230 leraren gearresteerd sinds mei 2022

Spoedactie voor het redden van het leven van leraren en leraressen die vanwege hun mening gevangen zijn.

In de Iraanse gemeenschap hebben onderwijsgevenden respect van de bevolking; zij werken met liefde om het karakter, het vermogen en de toekomst van de nieuwe generatie vorm te geven. Zij bouwen aan de toekomst. Onder het juk van de religieuze dictatuur in Iran echter, leeft het onderwijspersoneel onder de armoedegrens en kunnen ze hun gezin zonder bijbaantjes in de avonduren niet onderhouden. Het onderwijs lijdt onder strenge controle van de religieuze moellahs en de kwaliteit van het onderwijsprogramma en de faciliteiten zijn onacceptabel. Leraressen worden sterk gediscrimineerd. Kinderen hebben geen recht op gratis onderwijs: rond drie miljoen leerlingen hebben geen toegang tot onderwijs in Iran.

Daarom gaan leraren en leraressen al maandenlang in honderden plaatsen in Iran de straat op, om te protesteren tegen het onmenselijke beleid van de heersende dictatuur. Meer dan duizend demonstranten zijn al opgepakt, velen werden mishandeld en gefolterd en hun lot is onzeker. Vooral de vrouwen onder hen staan onder grote druk, omdat het Iraanse regime een anti-vrouwen regime is. Naast folteringen worden zij geïntimideerd. Vaak hebben ze kinderen, die zonder hun moeder geen enkele steun hebben.

Dit project van SMVI steunt de dappere leraressen in de Iraanse gevangenissen. Zij verdienen onze ondersteuning voor spoedige vrijlating. Leraressen horen NIET in de gevangenis! Hun leven moet worden gered!

Onze werkwijze

SMVI werkt vanuit Nederland voor de vrijlating van politieke gevangenen en om executies in Iran te stoppen. Dat doet zij door middel van het verzamelen van informatie over mensen in gevaar, het informeren over de situatie in Iran, het organiseren van conferenties, seminars, noodacties en exposities.

Tegelijkertijd werkt de organisatie samen met personen, juristen en organisaties, om internationale druk op het regime uit te oefenen en schendingen van de mensenrechten te stoppen.
Dit werk heeft tot nu toe veel mensen het leven kunnen redden. Het werk is veilig omdat wij vanuit Nederland werken, en niet in Iran zelf, waar activisten in levensgevaar zijn en hun handen in het ondersteunen van mensen gebonden zijn. Omdat de medewerkers vrijwilligers zijn, die zelf ervaren hebben hoe het is onder het juk van de dictatuur te moeten leven, werken wij met grote inzet en geconcentreerd aan doelen die gezamenlijk worden gesteld. Wij zijn allen vrijwilligers, en werken met hart en ziel voor het goede doel. Daardoor worden kosten voor het werk verlaagd, en de effectiviteit verhoogd.

IRAN: Moedige protestbeweging van leraren

Burgerlijke moed tegen tirannie: opnieuw demonstreerden werknemers in de onderwijssector in 50 Iraanse steden voor hun rechten. Het regime reageerde met repressie op de vreedzame betogingen. Alleen al in Teheran werden meer dan 230 protesterende leraren gearresteerd.
In Iran komen steeds meer onderwijsmensen in opstand tegen de dictatuur. De afgelopen maanden hebben duizenden leraren in meer dan 100 Iraanse steden deelgenomen aan grote protestbijeenkomsten en stakingen, georganiseerd door lerarenvakbonden.

Leraren eisen betere arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een einde aan discriminatie en onderdrukking. De protestbeweging geeft de corrupte dictatuur de schuld van de verwaarlozing van het onderwijs en de sociale onrechtvaardigheid in Iran en eist democratie en vrijheid.

De salarissen van de werknemers in de Iraanse onderwijssector zijn al jaren niet meer aangepast aan de economische situatie van het land. Keer op keer moeten leraren maanden wachten op de uitbetaling van hun salaris. Het regime negeert hun eisen en blijft snijden in de financiering van het onderwijs.

