12 augustus 2022 – Farangis Mazloum is niet bereid om mensenrechtenschendingen in Iran te verzwijgen. Ze werd daarom door de rechterlijke macht van het regime veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en opgesloten in de Evin-gevangenis van Teheran. Haar gezondheid is kritiek.

De Iraanse mensenrechtenverdediger Farangis Mazloum (foto) zit sinds 2 augustus 2022 vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Ze zit daar een gevangenisstraf van 18 maanden uit, waartoe ze door de rechterlijke macht van het regime is veroordeeld voor haar campagne voor de mensenrechten van politieke gevangenen.
Ondanks haar slechte gezondheid wordt Farangis Mazloum een voorwaardelijke vrijlating op medische grondslag geweigerd. De gevangene lijdt aan de gevolgen van een beroerte die ze in februari 2022 opliep. Ze heeft een hartaandoening en kan nauwelijks lopen. De medische behandeling die ze dringend nodig heeft, is niet beschikbaar in de Evin-gevangenis.

Daarnaast woedt het coronavirus sinds begin augustus in de vrouwenvleugel van de gevangenis. Verschillende gevangenen zijn al besmet met COVID-19, waaronder Farangis Mazloum, die groot risico loopt door haar eerdere ziektes.

Farangis Mazloum is de moeder van fotograaf en internetjournalist Soheil Arabi, die in 2017 de Reporters Without Borders Press Freedom Award ontving. Soheil Arabi zat bijna acht jaar vast vanwege zijn kritiek op het regime. Hij werd in november 2021 uit de gevangenis vrijgelaten, maar begon onmiddellijk een verbanningsstraf van twee jaar uit te zitten. Hij werd verbannen naar de Zuid-Iraanse stad Borazjan, meer dan 1.000 km van zijn geboorteplaats Teheran.

Terwijl haar zoon in de gevangenis zat, voerde Farangis Mazloum via wakes en op internet campagne voor zijn vrijlating. Na een bezoek aan haar zoon heeft ze in het openbaar gesproken over het misbruik dat hij in de gevangenis heeft ondergaan.

Omdat Farangis Mazloum de mensenrechtenschendingen tegen haar zoon en andere politieke gevangenen niet wilde verbergen, kreeg ze te maken met talrijke represailles van de autoriteiten van het regime. Na verschillende oneerlijke processen veroordeelde de rechterlijke macht van het regime haar tot 18 maanden gevangenisstraf voor haar mensenrechtenwerk.

Wrede marteling in Iraanse gevangenissen: opzettelijk onthouden van medische hulp

In de gevangenissen van het regime van Teheran is een van de meest wrede martelmethoden het opzettelijk ontzeggen van de toegang tot levensreddende medische zorg aan zieke gevangenen. De gezondheid en het leven van de gevangenen worden opzettelijk in gevaar gebracht. Hun dood wordt met instemming aanvaard of zelfs tot stand gebracht. Tal van politieke gevangenen zijn overleden of hebben blijvende schade aan hun gezondheid opgelopen als gevolg van het opzettelijk achterwege laten van medische hulp.

Mensenrechtenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle ernstig zieke politieke gevangenen in Iran. Er moet massale internationale druk worden uitgeoefend om het weglaten van medische hulp in Iraanse gevangenissen te stoppen. Alle zieke gevangenen moeten onmiddellijk de nodige medische zorg krijgen. Door opzettelijk medische hulp te weigeren, schendt het regime van Teheran het recht op leven en gezondheid van de gevangenen.