De vertellers van dit rapport zijn een aantal gevangenen die gevangen zitten in de Rajai Shahr-gevangenis (Gohardasht) in Karaj.

“De naam van de Rajai Shahr-gevangenis moet worden gezien als de voorhoede van executies. Soms worden de executies van andere gevangenissen zoals Qarchak overgebracht naar de Rajai Shahr-gevangenis. Executies worden meestal op woensdag bij zonsopgang uitgevoerd in de speciale executiezaal. “Op zondagen voor de executie worden de gevangenen overgebracht naar de beruchte “Suite”-afdeling, en op woensdag is het met ze gedaan.”
Nachten waarin hun celgenoten worden opgeroepen voor executies zijn verwoestende nachten.

Shahin is een van de gevangenen van gewone misdaden in de Rajai Shahr-gevangenis. Hij vertelde voor Iran Wire: “De Rajai Shahr-gevangenis houdt voornamelijk criminelen vast van gewapende overvallen, moord, verkrachting of ontvoering. Al deze misdaden vinden plaats vanwege sociale problemen die geworteld zijn in het extremisme van de regering, gebrek aan geschikte mechanismen en gebrek aan toewijzing van decriminaliseringsprogramma’s. ” In plaats van haar plicht uit te voeren, executeert de regering alleen maar.”

Volgens de gevangenen heeft de Rajai Shahr-gevangenis tien afdelingen, een quarantaine- of veilige afdeling die wordt gebruikt om patiënten met coronavirus vast te houden, en een afdeling genaamd “Suite”, waar ter dood veroordeelde gevangenen zijn ondergebracht: “Elke afdeling heeft gewoonlijk drie verdiepingen en elke verdieping heeft een aparte en afgescheiden hal. Elke afdeling wordt bestuurd door drie bewakers en één persoon als hoofd van de afdeling. “De officieren werken 24 uur en hebben dan 48 uur rust.”

De leiders van de afdelingen, “afdelingsadvocaten”, en de opzichters van elke afdeling worden door de gevangenisbewakers als hun hulpmiddelen gekozen uit de gevangenen en rapporteren, natuurlijk, het gedrag en de acties van de gevangenen aan de gevangenisbewakers.

Hadi is een andere Rajai Shahr-gevangene: “Afdeling 8 behoort tot het Ministerie van Inlichtingen in Karaj en Alborz, dat onafhankelijk en volledig wordt beheerd door MOIS. Ze sturen er meestal politieke en civiele activisten en demonstranten naar toe voor ondervraging en tijdelijke detentie.” Hal 10 van afdeling 4 behoort ook tot politieke gevangenen die de Islamitische Republiek veiligheidsgevangenen noemt, hal 11, maar het staat bekend als de “ISIS-zaal” en zit vol met fundamentalistische, salafistische en Isis-gevangenen, meestal zijn de gevangenen van deze afdeling van verschillende Iraanse en niet-Iraanse etniciteit, maar hal 12 staat bekend als de oude man’s hal, waar criminelen worden vastgehouden voor moord, verkrachting en gewapende overvallen.”

Dat in de 10 maanden voorafgaand aan de midzomer van 2022 minstens 10 gevangenen uit hal 12 om verschillende redenen zijn omgekomen.

Een andere gevangene, Haider genaamd, spreekt over afdeling 5, bekend als de jeugdafdeling: “Er zijn veel jonge gevangenen in deze afdeling, maar de morele omstandigheden en het gebrek aan controle over seksuele en mentale gezondheid zijn er betreurenswaardig.”
Water, brood, luchtvervuiling

“Iedereen weet hoe nijpend de watersituatie in de Rajai Shahr-gevangenis is. Het water van de gevangenis komt uit putten die in de gevangenis zijn geboord en is van slechte kwaliteit. Water bevat harde zouten en beschadigt de nieren ernstig. Dit is de reden waarom gevangenen meestal darminfecties hebben veroorzaakt door watervervuiling en spijsverteringsproblemen. Natuurlijk komen ook ooginfecties veel voor. Huidziekten en haaruitval komen ook door ongezond water.”

Volgens de gevangenen gebruiken het personeel en de staf van de gevangenis dit voedsel of water niet. Hoewel het in de statuten van de Gevangenisorganisatie staat, moet de kwaliteit van voedsel en water worden gestandaardiseerd en moeten personeel en gevangenen dezelfde voeding krijgen.