Op 21 april waren er opnieuw protestdemonstraties van leraren in meer dan 50 Iraanse steden. Het regime beantwoordde de vreedzame betogingen met repressie. Alleen al in Teheran hebben troepen van het regime hele straten afgezet om de demonstraties te verhinderen. Volgens Iraanse onderwijsvakbonden zijn in de hoofdstad meer dan 230 protesterende leraren gearresteerd, onder wie ongeveer 40 vrouwen. Onder de gearresteerden is de vakbondsactiviste Shahrzad Ghadiri. De gearresteerden hangt nu gevangenisstraf boven het hoofd wegens “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.

In Iran zijn reeds talrijke leraren door de rechterlijke macht van het regime tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens hun mensenrechten- of vakbondsactivisme. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Enkele voorbeelden van gedetineerde leraren:

“Emadi”, lid van de Lerarenvakbond, werd woensdagavond gearresteerd door veiligheidstroepen, die haar mobiele telefoon in beslag namen.
Rasoul Badaghi, Jafar Ebrahimi, Mohammad Habibi, en Ali Akbar Baghani, Massoud Farhikhteh en Lotfollah Jamshidi , zijn ruw verhoord en gemarteld.
De 30-jarige lerares Zahra Mohammadi voert campagne voor de mensenrechten van de Koerdische etnische groep in Iran. Zij heeft klassen geleid waarin kinderen de Koerdische taal konden leren. Alleen al voor dit vreedzame werk heeft de rechterlijke macht van het regime haar tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij zit sinds januari 2022 in de gevangenis in de noordwestelijke Iraanse stad Sanandai.
De oud-lerares Alieh Eghdamdoust (69) is al vele jaren betrokken bij burgerrechten en steunt de lerarenprotesten in Iran. Op 7 februari 2022 werd zij gearresteerd in haar woning in de Noord-Iraanse stad Fooman. Sindsdien wordt zij in afzondering vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran. Alieh Eghdamdoust wordt al jaren vervolgd door het rechtssysteem van het regime. In september 2018 werd ze gearresteerd voor haar betrokkenheid bij lerarenprotesten en veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Naar verluidt hangt haar een nieuwe aanklacht boven het hoofd wegens vermeende “propaganda tegen de staat”.

Lerares middelbare school Maryam Kabiri gearresteerd in Teheran.

Agenten van het Ministerie van Inlichtingen arresteerden middelbare schoolleraar Maryam Kabiri toen ze op zondag 13 januari 2022 haar huis in Teheran verliet.
Agenten van het Ministerie van Inlichtingen plunderden het huis van Maryam Kabiri en namen de mobiele telefoons van haar en haar man in beslag. Daarna brachten ze mevr. Kabiri over naar de Evin-gevangenis.

Maryam Kabiri’s familieleden zeiden dat ze ernstig ziek was, maar de 6e afdeling van de Evin Investigation Department heeft geweigerd haar het benodigde medicijn te bezorgen, ondanks aandringen van de familie.
Leraren hebben de afgelopen maanden verschillende landelijke protesten en sit-ins georganiseerd. Bij al deze protesten hebben vrouwelijke docenten een prominente rol gespeeld.
Iraanse leraren eisen de implementatie van het Teachers Ranking Plan, dat het regime nog niet heeft geïmplementeerd. In plaats daarvan arresteren veiligheidstroepen de protesterende leraren en sturen ze naar de gevangenis.
Half april werd leraar Rasoul Bodaghi in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege zijn vakbondsactiviteiten. Rasoul Bodaghi is lid van de Lerarenvakbond in de voorstad Islamshahr in Teheran. Hij is de afgelopen jaren verscheidene malen gevangen gezet wegens zijn betrokkenheid bij vreedzame protesten van leraren.

