13 april 2022 – Maryam Akbari Monfared zit al 13 jaar in de gevangenis omdat zij de mensenrechtenschendingen en massa-executies in Iran niet zwijgend wil accepteren. Ze wordt vastgehouden onder onmenselijke omstandigheden. Haar wordt dringend noodzakelijke medische zorg geweigerd.

Maryam Akbari Monfared eist gerechtigheid voor de slachtoffers van de massa-executies van politieke gevangenen in Iran: vier van haar broers en zussen (foto’s rechts) behoren tot de executieslachtoffers.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten verkeert de politieke gevangene Maryam Akbari Monfared in kritieke gezondheidstoestand in de gevangenis van de Iraanse provinciestad Semnan. De 45-jarige zit al 13 jaar ten onrechte in de gevangenis. Ze lijdt aan leverziekte, reumatoïde artritis en een schildklierafwijking. Ondanks talrijke verzoeken staat de rechterlijke macht van het regime niet toe dat Maryam Akbari Monfared de dringend noodzakelijke medische behandeling buiten de gevangenis krijgt
Marteling: Medische zorg wordt geweigerd

In Iraanse gevangenissen wordt gevangenen opzettelijk de toegang tot noodzakelijke medische verzorging ontzegd. Deze wrede martelmethode wordt voornamelijk gebruikt om politieke gevangenen te intimideren, te straffen of te dwingen tot “bekentenissen” of uitingen van berouw.
De volgende praktijken, die de gezondheid en het leven van gevangenen in gevaar brengen, nemen toe: Noodzakelijke medische of specialistische behandeling wordt uitgesteld of helemaal geweigerd. De ernst van ziektes wordt genegeerd. Gewone pijnstillers of kalmerende middelen worden voorgeschreven zonder de onderliggende ziekte te behandelen. Medicijnen die door familieleden worden verstrekt, worden niet aan de gevangenen overhandigd.

Al 13 jaar in ononderbroken gevangenschap

Gevangene Maryam Akbari Monfared is een tegenstander van de doodstraf en roept op tot een officieel onderzoek naar de massa-executies van duizenden politieke gevangenen in Iran sinds de jaren tachtig. Vier van haar broers en zussen behoren tot de executieslachtoffers.
Maryam Akbari Monfared werd in december 2009 gevangen gezet. In mei 2010 werd de moeder van drie dochters veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf vanwege haar inzet voor de mensenrechten en haar eis om gerechtigheid. De straf die haar werd opgelegd was ook gebaseerd op het feit dat zij contact had gehad met familieleden die behoorden tot de Iraanse verzetsbeweging tegen de dictatuur.

Hoewel het Iraanse gevangenisreglement hierin voorziet, is Maryam Akbari Monfared nooit uit de gevangenis vrijgelaten. Omdat zij ook vanuit de gevangenis herhaaldelijk protesteert tegen schendingen van de mensenrechten en executies, is de gevangene al verschillende malen extra gestraft.
Een van die strafmaatregelen was de “verbanning” van Maryam Akbari Monfared naar een provinciale gevangenis. In maart 2021 werd zij onder dwang en met geweld overgebracht van de Evin-gevangenis in Teheran naar de gevangenis van Semnan. Semnan is meer dan 200 km verwijderd van haar geboortestad Teheran en haar familie. De gedwongen overplaatsing is in strijd met zowel het internationale als het Iraanse recht, dat voorschrijft dat gevangenen zoveel mogelijk in gevangenissen dicht bij hun woonplaats moeten worden ondergebracht.

De omstandigheden van detentie in de gevangenis van Semnan zijn onmenselijk. Maryam Akbari Monfared wordt daar samen met drugsverslaafde gevangenen vastgehouden in de slechtste hygiënische omstandigheden. De verspreiding van Covid-19 is er ook een punt van zorg, aangezien nieuwkomers niet worden geïsoleerd en gevangenen niet worden voorzien van ontsmettingsmiddelen en maskers.

Talrijke politieke gevangenen, waaronder verdedigers van de mensenrechten en vrouwenrechtenactivisten, zijn in Iran overleden of hebben blijvende gezondheidsschade opgelopen omdat hun opzettelijk de toegang tot medische zorg werd ontzegd. Door opzettelijk geen medische hulp te verlenen, schendt het regime in Teheran het recht van de gevangenen op leven en gezondheid.

Mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om krachtig te pleiten voor de vrijlating van Maryam Akbari Monfared en de andere politieke gevangenen in Iran, met name de zieke gevangenen die dringend behoefte hebben aan medische verzorging.

