23 augustus 2022 – Ondanks de ergste onderdrukking weerstaan Iraanse christenen standvastig de druk van het regime dat hen wil dwingen van geloof te veranderen. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen.
Medio augustus bevestigde een rechtbank van het regime uiteindelijk de onrechtvaardige veroordelingen van vijf leden van de christelijke gemeenschap van Teheran. Malihe Nazari, Mina Khajavi, Joseph Shahbazian, Somayeh Sadegh en Masoumeh Ghasemi (op de foto van links naar rechts) riskeren vele jaren gevangenisstraf of zware boetes omdat zij vasthouden aan hun christelijk geloof en voor de eredienst bijeenkomen in huiskerken. De vier veroordeelde vrouwen zijn bekeerlingen van de islam tot het christendom.
Pastor Joseph Shahbazian (58), die behoort tot de Iraans-Armeense christelijke gemeenschap, werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Bovendien gelastte de regimejustitie zijn verbanning gedurende twee jaar naar een afgelegen gebied in het zuidoosten van Iran en de ontzegging van verscheidene burgerrechten.
De twee bekeerlingen Malihe Nazari (48) en Mina Khajavi (59) werden elk veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Malihe Nazari is getrouwd en moeder van twee zonen. Mina Khajavi werd er in de rechtszaak ook van beschuldigd dat haar man en zoon zich tot het christendom hadden bekeerd.
Somayeh Sadegh en haar moeder Masoumeh Ghasemi moeten zware boetes betalen voor het aannemen van het christelijk geloof.
De pastoor en de vier christelijke vrouwen werden eind juni 2020 in hun huizen in Teheran gearresteerd nadat gardisten van het regime invallen hadden gedaan in christelijke huiskerken in drie Iraanse steden. Tientallen christenen werden gearresteerd in Teheran, de nabijgelegen stad Karaj en de westelijke Iraanse stad Malayer. Ooggetuigen meldden toen dat de gearresteerden onder mishandeling werden afgevoerd.
Joseph Shahbazian, Malihe Nazari en Mina Khajavi werden na hun arrestatie wekenlang in de Evin-gevangenis van Teheran vastgehouden en zonder juridische bijstand aan eenzame opsluiting en herhaalde agressieve ondervragingen onderworpen, tot zij vervolgens op borgtocht voorlopig werden vrijgelaten.
In augustus werd een echtpaar dat het christelijk geloof was toegedaan, gevangen gezet in de Evin-gevangenis van Teheran. Homayoun Zhaveh (63) en zijn echtgenote Sara Ahmadi (44) zitten er gevangenisstraffen uit waartoe zij eind 2020 zijn veroordeeld, louter op grond van hun geloof.
Homayoun Zhaveh lijdt aan de ziekte van Parkinson in een vergevorderd stadium en heeft regelmatige medische verzorging nodig, die de gevangenen in Iran wordt ontzegd. Door zijn reeds bestaande aandoening is hij bijzonder kwetsbaar voor het Coronavirus, dat momenteel welig tiert in de Evin-gevangenis.
Sara Ahmadi en Homayoun Zhaveh werden voor het eerst gearresteerd in juni 2019 toen ze met andere christelijke gezinnen in de Noord-Iraanse stad Amol waren. Homayoun Zhaveh werd na een maand vrijgelaten. Zijn vrouw werd echter 67 dagen vastgehouden, eerst in Amol en daarna in de Evin-gevangenis in haar woonplaats Teheran. Daar werd de christin 33 dagen lang in eenzame opsluiting vastgehouden, waar zij werd ondervraagd zonder contact met de buitenwereld. Het echtpaar werd uiteindelijk op borgtocht vrijgelaten.
Sara Ahmadi werd eind 2020 door een rechtbank van het regime in Teheran veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, terwijl Homayoun Zhaveh twee jaar gevangenisstraf kreeg. Bovendien mogen zij Iran niet verlaten en mogen zij gedurende twee jaar na het einde van hun straf niet actief zijn in sociale of politieke groeperingen.
Achtergrond:
De weinige Perzisch sprekende kerken die nog bestaan in Iran worden streng gecontroleerd en mogen geen bezoekers of nieuwe leden toelaten. De kerken van etnische minderheden mogen alleen diensten in hun eigen taal houden. Daarom worden alle andere Perzisch sprekende christenen, vooral voormalige moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd, gedwongen in hun huizen bijeen te komen om erediensten te houden. Het regime beschouwt dergelijke bijeenkomsten echter als een “bedreiging voor de staatsveiligheid” en vervolgt christenen met pesterijen, invallen, arrestaties, boetes en gevangenisstraffen.
Het regime in Teheran negeert zijn internationale verplichtingen door systematisch de mensenrechten, zoals de vrijheid van geloof en van meningsuiting, te schenden. De willekeurige arrestaties van mensen louter op grond van hun geloof, de tenlasteleggingen en de veroordelingen zonder eerlijk proces zijn ernstige schendingen van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.
Ondanks de ergste repressie weerstaan Iraanse christenen standvastig de druk van het regime om hen te dwingen van geloof te veranderen. Internationale aandacht en massale publieke druk zijn dringend nodig om de vervolging van christenen in Iran te stoppen. Er moet een einde komen aan de uitzetting van Iraanse asielzoekers die bekeerde christenen zijn, omdat zij in Iran aan ernstige gevaren voor lijf en leden worden blootgesteld.