11 januari 2022 – De gevangengenomen Iraanse dichter en documentairemaker Baktash Abtin, 47, stierf in detentie in een ziekenhuis aan Covid-19. Hem was de nodige zorg ontzegd tijdens het uitzitten van zijn gevangenisstraf van zes jaar op absurde beschuldigingen van “illegale vergadering en samenzwering tegen de nationale veiligheid” en “het verspreiden van propaganda tegen de staat”.

Baktash werd in de eerste week van januari in een kunstmatige coma gebracht, nadat de gevangenisautoriteiten de overbrenging van hem naar een ziekenhuis met 10 dagen hadden uitgesteld, wat resulteerde in zijn dood als gevolg van een tweede COVID-19-infectie sinds zijn arrestatie.

Abtin is het recentste slachtoffer van het criminele gedrag van het regime dat politieke gevangenen in een benarde situatie heeft gebracht. Ondanks herhaalde binnenlandse en internationale oproepen weigerde het regime gevangenen tijdelijk vrij te laten tijdens de pandemie en bleef het de behandeling van met het virus besmette personen verstoren. Het verhinderde ook hun overbrenging naar het ziekenhuis.

Baktash in het ziekenhuis met kettingen aan haar benen

Abtin is de tweede gevangene in Iran die sterft sinds begin 2022. Op 1 januari stierf Adel Kianpour op verdachte wijze, nadat hij aan het coronavirus had geleden en na een hongerstaking van een week in de Sheiban-gevangenis in Ahvaz.

In een videoclip voor zijn dood zei dhr. Abtin: “De situatie van onze huidige samenleving is zodanig dat we genoeg goede dichters, filmmakers en kunstenaars hebben. Wat ons ontbreekt, zijn enkele mensen die opstaan en vechten en hun rechten krijgen en volharden. De deugd van strijd en standvastigheid is de ontbrekende schakel in ons land. Op deze manier ben ik bereid om vandaag met zekerheid mijn leven op te offeren.”
Hij bleef uitdagend tot het einde.

Zijn begrafenis was gepland voor maandag 10 januari, maar onder druk van de veiligheidstroepen van het regime vond de ceremonie een dag eerder plaats op zondag 9 januari in zijn geboorteplaats in Shahr-e Rey, in het zuiden van Teheran.

Abtin is het recentste slachtoffer van een reeks moorden, de zogenaamde ‘Kettingmoorden’ door de mullahs. De misdaad die in de jaren negentig begon en tot op de dag van vandaag voortduurt, heeft geleid tot een golf van sociale en internationale haat tegen het klerikale regime.
Zijn begrafenis veranderde in protest tegen de regering met mensen die slogans scandeerden als ‘Vrede zij met Abtin, dood aan de onderdrukkers’ en ‘Dood aan de moorddadige regering’.
In de Evin-gevangenis negeerden medegevangenen van de heer Abtin de dreiging van de gevangenisbewakers, scandeerden “Dood aan Khamenei” en “Dood aan de dictator”.
De ware boodschap van de dood van Abtin is precies het punt dat hij maakte in zijn videoboodschap dat wanneer de wreedheid van een brutaal regime aanhoudt, “Iran meer mensen nodig heeft om op te staan en te vechten.”

Zijn dood en de protesten en de gezangen “Dood aan Khamenei” en “Dood aan de moorddadige regering” bij zijn begrafenis en door zijn medegevangenen, evenals berichten van solidariteit en steun tonen aan dat de executies en reeks moorden van het Iraanse regime meer dan voorheen heeft gefaald om het volk van Iran het zwijgen op te leggen, dat meer dan voorheen bereid is “op te staan en te vechten”.

Iraanse stad Rey: Imamzadeh Abdullah – Woede en protesten en leuzen van dood aan de dictator en dood aan de onderdrukkers bij de begrafenis van politieke gevangene Baktash Abtin

American Pen Association
De dood van Baktash Abtin was volledig te voorkomen
Het Iraanse regime ontzegde hem zijn medische behandeling
En hij was vastgebonden aan het bed met boeien en kettingen

De American Pen Association verklaarde: De dood van Baktash Abtin was volledig te voorkomen. Het Iraanse regime ontnam hem medische behandeling en hij werd aan een bed geketend. Corona is een natuurlijke moordenaar, maar het Iraanse regime hielp de dood van Baktash Abtin bij elke stap. In dee Evin-gevangenis in Teheran heerst een permanente uitbraak van de ziekte, en zijn onrechtvaardige gevangenschap veranderde hem in een effectief doodvonnis.

De boodschap van Baktash Abtin na ontvangst van de American Pen Association Award

Bedankt voor het aanbieden van deze prijs aan mij. Maar ik wil zeggen wat mijn aandeel is. Als ik een van de ontvangers van deze prijs ben, zou ik willen zeggen dat er in mijn land veel onafhankelijke, toegewijde en hardwerkende schrijvers zijn die deze prijs verdienen. Maar ik begrijp dat omdat ik in de gevangenis zit en dit voor mij een prijs is als symbool van verzet, ik de prijs wil uitreiken aan alle vrijheidsstrijders die zich over de hele wereld hebben ingezet voor het mooie verlangen naar vrijheid. Om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Ik hoop dat de dag zal komen dat niemand in de wereld zal worden opgesloten voor het uiten van zijn gedachten, voor het uiten van zijn gedachten en voor het prachtige verlangen naar vrijheid. Lang leve de weg naar vrijheid. Lang leve de reizigers naar de vrijheid.