14 juni 2022 – In Iran gaan de arrestaties van vakbonds- en mensenrechtenactivisten door. Wereldwijde aandacht en massale druk van de publieke opinie zijn dringend nodig om de vrijlating van de willekeurig vastgehouden gevangenen te bewerkstelligen.

Iraanse leraren hebben de wereldgemeenschap opnieuw opgeroepen zich aan te sluiten bij een solidariteitscampagne voor de vrijlating van alle leraren die in Iran gevangen zijn gezet wegens hun werk voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

Iran: leerkrachten eisen vrijlating van gevangen collega’s.

De afgelopen maanden hebben leraren in meer dan 100 Iraanse steden deelgenomen aan grote protestbijeenkomsten en stakingen, georganiseerd door lerarenvakbonden. Leraren eisen betere arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een einde aan discriminatie en onderdrukking. Steeds meer werknemers in de Iraanse onderwijssector komen in opstand tegen de dictatuur. Het regime reageert met represailles, arrestaties en straffen.

Hieronder volgen voorbeelden van leraren die betrokken zijn bij vakbonden en die gevangen zijn gezet enkel en alleen omdat zij deelnamen aan vreedzame protestbijeenkomsten:

Haleh Safarzadeh
Haleh Safarzadeh zit sinds 11 maart 2022 gevangen in de Kachui gevangenis in de stad Karaj (bij Teheran). Zij zit daar een gevangenisstraf van een jaar uit, waartoe zij in 2019 werd veroordeeld wegens vermeende “propaganda tegen het regime”. De lerares en mensenrechtenactiviste is de afgelopen jaren verschillende malen gearresteerd. Haar echtgenoot Alireza Saghafi zit ook in de gevangenis voor zijn vakbondswerk.

Masumeh Asghari

Masoumeh Asghari zit sinds november 2020 in hechtenis. Daarvoor zat zij al van december 2018 tot december 2019 in detentie wegens deelname aan vreedzame burgerprotesten. De lerares werd in 2019 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat zij “de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht”. Op 22 november 2020 werd de alleenstaande moeder van een 16-jarige zoon in de Evin-gevangenis van Teheran opgesloten om haar straf uit te zitten. In december 2021 werd zij onder dwang overgebracht naar de Kachui gevangenis in de stad Karaj, waar de gevangenisomstandigheden nog onmenselijker zijn.

Mojgan Bagheri
Mojgan Bagheri werd op 12 mei 2022 gearresteerd tijdens een lerarenbijeenkomst in de Zuid-Iraanse stad Shiraz. Sindsdien wordt zij op een onbekende plaats vastgehouden zonder contact met de buitenwereld.

Eskandar Lotfi
Eskandar Lotfi wordt sinds 1 mei 2022 vastgehouden in een gevangenis van de inlichtingendienst van het regime in de westelijke Iraanse provinciehoofdstad Sanandaj. De leraar, die afkomstig is uit de stad Mariwan, wordt vastgehouden zonder contact met de buitenwereld en zonder toegang tot juridische bijstand. Hij wordt bedreigd en onder druk gezet om voor de camera misdaden te bekennen die hij niet heeft begaan. Sinds 30 mei protesteert hij tegen zijn onwettige gevangenschap met een hongerstaking.

Masoud Nikkhah

Masoud Nikkhah wordt sinds 1 mei 2022 vastgehouden. Hij werd eerst vastgehouden in een gevangenis van de inlichtingendienst van het regime in de westelijke Iraanse provinciehoofdstad Sanandaj. Sinds 4 juni wordt hij vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij protesteert ook tegen zijn onwettige gevangenschap met een hongerstaking.

Shaban Mohammadi

Shaban Mohammadi werd op 11 mei 2022 in Mariwan (Noordwest-Iran) gearresteerd. Hij werd eerst vastgehouden in een gevangenis van de inlichtingendienst van het regime in Sanandaj. Sinds 4 juni wordt hij vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij had reeds van eind januari tot eind februari 2022 in hechtenis gezeten omdat hij had deelgenomen aan een vreedzame protestbijeenkomst van leraren in Mariwan.

Jabbar Doosti

Jabbar Doosti is op 6 juni 2022 gearresteerd in Mariwan (Noordwest-Iran). Hij wordt vastgehouden op een onbekende locatie. De 61-jarige leraar heeft een hartkwaal. De arrestatie volgde op een inval van de inlichtingendienst van het regime in zijn huis, waarbij veel van zijn persoonlijke bezittingen en documenten in beslag werden genomen.

Asghar Amirzadegan


Asghar Amirzadegan wordt vastgehouden in de Adelabad-gevangenis in de Zuid-Iraanse stad Shiraz. De justitie van het regime weigert hem toestemming voor een dringend noodzakelijke medische behandeling in een ziekenhuis buiten de gevangenis. De wiskundeleraar werd op 17 december 2021 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op internet had geprotesteerd tegen het beleid van het regime en was opgekomen voor de rechten van leraren.

De Onderwijs- en Wetenschapsunie (GEW) en Education International (BI), de wereldwijde federatie van onderwijsvakbonden, roepen ook op tot solidariteit met de gevangen leraren in Iran.