17 september 2022 – Mahsa Amini is het zoveelste slachtoffer van de zogenaamde “hoeders van de moraal” van het regime in Teheran, die de Iraanse vrouwen dagelijks terroriseren met intimidatie, vernedering en marteling. Burgers in Teheran en andere Iraanse steden houden protestbijeenkomsten om te eisen dat er een einde komt aan het geweld van het regime tegen vrouwen.
Op 16 september is in Teheran een jonge vrouw overleden als gevolg van mishandeling door de zogenaamde “hoeders van de moraal” van het regime. De 22-jarige Mahsa Amini (op de foto voor haar arrestatie en terwijl ze in coma in het ziekenhuis lag) werd op 13 september door de “hoeders van de moraal” gearresteerd omdat ze onvoldoende aan de sluierplicht had voldaan. Samen met andere vrouwen werd ze met geweld naar een politiebureau gebracht. Twee uur later raakte de jonge vrouw in coma en werd ze in een ambulance uit het gebouw gereden. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze hersendood was. Ze bleef daar in coma tot ze drie dagen later overleed.
Familieleden en mensenrechtenactivisten schrijven de dood van Mahsa Amini, die vóór haar arrestatie volledig gezond was, toe aan de mishandeling die zij tijdens haar arrestatie en op het politiebureau heeft ondergaan. Ooggetuigen meldden dat Mahsa Amini in de minibus al was geslagen door de “hoeders van de moraal”. Op het politiebureau werd ze verder mishandeld. Klappen op het hoofd hadden geleid tot een hersenbloeding. Haar broer meldde dat hij in die tijd het politiebureau niet mocht betreden. Terwijl hij buiten het gebouw stond te wachten, kwam er een vrouw naar buiten die zei: “Er is daar iemand vermoord”. Kort daarna kwam de ambulance aanrijden.
Later, in het ziekenhuis, zei de broer, zag hij duidelijke tekenen van het misbruik. “Haar gezicht was gezwollen en haar benen vol blauwe plekken,” zei hij in een rapport. Hij zei dat zijn familie en hij onder politietoezicht stonden en bedreigd waren met represailles als zij de zaak openbaar zouden maken.
Afschuw en woede over het vrouwonvriendelijke regime
Op sociale media in Iran en de rest van de wereld veroorzaakte het lot van Mahsa Amini afschuw en woede over het vrouwvijandige regime. Duizenden uitten hun verontwaardiging op het Perzisch-talige Twitter en Instagram. Burgers in Teheran en andere Iraanse steden hielden protestbijeenkomsten om te eisen dat er een einde komt aan het geweld van het regime tegen vrouwen. De verplichte sluier, die uitsluitend dient om vrouwen onder religieuze voorwendselen te onderdrukken, moet worden afgeschaft. Het politiekorps van de “hoeders van de moraal” moet worden ontbonden. Zij zijn verantwoordelijk voor het dagelijks terroriseren van Iraanse vrouwen met intimidatie, vernedering en marteling. Er zijn herhaaldelijk berichten over vrouwen die worden mishandeld en fysiek aangevallen door “hoeders van de moraal”.
Achtergrond: gedwongen sluierplicht
In Iran vereist de wet dat alle vrouwen en meisjes ouder dan negen jaar in het openbaar een hoofddoek dragen, evenals lange, loszittende kleding om haar en lichaamscontouren te verbergen. Vanwege deze dwang zijn miljoenen vrouwen dagelijks het doelwit van de zogenaamde “moraalpolitie” en worden zij lastiggevallen, mishandeld en gevangengezet.
Volgens het internationale recht schendt de sluierplicht fundamentele mensenrechten, waaronder het recht op vrijheid van meningsuiting, gedachte, geweten en godsdienst, en het recht op privacy van vrouwen en meisjes.
Het regime in Teheran dwingt vrouwen en meisjes op een gewelddadige en vernederende manier, met arrestaties en straffen, om hun haar te bedekken. Dit schendt de waardigheid van vrouwen en meisjes en vormt een wrede en vernederende behandeling, die krachtens het internationale recht fundamenteel verboden is en neerkomt op foltering.
De dictatuur in Iran onderdrukt met geweld vreedzame protesten voor vrouwenrechten. Activisten die in opstand komen tegen discriminatie en de verplichte sluier worden brutaal vervolgd en gestraft. De rechterlijke macht van het regime fungeert als een instrument van onderdrukking en treedt extreem op tegen vrouwenrechtenactivisten.