15 mei 2022 – Ondanks massale repressie gaan de protesten in heel Iran door na een recente prijsstijging van voedselgrondstoffen
Op zaterdagavond 14 mei is het Iraanse volk voor de vierde achtereenvolgende keer de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regime, ondanks de harde repressie in het hele land.

Onder meer in de steden Quchan, Hafshejan, Farsan en Babaheydar in de provincie Chaharmahal & Bakhtiari; Borujerd en Boroujen; en de stad Razavieh in de provincie Teheran, gingen demonstranten de straat op en scandeerden:
“Dood aan Khamenei!”, verwijzend naar de hoogste leider van het regime, Ali Khamenei.
“Dood aan Raisi!”, verwijzend naar de president van het regime, Ebrahim Raisi.
“Dood aan het velayat faqih-principe!”, verwijzend naar het regime van de moellahs in zijn geheel.

De veiligheidstroepen van het regime openden in veel steden het vuur en vielen ongewapende demonstranten aan die boos waren over de plotselinge prijsstijging van basisgoederen, waaronder brood, melk, zuivelproducten, eieren, gevogelte en bakolie.

Behrouz Eslami, vader van twee kinderen, werd volgens @1500tasvir gisteravond tijdens #ProtestenIran in Babaheydar, SW #Iran, door veiligheidstroepen gedood.

Ook in de stad Neyshabur in de provincie Khorasan Razavi in het noordoosten van Iran kwamen zaterdagochtend mensen bijeen en hielden een anti-regime demonstratie.

In de stad Hafshejan in het zuidwesten van Iran openden veiligheidstroepen van het regime het vuur op betogers en boze lokale bewoners reageerden met een bestorming van de Basij-basis van het regime. De Basij is een paramilitaire troepenmacht die verbonden is aan de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), en haar belangrijkste opdracht is een constante sfeer van intimidatie en angst te creëren in steden in het hele land, en op anti-regime protesten te reageren met zware repressie.

Het regime van de moellahs heeft verschillende soorten repressie-initiatieven ontplooid. In Teheran is een groot aantal veiligheidstroepen naar verschillende gebieden gezonden, vooral naar de districten in het centrum, om te voorkomen dat de recente protesten zich naar de hoofdstad uitbreiden.

Uit berichten uit steden in de provincie Khuzestan in het zuidwesten en vele andere steden in andere delen van het land, waaronder Borujerd, Sanandaj, Mahabad en Ilam, blijkt dat de autoriteiten eenheden van het Ministerie van Inlichtingen, verschillende takken van de veiligheidstroepen van het regime en zelfs militaire eenheden hebben gezonden. De afgelopen dagen zijn in verschillende steden veel mensen gearresteerd, en de internetverbindingen zijn ofwel volledig platgelegd of ernstig verstoord.

Volgens berichten in de sociale media zijn in verschillende steden verscheidene mensen gedood bij de onderdrukking van de protesten door het regime.
Bij recente protesten zijn meerdere demonstranten gedood omdat troepen van het regime het vuur hebben geopend op de demonstraties. Functionarissen van het regime gaan tot het uiterste om elke berichtgeving en onthullingen hierover te voorkomen.

“De persoon die tijdens de recente bijeenkomsten is gedood, was niet in Dezful, maar in Andimeshk,” zei Seyed Ahmad Avaie, een lid van de Majlis (parlement) van het regime uit de stad Dezful in de provincie Khuzestan, in het zuidwesten van Iran, op zaterdag 14 mei.

Abdullah Izadpanah, een andere Majlis-afgevaardigde uit de stad Izeh, gaf toe dat een aantal protesterende jongeren is gearresteerd.
Raisi hield zaterdag een gezamenlijke vergadering met de Majlis-voorzitter Mohammad Bagher Ghalibaf en het hoofd van de rechterlijke macht Gholam-Hossein Mohseni-Eje’I, waarbij hij verder de nadruk legde op de noodzaak om de prijzen van eerste levensbehoeften te verhogen. Zij gaven ook opdracht aan “alle agentschappen om met de regering samen te werken om dit initiatief uit te voeren.”

Mohammad Bagher Mohammadi Laini, Khamenei’s vertegenwoordiger in de provincie Mazandaran, Noord-Iran, uitte de bezorgdheid van het regime over de verspreiding van nieuws over de recente protesten.

Volgens berichten op sociale media zijn tijdens #ProtestenIran tegen het regime in de afgelopen dagen 3 mannen door veiligheidstroepen gedood.
Pish-Ali Ghalebi Hajivandi, Dezful, ZW Iran
Hamid Ghazempour, Faresan, ZW Iran
Omid Nouri, Andimeshk, ZW Iran

We zullen het nooit vergeten of vergeven.

 

De media van het regime zwijgen over de protesten. Volgens verschillende berichten heeft het Ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) de media opgedragen geen verslag te doen van de protesten en ook geen termen te gebruiken als “economische chirurgie”, “gewelddadige reactie” en “betogingen”.

Dit terwijl de vicepresident van het regime, Mohammad Mokhber en andere regeringsfunctionarissen de term “economische chirurgie” hadden gebruikt om te verwijzen naar het besluit van het regime om subsidies af te schaffen en het monetaire beleid te wijzigen.

Een week eerder onthulde een uitgelekt audiofragment van een hoge ambtenaar van de staatsomroep dat het regime televisie, radio en kranten had opgedragen geen kritiek te leveren op de regering vanwege de stijging van de prijzen van goederen, omdat de zaak “een zaak van nationale veiligheid” was geworden.