Reddingswerkers dragen een lichaam uit het wrak van het ingestorte 10-verdiepingen tellende Metropolis-gebouw in de havenstad Abadan.

Het dodental door de instorting van een woongebouw in de Iraanse havenstad Abadan heeft 37 bereikt, terwijl demonstranten bleven protesteren tegen wat zij zien als wijdverbreide nalatigheid en corruptie onder ambtenaren.

Ambtenaren zeiden op 1 juni dat er nog een lichaam was gevonden onder het puin, waardoor het aantal doden op 37 kwam, terwijl nog eens 37 gewond raakten bij de instorting op 23 mei van het 10 verdiepingen tellende woon- en bedrijfsgebouw van Metropolis.

Het Iraanse ministerie van Onderwijs zei op 31 mei dat vijf van de doden studenten waren.

Het is nog niet duidelijk of er nog andere lichamen onder het puin liggen.

De instorting van het onvoltooide gebouw was een van de dodelijkste van dat soort rampen in Iran in jaren.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zei op 1 juni dat de Iraanse autoriteiten vorige week een lokale journalist hebben gearresteerd tijdens een ceremonie voor de slachtoffers van de instorting van het gebouw.

Freelance verslaggever Arash Ghaleh-Golab werd op 27 mei gearresteerd, aldus de CPJ. Tijdens de aanhouding van Ghaleh-Golab sloegen en schopten veiligheidstroepen hem, meldde de in New York gevestigde belangengroep, eraan toevoegend dat het onduidelijk was of hij het evenement als journalist of als particulier bijwoonde.

Ghaleh-Golab heeft politiek commentaar en hoofdartikelen geschreven voor verschillende lokale publicaties. Meest recentelijk werd zijn werk gepubliceerd door de door de staat gerunde website Ensaf News.

Terwijl rouwenden zich op 31 mei tot diep in de nacht verzamelden, beweerden video’s die op sociale media waren gepost een zware aanwezigheid van veiligheidstroepen in Abadan te tonen, terwijl de autoriteiten probeerden de wekenlange protesten over de ramp te onderdrukken.

Op een video was te zien hoe demonstranten eind 31 mei banden in brand staken en wegen blokkeerden in de nabijgelegen stad Shadegan. De authenticiteit van de beelden kon niet onmiddellijk worden bevestigd door onafhankelijke bronnen.

Een video die eerder op sociale media werd geplaatst, toonde enkele demonstranten die “Dood aan dictator” schreeuwden.