Alleen al het opsluiten in de Rajai Shahr-gevangenis is op zich al een marteling voor de omstandigheden die er heersen: “Ze maken zelfs brood van witte bloem zonder zemelen dat geen voedingswaarde heeft. De aanwezigheid van aarde erin kan gemakkelijk worden geproefd. “Meestal is het brood ongebakken en de helft ervan wordt weggegooid.”

Gevangenen zeggen dat sanitaire producten, zoals zeep, waspoeder, afwasmiddel en handwasmiddel, zelden en soms om de twee maanden worden uitgedeeld, wat gezien hun bevolkingsdichtheid niet overeenstemt met het gebruik van een week. Er wordt geen ondergoed of handdoeken uitgedeeld: “Een keer per jaar, op een vast tijdstip, krijgen de gevangenen te horen dat hun familie hen wat kleren kan brengen en aan de gevangenisbewakers kan geven, er worden veiligheidsmaatregelen en opgelegde beperkingen opgelegd. “Kleding moet nieuw zijn en zonder ritsen en voeringen.”

Een andere gevangene wees op de kwestie van gevangeniswinkels: “We hebben absoluut geen rantsoenen van groenten, fruit en melk. Soms verkoopt de gevangeniswinkel deze producten. Het is onduidelijk wie van deze winkels profiteert. Terwijl de airconditioners en verwarmingen versleten zijn en buiten gebruik moet de gevangene zelf zorgen voor een airconditioning in de hitte en een verwarming in de kou als hij die wil. De zalen hebben niet eens ventilatie, en de vervuiling maakt ademen moeilijk. Er is hier zoveel geluidsoverlast dat sommige gevangenen gehoorproblemen hebben ontwikkeld: “Als de stroom uitvalt, willen we deze vanwege de geluidsoverlast niet opnieuw aansluiten.”

Medische voorzieningen: ambulance is een doodskist

Ondanks het hoge aantal gevangenen in de Rajai Shahr-gevangenis, zijn er volgens de gevangenen geen medische apparatuur en medische voorzieningen. De gevangenis heeft een versleten en heel oude ambulance waar niet eens een brancard of zuurstof in zit: “We noemen de gevangenisambulance een doodskist.”
Een gevangene legt uit: “Om een gevangene die behandeling nodig heeft over te brengen, is een gerechtelijke procedure nodig, die meestal zo lang duurt, dat het je soms wordt afgeraden tenzij je stervende bent. Maar het is niet alleen dat, ongebruikelijke medicijnen zouden verstrekt moeten worden op kosten van gevangenen vanuit apotheken buiten de gevangenis. “Elke verzending naar de medische commissie of forensische geneeskunde en overdracht naar andere gevangenissen is ook voor rekening van de gevangene.”

Het verhaal van de behandeling eindigt daar ook niet. Integendeel, de gezondheidsinfrastructuur van de gevangenis, die allerlei ziekten veroorzaakt, heeft niemand om ervoor te zorgen: “De hygiënische omstandigheden zijn erg gevaarlijk. Insecten, kakkerlakken en ratten zijn overal. Er zijn geen lakens, sanitaire en desinfectieapparatuur. Tenzij er steeds weer een brief wordt geschreven, zal de gezondheidsdeputatie het misschien goedkeuren, zodat de familie van de gevangene deze uitrusting kan betalen. “Soms worden 20 mensen vastgehouden in een kamer van 10 m, zonder zonlicht, het raam is bedekt met een ijzeren plaat, en er is geen licht en ventilatie. Water en elektriciteit worden constant afgesloten. Het overleven van deze omstandigheden is een kunst op zich.”

Volgens de gevangenen worden fysieke inspecties uitgevoerd wanneer de gevangene volledig naakt is. Het ontbreken van educatieve, culturele en arbeidsfaciliteiten zijn andere klachten die natuurlijk niemand lijken te hebben om ervoor te zorgen.

Het is echter voldoende om naar de staatsmedia te verwijzen voor valse rapporten en propagandaverhalen van gevangenisautoriteiten of van aan de staat gelieerde gevangenen, dan denk je dat de gevangenen worden vastgehouden in gevangenissen zoals in landen als Zweden. (18 augustus 2022)