Vier actieve leden van de Leraren Vakbond

Omid Shah Mohammadi, Hiva Qureshi, Parviz Ahsani en Kaveh Mohammadzadeh

Leraren die in Iran worden vastgehouden, zijn Jafar Ebrahimi, Rasoul Bodaghi en Mohammad Habibi (van links naar rechts afgebeeld). Ze worden incommunicado vastgehouden in de Evin-gevangenis van Teheran in een door de inlichtingendienst gecontroleerde vleugel van het regime die berucht is om het martelen van gevangenen om hen te dwingen zichzelf te beschuldigen met valse bekentenissen.
Tien vakbondsactivistische leraren (foto) werden op 16 juni 2022 gearresteerd tijdens vreedzame protesten in de noordwestelijke stad Saqqez. Khaled Abdullahi, Soleiman Abdi, Ahmad Qaderi, Amanj Amini, Zahed Moradi, Esmail Reyhani, Hessam Khakpour, Taher Hamedi, Mohsen Shokouhi en Hassan Rahimian zijn in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen hun onwettige detentie.
Het regime intensiveert de repressie van leraren als reactie op grootschalige protesten en stakingen die de afgelopen maanden door lerarenvakbonden in meer dan 100 Iraanse steden zijn georganiseerd. De leraren eisen betere arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en een einde aan discriminatie en onderdrukking. Steeds meer werknemers in de Iraanse onderwijssector verzetten zich tegen de dictatuur.
Mohammad Habibi, Reza Shahabi en Hasan Saeedi mogen geen bezoek ontvangen. Mevrouw Raihaneh Ansarinezhad en Eskandar Lotfi worden nog steeds gevangen gehouden om hen te dwingen valse bekentenissen aft e leggen.
Eskandar (Sooran) Lotfi, tde woordvoerder van de Iraanse Associatie van Lerarenvakbonden kon pas na 50 dagen zijn familie weer zien. Deze ontmoeting mocht van de bewakers alleen achter glas plaatsvinden. De gevangen leraar vertelde zijn familie dat er, ondanks vele verhoren, nog steeds geen aanklacht tegen hem is ingediend, die de verlenging van zijn voorarrest zou rechtvaardigen. In het laatste telefoongesprek met zijn familieleden vertelde Lofti hen dat hij uit protest tegen zijn illegale detentie en de druk van de ondervragers om hem te laten bekennen, in hongerstaking zal gaan.
Veiligheidsagenten hebben Mohammad Habibi alle bezoekrecht afgenomen. De familieleden van Jafar Ebrahimi hebben geen informative over zijn verblijfplaats en gezondheid.
Al in december 2021 riep de onderwijsvakbond ‘Education International’, die onderwijsvakbonden uit de hele wereld verenigt, op om een einde te maken aan de onderdrukking van leraren in Iran. Leraren hebben het recht om fatsoenlijke salarissen en de vrijlating van gevangen collega’s te eisen zonder angst voor geweld of willekeurige arrestatie.
De protesterende leraren in Iran hebben dringend behoefte aan meer bescherming en solidariteit van de wereldgemeenschap. De internationale publieke druk en het pleidooi voor de vrijlating van de gevangen leraren moeten massaal worden opgevoerd.

Uitingen van de diepe bezorgdheid van 11 VN-mensenrechtenrapporteurs over de gewelddadige onderdrukking van het maatschappelijk middenveld in Iran

25 juni 2022 – 11 deskundigen en mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties, waaronder Javed Rahman, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor mensenrechten in Iran, hebben hun diepe bezorgdheid geuit over de gewelddadige confrontaties en arrestaties van activisten van lerarenvakbonden en de onderdrukking van recente protesten in Iran .
“We zijn bezorgd over de recente escalatie van willekeurige arrestaties van leraren, verdedigers van arbeidsrechten en vakbondsleiders, advocaten, verdedigers van mensenrechten en andere activisten van het maatschappelijk middenveld.”

Javaid Rahman’s interview met het Franse weekblad Le Point
1 juli 2022
Javed Rahman, speciaal rapporteur voor mensenrechten van de Verenigde Naties, in een interview met het Franse weekblad ‘Le Poin’: “Het Iraanse regime blijft het beleid van geweld en zware repressie toepassen tegen het maatschappelijk middenveld en activisten, waaronder leraren, in Iran. Alle ruimte voor dialoog is voor protesterende mensen weggenomen door veiligheidsmaatregelen.
De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran herinnerde eraan dat het Iraanse regime sinds mei van dit jaar minstens tachtig ontevreden leraren heeft gearresteerd met geweld van de veiligheidstroepen, en een aantal van hen heeft gedagvaard en ondervraagd via de rechterlijke macht.

De eerste les van de leraar aan de studenten is:

Onderwijs is om vrij te leven – vrijheid van denken en meningsuiting