9 mei 2022 – Education International (EI), de wereldwijde federatie van onderwijsvakbonden, veroordeelt de repressie in Iran en roept op tot actie voor de mensenrechten van Iraanse leraren.

In Iran komen steeds meer onderwijsmensen in opstand tegen de dictatuur. De afgelopen maanden hebben duizenden leraren in meer dan 100 Iraanse steden deelgenomen aan grote protestbijeenkomsten en stakingen, georganiseerd door lerarenvakbonden. De leraren eisen betere arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een einde aan discriminatie en onderdrukking. Het regime reageert op de vreedzame betogingen met represailles en arrestaties.

Op 13 mei 2022 veroordeelde Education International (EI), de wereldwijde federatie van onderwijsvakbonden, waarvan de Duitse Onderwijs- en Wetenschapsunie (GEW) lid is , de arrestaties van Iraanse leraren en eiste hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. De repressie tegen leraren die betrokken zijn bij vakbondsactiviteiten in Iran moet worden gestopt. Hun stakingsrecht moet worden verdedigd. Met de arrestaties schendt het regime in Teheran het recht op vrijheid van vergadering en meningsuiting.

De Education International eist o.a.:

  • Alle strafrechtelijke procedures tegen gevangengenomen vakbondsleden en mensenrechtenactivisten in Iran moeten onvoorwaardelijk worden stopgezet.
  • Het recht van leraren en onderwijsgevenden op vrijheid van vereniging, vergadering en meningsuiting moet worden geëerbiedigd.
  • De rechten en veiligheid van familieleden van gedetineerde vakbondsvertegenwoordigers moeten worden gewaarborgd.

Volgens Education International zijn alleen al op 1 mei 2022 in verschillende Iraanse steden tientallen leraren willekeurig gearresteerd. De EI zegt dat het regime in Iran moet stoppen met de represailles tegen leraren die campagne voeren voor de vrijlating van hun gevangen collega’s.

Education International eist de vrijlating van onder meer de volgende bij een vakbond aangesloten leraren:

  • Eskander Lotfi, Shaban Mohammadi, Masoud Nikkhah (Mariwan, Noordwest Iran)
  • Rasoul Bodaghi (Islamshahr bij Teheran)
  • Mohammad Habibi, Jafar Ebrahimi, Ali Akbar Baghani (Teheran)
  • Mohsen Omrani, Mahmoud Malaki, Reza Amanifar, Asghar Hajeb (Bushehr, Zuid-Iran)
  • Hadi Sadeghzadeh (Mashhad, Noordoost Iran)

Daarnaast roept Education International opnieuw op tot de vrijlating van gevangene Esmail Abdi (foto). De voormalige secretaris-generaal van de lerarenvakbond in Teheran werd alleen vanwege zijn vreedzame betrokkenheid bij de protestbeweging van de leraren tot in totaal 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Op 1 mei 2022 ging Esmail Abdi in hongerstaking om te protesteren tegen de recente represailles tegen zijn collega’s. De wiskundeleraar verkeert in een zorgwekkende gezondheidstoestand na een lange opsluiting in erbarmelijke omstandigheden. Zijn vrouw, twee dochters en zoon worden bedreigd met represailles van de inlichtingendiensten van het regime.

Hieronder vindt u foto’s van de protestbijeenkomsten van Iraanse leraren op 12 mei 2022:

Leraren horen niet in de gevangenis!
Iraanse leraren roepen de wereldgemeenschap op zich aan te sluiten bij een solidariteitscampagne voor de vrijlating van alle leraren die in Iran gevangen zitten wegens hun mensenrechten- of vakbondsactiviteiten.