20 september 2022 – Na de gewelddadige dood van Mahsa Amini protesteren burgers in verschillende Iraanse steden met grote moed tegen het regime: nee tegen onderdrukking en vrouwenhaat!

De dood van de Iraanse Mahsa Amini, die op 16 september in Teheran stierf als gevolg van mishandeling door de zogenaamde ‘morele bewakers’ van het regime, veroorzaakte afschuw, verdriet en massale protesten tegen de vrouwenhatende dictatuur in Iran en de rest van de wereld. Het lot van de jonge vrouw toont de volledige wreedheid van het islamitische regime, dat vrouwen elke dag terroriseert met intimidatie, vernedering en marteling.

De 22-jarige Mahsa Amini (links afgebeeld terwijl zij in coma in het ziekenhuis lag)

Honderdduizenden mensen hebben sociale media in Iran en over de hele wereld gebruikt om met grote verontwaardiging te protesteren tegen de wrede onderdrukking van vrouwen in Iran. Ze eisten de afschaffing van de verplichting om de sluier te dragen, die onder religieuze voorwendselen dient om vrouwen te onderdrukken. De politiemacht van de “morele bewakers” moet worden ontbonden. Keer op keer zijn er berichten over vrouwen die worden misbruikt en fysiek worden aangevallen door ‘morele voogden’.

In Teheran en andere Iraanse steden houden tienduizenden burgers al dagenlang grote protestbijeenkomsten om het einde van de dictatuur, onderdrukking en geweld tegen vrouwen te eisen.

Duizenden rouwenden namen deel aan de begrafenis van Mahsa Amini in haar geboorteplaats Saqqez (in de noordwest-Iraanse provincie Koerdistan). In een grote demonstratie marcheerden zij langs het kantoor van de gouverneur. Daar gebruikten regimetroepen wapenstokken en traangas om het protest uiteen te drijven.

In Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Koerdistan, zijn er sinds 17 september herhaaldelijk massale demonstraties van burgers geweest, die luidkeels het einde van de dictatuur eisten. Ook hier reageerde het regime met geweld. Rapporten spreken van meerdere gewonde demonstranten en arrestaties. Uit solidariteit sloten handelaren in Koerdistan op 19 september hun winkels.

Demonstraties in universiteiten Amir Kabir, Allameh Tabatabai, Art, Tarbiat Modares, National, in Teheran en ook in 15 steden – protest tegen de moord op Mehsa Amini met de slogan “De dictator moet gaan”

Solidariteit in Europa
In verschillende Europese steden hielden Iraniërs in ballingschap en mensenrechtenactivisten waken om hun ontzetting te tonen over de dood van Mahsa Amini en hun protest tegen het regime van Teheran. Ze riepen de internationale gemeenschap op om het geweld van het regime tegen vrouwen in Iran te veroordelen en solidariteit te tonen met de burgerprotesten in Iran.