7 januari 2022 – In Iran zijn nog meer activisten gevangengenomen die lange gevangenisstraffen uitzitten enkel en alleen omdat zij opkwamen voor de mensenrechten. De internationale publieke druk moet aanzienlijk worden opgevoerd om een einde te maken aan de repressie en de vrijlating van de gevangenen te bewerkstelligen.

De mensenrechtenactivisten Zahra Mohammadi, Nazanin Mohammad-Nejad en Bahareh Soleimani (op de foto van links naar rechts) zijn veroordeeld tot vele jaren gevangenisstraf.
Onder het bewind van president Ebrahim Raisi, die sinds augustus 2021 aan de macht is, neemt de repressie in Iran verder toe. Raisi is al tientallen jaren betrokken bij de onderdrukking van stemmen die kritisch staan tegenover het regime. In de jaren tachtig speelde hij een doorslaggevende rol bij de massa-executies van politieke gevangenen.
Vooral vrouwen die campagne voeren voor mensenrechten en gelijkheid worden door de repressie getroffen. De dictatuur in Iran geeft blijk van haar extreme vrouwenhaat door vreedzame protesten voor vrouwenrechten met geweld te onderdrukken. Activisten die in opstand komen tegen discriminatie en de verplichte sluier worden bruut vervolgd en gestraft.

De rechterlijke macht van het regime fungeert als een instrument van onderdrukking en is bijzonder hardvochtig in haar behandeling van vrouwenrechtenactivisten. Vrouwen die deelnemen aan de landelijke protestbeweging voor vrijheid, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid worden gearresteerd, gemarteld en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
Eind december en begin januari werden in Iran nog meer vrouwelijke activisten gevangengezet. Zij riskeren lange gevangenisstraffen enkel en alleen omdat zij opkomen voor de mensenrechten. Hier zijn voorbeelden:

De 44-jarige verpleegster Bahareh Soleimani is opgesloten in de Evin-gevangenis in Teheran. Zij werd in juli 2021 veroordeeld tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf. Ze was voor het eerst gearresteerd in oktober 2020. Vervolgens werd zij vier maanden zonder contact met de buitenwereld vastgehouden in een vleugel van de Evin-gevangenis die door de inlichtingendienst wordt bewaakt.

Ook schrijfster Nazanin Mohammad-Nejad werd begin januari opgesloten in de Evin-gevangenis, waar zij haar straf uitzit. Zij was in juli 2021 tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat zij op het internet verschillende artikelen had gepubliceerd over de onderdrukking en discriminatie van vrouwen, studenten en minderheden in Iran. Zij werd reeds van december 2020 tot februari 2021 in eenzame opsluiting vastgehouden nadat agenten van de inlichtingendienst een inval in haar huis hadden gedaan.
Zahra Mohammadi, een 30-jarige lerares die campagne voert voor de rechten van de Koerdische etnische groep in Iran, werd aangehouden in de noordwestelijke Iraanse stad Sanandaj. Zij was veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat zij “de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht”.

Kunstenares en dichteres Jila Karamzadeh Makvandi (foto) zit sinds 29 december in de Evin-gevangenis in Teheran. Zij is verschillende malen gearresteerd wegens haar mensenrechtenactivisme en werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Samen met andere vrouwen voert zij campagne om de zaken van politieke gevangenen die zijn vermoord op te helderen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Oproep tot internationale solidariteit
De wereldgemeenschap moet krachtig opkomen voor de vrouwen die in Iran worden vervolgd omdat zij opkomen voor gelijkheid en tegen onderdrukking. De internationale publieke druk moet aanzienlijk worden opgevoerd om een einde te maken aan de vervolging van vrouwenrechtenactivisten en om de vrijlating van gevangenen te bewerkstelligen. De protesten van Iraanse vrouwen voor vrijheid en gelijkheid moeten wereldwijd worden gesteund.