10 mei 2022 – Human Rights Watch roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle Iraanse leraren die zijn gearresteerd voor deelname aan vreedzame protesten of voor deelname aan vakbondsactiviteiten.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zich aangesloten bij de internationale solidariteitscampagne voor de leraren die in Iran gevangen zitten. Op 5 mei veroordeelde de organisatie de pogingen van het regime in Teheran om arrestaties te gebruiken om landelijke protesten van onderwijswerkers het zwijgen op te leggen. Maandenlang demonstreren leraren in Iran keer op keer voor sociale rechtvaardigheid en tegen repressie.

De campagne werkt onder meer voor de vrijlating van leraren Esmail Abdi (foto) en Mohammad Habibi, die in de gevangenis zitten voor hun vakbondsactiviteiten.

Human Rights Watch roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle Iraanse leraren die zijn gearresteerd voor hun betrokkenheid bij vreedzame protesten of vakbondsactiviteiten. Volgens HRW zijn de afgelopen twee weken minstens 38 Iraanse leraren gearresteerd. Zeventien van hen zitten nog vast, onder wie Mohammad Habibi, woordvoerder van de Iraanse Lerarenbond.

Sinds maart 2022, zegt HRW, heeft het regime het hardhandig optreden tegen vakbondsleraren geëscaleerd. Rasoul Bodaghi, een bekend lid van de lerarenvakbond, werd in april 2022 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

In het persbericht van Human Rights Watch wordt ook verwezen naar leraar Ismail Abdi, die sinds 2015 in Iran gevangen zit. De voormalige algemeen secretaris van de Iraanse lerarenvakbond werd veroordeeld tot in totaal 16 jaar gevangenisstraf, simpelweg vanwege zijn vreedzame betrokkenheid bij de protestbeweging van leraren. Ismail Abdi ging op 1 mei in hongerstaking om te protesteren tegen de recente represailles tegen zijn collega’s.
meer informatie

Op 1 mei 2022 demonstreerden leraren in tientallen Iraanse steden opnieuw voor sociale rechtvaardigheid en tegen onderdrukking. De protestbeweging van de leraren geeft de corrupte dictatuur de schuld van de verwaarlozing van het onderwijs en de sociale onrechtvaardigheid in Iran en eist democratie en vrijheid.