1 mei 2022 – Repressie op universiteiten: Het regime in Iran wil studenten die kritiek hebben op het regime intimideren met zware straffen om elk protest voor vrijheid aan Iraanse universiteiten in de kiem te smoren. Mensenrechtengroeperingen eisen de onmiddellijke vrijlating van de veroordeelde studenten.

Eind april veroordeelde een rechtbank van het regime in Teheran twee studenten, Ali Younesi (links) en Amir Hossein Moradi, elk tot 16 jaar gevangenisstraf. Volgens mensenrechtenactivisten werden de willekeurige vonnissen uitgesproken na een zeer oneerlijk proces op basis van ondeugdelijke beschuldigingen. De machthebbers in Iran willen dergelijke straffen gebruiken om studenten die kritiek hebben op het regime te intimideren en om eventuele protesten voor vrijheid aan Iraanse universiteiten in de kiem te smoren. Mensenrechtengroeperingen hebben een beroep gedaan op de VN om krachtig te pleiten voor de vernietiging van de vonnissen en de onmiddellijke vrijlating van de studenten.

Ali Younesi en Amirhossein Moradi worden al meer dan 24 maanden willekeurig vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Zij werden in april 2020 gearresteerd omdat zij hadden deelgenomen aan vreedzame burgerprotesten tegen het regime en omdat zij contacten hadden onderhouden met familieleden die actief waren in oppositiegroeperingen. Sinds hun arrestatie zijn de studenten lichamelijk en geestelijk gemarteld om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse bekentenissen.

Het proces tegen de twee 22-jarige studenten begon in juli 2021. De inlichtingendienst van het regime beschuldigde hen ervan “de staatsveiligheid in gevaar te brengen” met behulp van verzonnen beschuldigingen. De studenten ontkenden de beschuldigingen. Het zeer oneerlijke proces is nu afgesloten met de gevangenisstraffen van 16 jaar.
Tot hun arrestatie studeerden Ali Younesi en Amirhossein Moradi computerwetenschappen en natuurkunde aan de Sharif Technische Universiteit in Teheran. Zij behoren tot de zeer getalenteerde studenten die bij verschillende wedstrijden prijzen hebben gewonnen. In 2018 won Ali Younesi met het Iraanse team de gouden medaille op de Internationale Astronomie Olympiade.

Nobelprijswinnaars en wetenschappers eisen vrijlating

Verscheidene gerenommeerde wetenschappers en Nobelprijswinnaars uit verschillende landen hebben in januari 2022 al een beroep gedaan op de VN om zich in te zetten voor de vrijlating van Ali Younesi en Amirhossein Moradi.

In maart 2022 stuurde de organisatie Scholars at Risk (SAR) een open brief waarin de onmiddellijke vrijlating van de twee studenten werd geëist. SAR is een internationaal netwerk voor de bescherming van academici in risicosituaties, dat meer dan 600 universiteiten en hogescholen in 42 landen omvat.
De twee studenten, aldus SAR, werden aan het begin van hun detentie 60 dagen lang in eenzame opsluiting vastgehouden. Ze werden geslagen en op andere manieren gemarteld. Ali Younesi’s linkeroog was ernstig gewond door de mishandelingen. De nodige medische verzorging werd hem ontzegd.

De gevangenneming en mishandeling van Ali Younesi en Amirhossein Moradi is tekenend voor het feit dat de machthebbers in Iran elke kritiek van studenten op het regime de kop proberen in te drukken. Wie zijn recht op politieke meningsuiting aan Iraanse universiteiten tot uitdrukking brengt, moet vrezen voor vervolging.

Amnesty International heeft in november 2021 reeds de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating geëist van Ali Younesi en Amirhossein Moradi, die uitsluitend worden vastgehouden omdat hun familieleden reële of vermeende banden hebben met oppositiegroeperingen. Tot hun vrijlating moeten zij worden beschermd tegen foltering en andere vormen van mishandeling en moeten zij onmiddellijk toegang krijgen tot medische verzorging en de nodige medicijnen. Zij moeten ook contact kunnen hebben met hun familie en met wettelijke vertegenwoordigers van hun keuze. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de beschuldigingen dat de twee op de dag van hun arrestatie zijn gefolterd en worden vastgehouden onder omstandigheden die in strijd zijn met het absolute verbod op foltering en andere vormen van mishandeling.