20 januari 2022 – De volgende verklaring werd vandaag afgelegd door de woordvoerder van VN-secretaris-generaal António Guterres:
De secretaris-generaal verwelkomt de aanneming vandaag door de Algemene Vergadering van de historische resolutie die elke ontkenning van de Holocaust als historische gebeurtenis zonder enig voorbehoud verwerpt en veroordeelt.

Zoals de secretaris-generaal vaak heeft gezegd, mogen wij nooit onze waakzaamheid laten verslappen ten aanzien van de toenemende pogingen om de Holocaust te ontkennen, te verdraaien of te minimaliseren. We moeten ons ook aanpassen en reageren op nieuwe vormen van antisemitisme die worden aangewakkerd door onwetendheid of complottheorieën, en die ook online de ronde doen. De resolutie van vandaag, die bij consensus is aangenomen, maakt duidelijk dat alle lidstaten de ontkenning van de holocaust moeten veroordelen en actief moeten bestrijden.

De Verenigde Naties zullen – onder meer via de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) en het Holocaust Outreach Programme – onderwijs- en voorlichtingsprogramma’s blijven ontwikkelen en uitvoeren die erop gericht zijn ontkenning en verdraaiing van de holocaust tegen te gaan.

Secretary-General Welcomes General Assembly Resolution Rejecting Holocaust Denial | Meetings Coverage and Press Releases (un.org)