2 mei 2022 – Burgerlijke moed tegen tirannie: opnieuw demonstreerden werknemers in de onderwijssector in 50 Iraanse steden voor hun rechten. Het regime reageerde met repressie op de vreedzame betogingen. Alleen al in Teheran werden meer dan 70 protesterende leraren gearresteerd.

Iran: leraren eisen vrijlating van gevangen collega’s.

In Iran komen steeds meer onderwijsmensen in opstand tegen de dictatuur. De afgelopen maanden hebben duizenden leraren in meer dan 100 Iraanse steden deelgenomen aan grote protestbijeenkomsten en stakingen, georganiseerd door lerarenvakbonden.

Leraren eisen betere arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een einde aan discriminatie en onderdrukking. De protestbeweging geeft de corrupte dictatuur de schuld van de verwaarlozing van het onderwijs en de sociale onrechtvaardigheid in Iran en eist democratie en vrijheid.

De salarissen van de werknemers in de Iraanse onderwijssector zijn al jaren niet meer aangepast aan de economische situatie van het land. Keer op keer moeten leraren maanden wachten op de uitbetaling van hun salaris. Het regime negeert hun eisen en blijft snijden in de financiering van het onderwijs.

Op 21 april waren er opnieuw protestdemonstraties van leraren in meer dan 50 Iraanse steden. Het regime beantwoordde de vreedzame betogingen met repressie. Alleen al in Teheran hebben troepen van het regime hele straten afgezet om de demonstraties te verhinderen.

Volgens Iraanse onderwijsvakbonden zijn in de hoofdstad meer dan 70 protesterende leraren gearresteerd, onder wie ongeveer 40 vrouwen. Onder de gearresteerden is de vakbondsactiviste Shahrzad Ghadiri. De gearresteerden hangt nu gevangenisstraf boven het hoofd wegens “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.

In Iran zijn reeds talrijke leraren door de rechterlijke macht van het regime tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens hun mensenrechten- of vakbondsactivisme. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

De 30-jarige lerares Zahra Mohammadi voert campagne voor de mensenrechten van de Koerdische etnische groep in Iran. Zij heeft klassen geleid waarin kinderen de Koerdische taal konden leren. Alleen al voor dit vreedzame werk heeft de rechterlijke macht van het regime de leraar tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij zit sinds januari 2022 in de gevangenis in de noordwestelijke Iraanse stad Sanandaj.

Half april werd leraar Rasoul Bodaghi in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege zijn vakbondsactiviteiten. Rasoul Bodaghi is lid van de lerarenvakbond in de voorstad Islamshahr in Teheran. Hij is de afgelopen jaren verscheidene malen gevangen gezet wegens zijn betrokkenheid bij vreedzame protesten van leraren.

De oud-lerares Alieh Eghdamdoust (69) is al vele jaren betrokken bij burgerrechten en steunt de lerarenprotesten in Iran. Op 7 februari 2022 werd zij gearresteerd in haar woning in de Noord-Iraanse stad Fooman. Sindsdien wordt zij in afzondering vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran. Alieh Eghdamdoust wordt al jaren vervolgd door het rechtssysteem van het regime. In september 2018 werd ze gearresteerd voor haar betrokkenheid bij lerarenprotesten en veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Naar verluidt hangt haar een nieuwe aanklacht boven het hoofd wegens vermeende “propaganda tegen de staat”.

Al in december 2021 riep de onderwijsvakbond Education International, die onderwijsvakbonden uit de hele wereld verenigt, op om een einde te maken aan de onderdrukking van leraren in Iran. Leraren hebben het recht om fatsoenlijke salarissen en de vrijlating van gevangen collega’s te eisen zonder angst voor geweld of willekeurige arrestatie.
De protesterende leraren in Iran hebben dringend behoefte aan meer bescherming en solidariteit van de wereldgemeenschap. De internationale publieke druk en het pleidooi voor de vrijlating van de gevangen leraren moeten massaal worden opgevoerd.