Hossein Ahmadi Niaz, een advocaat, heeft bekengemaakt dat Mohammad Reza Haddadi, die 15 jaar oud was toen hij ter dood veroordeeld wegens moord, niet langer de doodstraf boven het hoofd hangt. Hij heeft 18 jaar gevangengezeten en wordt over een maand 34.

Op 14 februari 2022 werd de doodstraf voor Mohammad Reza Haddadi, die sinds zijn vijftiende in detentie zat in de Adelabad-gevangenis in Shiraz en 18 jaar lang nooit verlof kreeg, , dankzij de inspanningen van een groep moedige advocaten nietig verklaard .

Hossein Ahmadi Niaz schreef over de opheffing van de doodstraf voor Mohammad Reza Haddadi: ‘Dit is geweldig nieuws. Een kind dat op 15-jarige leeftijd ter dood werd veroordeeld en al die tijd zonder een moment verlof vastzat (is gered).’

Deutsche Welle Farsi, die het nieuws als eerste naar buiten bracht, schreef: ‘Het vonnis stelt ten eerste dat de gerechtelijke onderzoekers hebben geconcludeerd dat ze na zoveel jaar niet kunnen oordelen over de verstandelijke ontwikkeling van de verdachte ten tijde van de misdaad. En ten tweede dat de verklaringen van de andere verdachten dat de verstikking van het slachtoffer werd gepleegd door Mohammad Reza Haddadi (die toen 15 was en jonger dan de andere verdachten), niet van zodanige aard zijn dat met zekerheid is vast te stellen dat sprake was van doelbewuste moord.’

Ahmadi Niaz, de advocaat van Mohammad Reza Haddadi, zei dat zijn cliënt volledig vrijgesproken had moeten worden, omdat de andere drie verdachten in de zaak al jaren op vrije voeten waren en alleen Mohammad Reza Haddadi al die jaren gevangen had gezeten.

Mohammad Reza Haddadi werd geboren op 17 maart 1988 en zat sinds 2002 in de gevangenis. Bij hem werden in deze periode ernstige nierproblemen en maagzweren vastgesteld. Hij wordt waarschijnlijk deze week vrijgelaten. In de voorbije 18 jaar is hij herhaaldelijk naar de galg gebracht en over een maand wordt hij 34. Het mensenrechtencentrum ‘No to Prison – No to Execution’, die Mohammad Reza vrijheid toewenst en hem en zijn vader, die veel te verduren heeft gehad en in de voorbije 18 jaar samen met zijn kind is gemarteld, gezondheid toewenst, bedankt iedereen die zich heeft ingezet om dit wrede vonnis ongedaan te maken en Mohammad Reza Haddadi in deze jaren heeft bijgestaan en voor hem is opgekomen.