4 september 2022 – De wereldgemeenschap moet nadrukkelijker opkomen voor vrouwen, die in Iran vervolgd worden, omdat zij voor gelijke rechten zijn en tegen de onderdrukking protesteren. De internationale openbare druk moet aanzienlijk toenemen om de vervolging van verdedigsters van vrouwenrechten een halt toe te roepen en de invrijheidstelling van gevangenen te bewerkstelligen.

De verdedigsters van vrouwenrechten: Akram Nasirian, Nahid Shaghaghi, Maryam Mohammadi en Esrin Darkale (op de foto v.l.n.r.) werden eind augustus opgeroepen om hun gevangenisstraf in de Evin-gevangenis van Teheran uit te zitten. Ieder van hen was veroordeeld tot twee jaar en drie maanden, alleen maar omdat zij zich hadden ingezet voor de vrouwenrechten en tegen de sluierplicht.

De vier verdedigsters van vrouwenrechten zijn lid van een vrouwenbeweging, die zich inzet voor maatschappelijk-achtergestelde vrouwen en tegen huiselijk geweld. Nahid Shaghaghi heeft cursussen gegeven over geweld tegen vrouwen. Akram Nasirian zet zich in voor het leren lezen en schrijven en voor ontwikkelingsprogramma’s voor vrouwen en kinderen uit armere en sociaal achtergestelde groepen.

De vier vrouwen werden voor de eerste maal gearresteerd in de zomer van 2019. Na meerdere weken in de Evin-gevangenis van Teheran te hebben doorgebracht, kwamen ze na betaling van een borgsom voorlopig op vrije voeten. Daaropvolgend moesten zij voor de rechter verschijnen en werden zij wegens zogenaamd „ in gevaar brengen van de staatsveiligheid “ tot gevangenisstraffen veroordeeld.

De dictators in Iran demonstreren hun extreme vrouwvijandigheid door vreedzame protesten voor vrouwenrechten wreed te onderdrukken. Activistes, die zich tegen discriminatie en de sluierplicht verzetten, worden bruut vervolgd en bestraft. De justitie van het regime manifesteert zich als onderdrukkingsinstrument en treedt met uiterste hardheid op tegen de verdedigsters van vrouwenrechten. Vrouwen, die aan de landelijke demonstraties voor vrijheid, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid meedoen, worden gearresteerd, gemarteld en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.