15 september 2022 – In een brief aan de President van de Verenigde Staten, Joe Biden, roepen Nobelprijswinnaars op om de president van het regime in Iran, Ebrahim Raisi, verantwoording te laten afleggen over zijn misdaden tegen de menselijkheid en hem een visum te weigeren om de Algemene Vergadering van de VN bij te wonen.

“Wij, Nobelprijswinnaars, voegen ons bij het groeiende aantal activisten, NGO’s en mensenrechtenverdedigers over de gehele wereld en roepen op om Raisi uit te sluiten van het bijwonen van de Algemene Vergadering van de VN,” staat er o.a. in de brief.

De volledige tekst van de brief volgt hierna:

Gezamenlijke brief van Nobelprijswinnaars aan de President van de Verenigde Staten, Biden
3 September 2022

The Honorable Joseph R. Biden, Jr.
The President of the United States
The White House
1600 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, D.C. 20006

Dear Mr. President,

We zijn ervan op de hoogte gesteld dat Ebrahim Raisi, de huidige president van Iran, van plan is om de komende zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York in september, bij te wonen.

Ebrahim Raisi, waarnemend hoofdofficier van Justitie in Teheran in 1988, maakte deel uit van het, uit vier leden bestaande, Doodscomité in Teheran. Dit comité was verantwoordelijk voor de terechtstelling van 30000 politieke gevangen in enkele weken in de zomer van 1988, nadat ze door het Doodscomité twee ẚ drie minuten waren verhoord.

Meer dan 90% van de terechtgestelden waren lid of ondersteuner van de MEK, die weigerden om de MEK te veroordelen.

Nadat Khamenei Raisi in 2021 tot president van Iran had benoemd, hebben wij, Nobel prijswinnaars, in een gezamenlijke brief, ondertekend door 25 van ons, op 8 september de Secretaris-Generaal van de VN, Antonio Gutierrez, met klem verzocht een internationale commissie door de Verenigde Naties in het leven te laten roepen om deze enorme misdaad te onderzoeken.

Raisi’s misdaden beperken zich niet tot de massamoord op politieke gevangenen in 1988.

Als hoofd van het rechtssysteem, was hij persoonlijk betrokken bij de moord op tenminste 1500 demonstranten, die riepen om vrede, gedurende de opstanden in november 2019.

Zijn staat van dienst, sinds zijn aantreden als president in augustus 2021, omvat zo’n 600 terechtstellingen. Waaronder 22 vrouwen en 8 jeugdigen. Dit is tweemaal zo hoog als in het jaar ervoor.

In juni 2021, heeft de secretaris-generaal van Amnesty International, Agnes Callamard, uiteengezet dat er een onderzoek naar hem moest worden ingesteld over zijn rol bij misdaden tegen de menselijkheid, nu en in het verleden. Ze beschreef Raisi’s klim naar het presidentschap als een teken van een voortdurende cultuur van straffeloosheid, waar een einde aan moet worden gemaakt.

Overlevenden van de massamoord van 1988 en ook familieleden van de slachtoffers van het regime zijn een proces tegen Raisi gestart bij het federale hof van het zuidelijk district van New York, om verantwoording af te leggen voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Deze zaak biedt de gelegenheid voor de wereldgemeenschap om een onderzoek te laten instellen naar de flagrante mensenrechtenschendingen door het regime in Iran, met name met betrekking tot de massamoord in 1988.

Wij, Nobelprijswinnaars, voegen ons bij het groeiende aantal activisten, NGO’s en mensenrechtenverdedigers over de gehele wereld en roepen op om Raisi uit te sluiten van het bijwonen van de Algemene Vergadering van de VN.

Wij verzoeken U er goed voor te zorgen dat Raisi wordt belet om de zitting van de Algemene Vergadering van de VN bij te wonen.

We geloven dat er geen ”business as usual” met zo’n regime mogelijk is. Dit regime zou gemeden moeten worden door de internationale gemeenschap en ter verantwoording moeten worden geroepen. De aanwezigheid bij de VN van Raisi, die misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan, is een belediging van de principes en waarden bij de oprichting en van het handvest van de VN.

Ondertekenaars:

Professor Barry Barish, Nobel Prijs, Natuurkunde 2017, VS
Professor Elias Corey, Nobel Prijs, Scheikunde 1990, VS
Professor Jerome Friedman, Nobel Prijs, Scheikunde 1990, VS
Professor Sheldon Glashow, Nobel Prijs, Natuurkunde, 1979, VS
Professor John Mather, Nobel Prijs, Natuurkunde 2006, VS
Professor Richard Roberts, Nobel Prijs, Geneeskunde 1993, VS
Professor Mario Vargas Llosa, Nobel Prijs, Literatuur 2010, Peru
Professor David Wineland, Nobel Prijs, Natuurkunde 2012, VS