen over het universum.
Professor John Mather is de project manager van James Webb, een leidende NASA onderzoeker, winnaar in 2006 van de Nobelprijs voor natuurkunde en één van de 100 meest invloedrijke personen in de wereld, volgens Time Magazine in 2007. John Mather is een belangrijke ondersteuner van de mensenrechten in Iran.

Vraag – Gefeliciteerd met de succesvolle vooruitgang van dit project, in welke fase verkeren we nu?
Antwoord: De James Webb Telescoop is op weg om in zijn baan te komen, die zich bevindt op zo’n anderhalf miljoen kilometer van de aarde, maar het einde van de reis is nog niet bereikt, het zal nog een maand duren voor het zover is. We verwachten dat de eerste wetenschappelijke beelden ons na 6 maanden zullen bereiken. Ondertussen ontvangen we natuurlijk beelden, op dezelfde tijd dat we proberen de telescoop te focusseren, wat op zich een langdurig proces is, omdat de telescoop nog niet was gefocusseerd op het tijdstip van de lancering. We zullen rapporteren over de vorderingen, maar de opwindende wetenschappelijke resultaten, waar we op wachten, zullen niet voor de zomer ter beschikking komen.

Vraag – Wat is het doel en de betekenis van dit project, waarmee nu is begonnen en wat zal het betekenen voor de vooruitgang van de wetenschap en het begrijpen van het universum?
Antwoord: John Mather: Zeker, we hopen sporen te vinden van de geschiedenis van het universum en van het ontstaan ervan. Dat betekent van de eerste verschijnselen, die zichtbaar werden na de Big Bang en dat zijn waarschijnlijk sterren, sterrenstelsels en zwarte gaten, die zich verder ontwikkelden tot andere sterrenstelsels, sterren en planeten, waaronder de aarde, maar ook planeten dicht bij de aarde en ook bij andere sterren, hoe ontstond het zonnestelsel, dat alles zal ons helpen om de geschiedenis van de aarde te begrijpen. Hoe schiep de Big Bang een kleine planeet, waarop mensen konden leven. Het is een zeer lange geschiedenis en we hopen antwoorden te vinden, of althans een deel ervan.

Vraag – Wat was de uitdaging van dit project en hoe werd het uitgevoerd?
Antwoord: John Mather: Ik ben zo blij dat ik een aantal dingen hieraan heb kunnen bijdragen. Wij aardbewoners werken aan, wat ik denk, de gemakkelijkste onderwerpen, zoals wat doen atomen, of hoe kwam leven tot stand. Zoals u weet leverde Big Bang ons alleen de atomen van waterstof en helium, maar nu zien we ook atomen van koolstof, zuurstof, stikstof, ijzer, fosfor en veel andere vitale materie, die werd gevormd door stof en gruis van sterren, hoewel deze materie niet bestond bij het ontstaan van het universum, dus dat moeten we uitzoeken. We willen weten of de omstandigheden, waarbij leven ontstond, normaal waren of exceptioneel? Zijn we alleen of hebben we buren in het heelal?

De eerste uitdaging, die we het hoofd moesten bieden, was het vaststellen van het programma van eisen en noodzaken voor het karwei. In het algemeen duurt het verscheidene jaren om dat, wat wetenschappers bedenken en ingenieurs kunnen maken, te realiseren. Toen we wisten wat we wilden bouwen, zag ik dat we de technologie misten. We realiseerden ons dat we tien (10) nieuwe technologieën/uitvindingen nodig hadden om ons werk te doen. We tenderden wereldwijd om te zien welke landen het nodige voor ons konden realiseren. Als eerste stap in het proces kozen we onze voornaamste contractpartner, dat was Northrop Grumman, daarna sloten we overeenkomsten met Europa en Canada. Zoals u weet werden we door de European Space Agency (ESA) voorzien van de Ariana raket uit Frankrijk, Canada voorzag ons van apparatuur en Europa van apparatuur en gereedschap. Al met al duurde het een hele tijd voor het project van start kon gaan. Nadat we de telescoop hadden gebouwd, realiseerden we ons dat het testen ervan veel moeilijker was dan het maken. Dat hadden we in het begin van het project niet voorzien. We weten nu dat als je niet alles test, je nooit zult weten of het wel zal werken. Dus moesten we ook nog een compleet testprogramma afwerken. Daarom duurde het project zolang.

Vraag – Aan het eind van het interview, wilt u aub nog een boodschap afgeven?
Antwoord: John Mather: Mijn lange termijn visie en hoop is, dat wij allemaal samen zullen werken. De samenleving in Iran heeft zeker bewezen dat zij de goede eigenschappen heeft om buitengewone dingen te doen. Hun vermogen is enorm, zoals bewezen is in de oudheid. Dus kijk ik naar de toekomst, als wij allen samenwerken om te bereiken wat de mensen in deze wereld van ons verwachten.

Dank u en ik zal bidden voor jullie allen, die werken voor de vrede.

John C. Mather – Wikipedia
John Mather – Wikipedia