15 augustus 2022 – Iraanse mensenrechtenactivisten en tegenstanders van het regime hebben de aanslag in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeeld en de wereldgemeenschap opgeroepen daadwerkelijk stelling te nemen tegen het Iraanse staatsterrorisme, dat een bedreiging vormt voor schrijvers en cultuurbeoefenaars in Iran en over de hele wereld.

Op de wereldberoemde schrijver Salman Rushdie (foto) werd op 12 augustus in de staat New York een brute moordaanslag gepleegd. Tijdens een evenement waar Rushdie zou spreken over vervolgde kunstenaars, werd hij door een aanvaller ernstig met een mes verwond. De aanvaller werd gearresteerd.
Meer dan 30 jaar geleden had de toenmalige leider van de islamitische dictatuur in Iran, Khomeini, opgeroepen tot de moord op Salman Rushdie wegens vermeende “godslastering”. Het regime in Teheran heeft de oproep om hem te vermoorden nooit ingetrokken, en er werden premies uitgeloofd voor de moord op de schrijver door stichtingen van het regime die islamistische terreur propageren. Rushdie leefde de laatste decennia ondergedoken en onder politiebescherming, maar treedt sinds kort weer in het openbaar op.

De media van het regime in Iran vieren de moordaanslag

De aanslagpleger in New York ziet zichzelf kennelijk als de uitvoerder van de oproep tot moord vanuit Iran. De Iraanse media die loyaal zijn aan het regime hebben dan ook met gejubel op de aanslag gereageerd.
De krant “Kayhan”, waarvan de hoofdredacteur wordt benoemd door regimeleider Ali Khamenei, schreef op 13 augustus: “Duizend bravo’s … voor de dappere en plichtsgetrouwe persoon die de afvallige en kwaadaardige Salman Rushdie in New York heeft aangevallen. De hand van de man die de vijand van God de nek omdraaide, moet gekust worden.”

De nieuwssite Asr Iran publiceerde een citaat van de huidige regeringsleider Ali Khamenei, die zei dat de “pijl” die door de voormalige revolutionaire leider Ayatollah Ruhollah Khomeini was afgeschoten, op een dag doel zou treffen.

Doeltreffende actie tegen Iraans staatsterrorisme noodzakelijk

Iraanse mensenrechtenactivisten en tegenstanders van het regime hebben de aanslag scherp veroordeeld en de wereldgemeenschap opgeroepen doeltreffend op te treden tegen de door het regime in Teheran gepropageerde islamistische terreur. De sancties tegen Iraanse instellingen, stichtingen en milities die betrokken zijn bij de wereldwijde verspreiding van terreur, moeten worden uitgebreid.

De bedreigingen en aanvallen tegen schrijvers en culturele werkers buiten Iran gaan hand in hand met de wrede onderdrukking van de vrijheid van mening en meningsuiting in Iran zelf. Talloze schrijvers en kunstenaars die kritiek hadden op het regime, zijn er de afgelopen decennia vervolgd, gemarteld en terechtgesteld. Het wordt tijd dat de wereldgemeenschap de functionarissen van het Iraanse regime die voor deze terreur verantwoordelijk zijn, volgens het beginsel van het wereldrecht voor het gerecht brengt en hen strafrechtelijk verantwoordelijk stelt.

De internationale gemeenschap heeft met ontzetting en afschuw gereageerd op de terroristische aanslag tegen Salman Rushdie. Hier een selectie:
Secretaris-generaal van de VN Guterres ontzet over aanval op Rushdie
VN-secretaris-generaal António Guterres heeft met afschuw gereageerd op de aanslag op Salman Rushdie. “In geen geval is geweld een reactie op woorden die door anderen zijn gesproken of geschreven bij de uitoefening van hun vrijheid van mening en meningsuiting,” verklaarde woordvoerder Stephane Dujarric. Guterres wenste Rushdie een spoedig herstel.

Het Witte Huis: “Gewelddadige daad is afschuwelijk”

Ook de Amerikaanse regering heeft de daad veroordeeld. De VS en de wereld waren getuige geweest van een “verwerpelijke aanval” op de auteur, zei de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan. “Deze daad van geweld is afschuwelijk.” Hij zei dat de hele Amerikaanse regering bidt voor een spoedig herstel van de 75-jarige. De Amerikaanse senator en Democratisch leider van de meerderheid in de Senaat Chuck Schumer schreef op Twitter dat de daad een “aanval op de vrijheid van meningsuiting en denken” was.

Frans staatshoofd Emmanuel Macron: “Haat en barbarij hebben lafhartig toegeslagen”
Ook het Franse staatshoofd Emmanuel Macron veroordeelde de aanslag. “Haat en barbaarsheid hebben op laffe wijze toegeslagen.” Rushdie heeft 33 jaar lang de vrijheid en de “strijd tegen het obscurantisme” belichaamd, aldus Macron. “Zijn strijd is de onze en universeel. Vandaag, meer dan ooit, staan we aan zijn zijde.”
Auteursvereniging PEN America: “Brute aanval met voorbedachten rade”

De Amerikaanse auteursvereniging PEN America toonde zich geschokt na de aanslag op haar voormalige voorzitter Rushdie. “PEN Amerika is geschokt en ontzet door het nieuws van een brutale, op voorhand beraamde aanval op onze voormalige voorzitter en trouwe bondgenoot Salman Rushdie,” staat in een verklaring die door de vereniging is vrijgegeven door haar voorzitter Suzanne Nossel. “Salman Rushdie wordt al tientallen jaren aangevallen om zijn woorden, maar hij schrok nooit terug en aarzelde nooit. Hij heeft onvermoeibaar gewerkt om anderen te helpen die kwetsbaar zijn en bedreigd worden. Al diegenen over de hele wereld die geweld plegen tegen woorden of daartoe aanzetten maken zich schuldig aan het legitimeren van deze aanval op een schrijver”.