14 januari 2022 – De schrijversvereniging PEN International, die 144 PEN-centra in 102 landen verenigt, heeft de autoriteiten in Iran de schuld gegeven van de dood van Baktash Abtin en heeft opgeroepen tot een onmiddellijk onderzoek naar het niet verlenen van hulp die tot de dood van de schrijver heeft geleid.

De dood van de internationaal bekende Iraanse schrijver en politieke gevangene Baktash Abtin heeft geleid tot felle protesten tegen het regime van Teheran in Iran en de rest van de wereld. Abtin, die gevangen zat in de Evin-gevangenis van Teheran en een hooggeplaatst lid was van de Iraanse Schrijversbond, raakte eind november 2021 besmet met Corona. Ondanks duidelijk levensbedreigende symptomen van de ziekte COVID-19, heeft de rechterlijke macht van het regime de dringend noodzakelijke behandeling van de gevangene in een ziekenhuis buiten de gevangenis herhaaldelijk uitgesteld. Tegen de tijd dat Baktash Abtin veel te laat met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, verkeerde hij naar verluidt al in kritieke toestand. Na enkele dagen in coma te hebben gelegen, overleed hij op 8 januari aan de gevolgen van de coronabesmetting.

De 47-jarige Abtin werd beschouwd als een van de strengste critici van het Iraanse regime. Hij heeft campagne gevoerd voor vrijheid van meningsuiting en tegen de doodstraf. Omdat hij in zijn publicaties herhaaldelijk kritiek had op de censuur van kunst en literatuur in Iran, veroordeelde de rechterlijke macht van het regime de schrijver in 2019 tot zes jaar gevangenisstraf wegens vermeende “propaganda tegen de staat” en “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Hij zat sinds september 2020 vast in de Evin-gevangenis.

De gevangenisstraf tegen de schrijver werd uitgesproken door rechter Mohammad Moghisseh, die berucht is om zijn harde onrechtvaardige straffen tegen politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten. Hij is een van de 82 functionarissen van het regime in Iran tegen wie de Europese Unie inreisverboden en bevriezingen van tegoeden heeft opgelegd omdat bewezen is dat ze jarenlang ernstige mensenrechtenschendingen hebben gepleegd.

Internationale schrijversverenigingen, Reporters Zonder Grenzen en mensenrechtenorganisaties hebben met ontzetting gereageerd op de dood van Baktash Abtin en geven het Iraanse regime daarvan de schuld.

De auteursvereniging PEN International, die 144 PEN-centra in 102 landen verenigt, hield ook de autoriteiten in Iran verantwoordelijk voor de dood van Abtin in een verklaring van 10 januari en riep op tot een onmiddellijk onderzoek naar het niet verlenen van hulp wat uiteindelijk leidde tot de dood van Abtin.
Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International, verklaarde dat de dood van Abtin voorkomen had kunnen worden als de machthebbers in Iran respect hadden voor het menselijk leven. Baktash Abtin en schrijvers Reza Khandan-Mahabadi en Keyvan Bazhan, die ook gevangen zitten, hadden nooit gevangen mogen worden. De dood van Abtin is een grimmige herinnering dat onafhankelijke schrijvers grote risico’s lopen in Iran en dat alle gevangenen die slechts voor hun schrijven onterecht zijn opgesloten veilig moeten worden vrijgelaten.
naar de verklaring van PEN International

 

Politieke gevangenen Slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen

Het regime van Teheran misbruikt de coronapandemie als een instrument van onderdrukking om politieke gevangenen te kwellen en hun leven in gevaar te brengen. Het weigert deze gevangenen vrij te laten, die hoe dan ook onwettig opgesloten zitten, zelfs als ze vanwege hun leeftijd of eerdere ziekten een bijzonder risico lopen bij een COVID-19 besmetting.

Overgeleverd aan het corona virus

De overvolle gevangenissen in Iran zijn besmettingshaarden geworden. De gevangenen worden zonder bescherming aan het coronavirus overgeleverd onder onmenselijke sanitaire en humanitaire omstandigheden. Talloze gevangenen hebben COVID-19 opgelopen. Er zijn steeds meer meldingen van sterfgevallen in gevangenissen.

Marteling: medische zorg wordt geweigerd

Een van de wrede martelmethoden in Iraanse gevangenissen is om gedetineerden opzettelijk de toegang tot noodzakelijke medische zorg te ontzeggen. Veel ernstig zieke gevangenen verkeren in acuut levensgevaar.

De volgende praktijken, die de gezondheid en het leven van gevangenen in gevaar brengen, nemen toe: dringend noodzakelijke medische of specialistische behandeling wordt uitgesteld of helemaal geweigerd. De ernst van ziekten wordt gebagatelliseerd of genegeerd. Veel voorkomende pijnstillers of sedativa worden voorgeschreven zonder de onderliggende aandoening te behandelen. Medicijnen worden ingehouden. Vaak worden gevangenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of om gezondheidsredenen zijn vrijgelaten, gedwongen om de behandeling te onderbreken en tegen medisch advies in terug te keren naar de gevangenis.

Het regime van Teheran is krachtens het internationaal recht verplicht om het recht op leven van alle burgers van het land – inclusief gevangenen – te beschermen en het recht op adequate medische zorg te respecteren. Het opzettelijk achterwege laten van medische hulp is in strijd met het internationale verbod op foltering.

De politieke gevangenen in Iran hebben dringend de bescherming en hulp van de internationale gemeenschap nodig. De inzet voor de vrijlating van de gevangenen, vooral de zieken, moet enorm worden opgevoerd.