Marteling in Iran: politieke gevangenen in kritieke gezondheid

19 april 2022- Maryam Akbari Monfared zit al 13 jaar in de gevangenis omdat ze weigert te zwijgen over mensenrechtenschendingen en massa-executies in Iran. Ze wordt vastgehouden in onmenselijke omstandigheden. De dringend noodzakelijke medische zorg wordt haar ontzegd.

Maryam Akbari Monfared roept op tot gerechtigheid voor slachtoffers van massa-executies van politieke gevangenen in Iran: vier van haar broers en zussen (foto rechts) behoren tot de executies.

Volgens mensenrechtenactivisten bevindt politieke gevangene Maryam Akbari Monfared zich in kritieke toestand in de provinciestad Semnan, Iran. De 45-jarige dappere vrouw zit al 13 jaar onterecht vast. Ze lijdt aan een leverziekte, reumatoïde artritis en schildklierziekte. Ondanks talrijke verzoeken staat de rechterlijke macht van het regime Maryam Akbari Monfared niet toe om de hoognodige medische behandeling buiten de gevangenis te krijgen.

Marteling: medische zorg wordt geweigerd

In Iraanse gevangenissen wordt gedetineerden opzettelijk de toegang tot essentiële medische zorg ontzegd. Met name politieke gevangenen worden onderworpen aan deze wrede martelmethode om hen te intimideren, te straffen of te dwingen tot “bekentenissen” of betuigingen van spijt.

De volgende praktijken, die de gezondheid en het leven van gevangenen in gevaar brengen, nemen toe: noodzakelijke medische of specialistische behandeling wordt uitgesteld of helemaal geweigerd. De ernst van ziekten wordt genegeerd. Veel voorkomende pijnstillers of sedativa worden voorgeschreven zonder de onderliggende aandoening te behandelen. Geneesmiddelen die door familieleden worden verstrekt, worden niet aan gevangenen gegeven.

13 jaar onafgebroken gevangen gezeten

De anti-doodstrafgevangene Maryam Akbari Monfared roept op tot een officieel onderzoek naar de massa-executies waarbij sinds de jaren tachtig duizenden politieke gevangenen in Iran zijn omgekomen. Vier van haar broers en zussen behoren tot de executieslachtoffers.

Maryam Akbari Monfared werd in december 2009 gearresteerd. In mei 2010 werd de moeder van drie dochters veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor haar mensenrechtenwerk en haar eis voor gerechtigheid. De aan haar opgelegde straf was mede gebaseerd op het feit dat ze contact had gehad met familieleden die behoorden tot de Iraanse verzetsbeweging tegen de dictatuur.

Hoewel de Iraanse detentiewetgeving hierin voorziet, heeft Maryam Akbari Monfared nooit een pauze gekregen. Omdat ze vanuit de gevangenis blijft protesteren tegen mensenrechtenschendingen en executies, is de gevangene al meerdere keren gestraft.

Een van die strafmaatregelen was de “verbanning” van Maryam Akbari Monfared naar een provinciale gevangenis. In maart 2021 werd ze gedwongen en onder dwang overgebracht van de Evin-gevangenis in Teheran naar het detentiecentrum van Semnan. Semnan ligt op meer dan 200 km afstand van haar geboorteplaats Teheran en haar familie. De gedwongen overdracht is in strijd met zowel de internationale als de Iraanse wetgeving, die vereist dat gedetineerden zoveel mogelijk worden gehuisvest in gevangenissen in de buurt van hun woonplaats.

De omstandigheden in de Semnan-gevangenis zijn onmenselijk. Maryam Akbari Monfared wordt daar samen met drugsverslaafde gevangenen onder de slechtste hygiënische omstandigheden vastgehouden. De verspreiding van Covid-19 is ook daar een punt van zorg, waarbij nieuwkomers niet worden geïsoleerd en gevangenen niet worden voorzien van ontsmettingsmiddelen en maskers.

Tientallen politieke gevangenen, waaronder mensenrechtenverdedigers en vrouwenrechtenactivisten, zijn in Iran overleden of hebben blijvende gezondheidsschade opgelopen omdat hun opzettelijk de toegang tot medische zorg werd ontzegd. Door het opzettelijk achterwege laten van medische hulp schendt het regime van Teheran het recht op leven en gezondheid van de gevangenen.

Mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN om een krachtig standpunt in te nemen voor de vrijlating van Maryam Akbari Monfared en de andere politieke gevangenen in Iran, met name de zieke gevangenen die dringend medische hulp nodig hebben.