21 september 2022 – De VN-mensenrechtenorganisatie heeft het gebruik van geweld tegen demonstranten in Iran veroordeeld, waar ten minste twee demonstranten werden gedood, verschillende gewond en tientallen gearresteerd. Het riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Mahsa Amini en tot het oplichten van de sluier in Iran.
Waarnemend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Nada Al-Nashif (foto) sprak op 20 september haar diepe bezorgdheid uit over de dood van de Iraanse Mahsa Amini en de gewelddadige reactie van de regeringstroepen op de daaropvolgende burgerprotesten in Iran.
De 22-jarige Mahsa Amini (op de foto rechts vóór haar arrestatie en links terwijl ze in coma in het ziekenhuis lag) stierf op 16 september in Teheran als gevolg van misbruik door de zogenaamde ‘morele bewakers’ van het regime. Ze werd op 13 september gearresteerd door de “morele bewakers” en met geweld naar een politiebureau gebracht omdat ze zich niet voldoende aan de sluierplicht had gehouden. Twee uur later raakte de jonge vrouw in coma. Een klap op haar hoofd zou een hersenbloeding hebben veroorzaakt. Ze lag drie dagen in coma in een ziekenhuis voordat ze stierf.
De waarnemend mensenrechtenchef van de VN riep op tot een snel, onafhankelijk en effectief onderzoek naar de tragische dood van Mahsa Amini en de beschuldigingen van marteling om de waarheid vast te stellen en gerechtigheid te brengen voor haar familie..
„Vrouwen in het gezicht geslagen en met wapenstokken in elkaar geslagen tijdens arrestatie“
Het is zorgwekkend dat niet-naleving van de sluiervereiste in Iran wordt bestraft met gevangenisstraf, zei Nada Al-Nashif. De laatste maanden patrouilleert de zogenaamde “morele politie” steeds vaker op straat en onderwerpt vrouwen die geen hoofddeksel hebben aan represailles en arrestaties. Het VN-Mensenrechtenbureau heeft talloze geverifieerde video-opnamen ontvangen waarop te zien is dat geweld tegen vrouwen wordt gebruikt. Vrouwen werden naar verluidt in het gezicht geslagen, geslagen met wapenstokken en met geweld in politieauto’s geduwd tijdens deze arrestaties.
Nada Al-Nashif riep de Iraanse autoriteiten op om te stoppen met de vervolging en arrestaties van vrouwen die zich niet aan de sluierregels houden. De verplichte sluier moet worden opgelicht.
De waarnemend VN-mensenrechtenchef wees erop dat duizenden mensen in verschillende Iraanse steden hebben gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. Ze veroordeelde het onevenredige gebruik van geweld door regimetroepen tegen de demonstranten en riep het regime op het recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering te respecteren. Volgens berichten gebruikten agenten van het regime vuurwapens en traangas tegen de demonstranten. Minstens twee demonstranten werden gedood, verscheidene gewond en verscheidene gearresteerd.
Noorwegen sluit zich aan bij de oproep van de VN voor onderzoek naar de dood van Mahsa Amini
Anniken Huitfeldt minister van de Buitenlandse Zaken van Noorwegen heeft op 20 september 2022 in een verklaring verzocht om internationaal onderzoek naar de dood van Mahsa Amini. In deze verklaring, gepubliceerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van dit land, schreef zij: “Ik ben diep verontrust door de dood van Mahsa Amini. Noorwegen sluit zich aan bij de oproep van de VN-mensenrechten-commissaris voor een onderzoek naar haar dood”. Anniken Huitfeldt, minister van de Buitenlandse Zaken, zei: “Degenen, die verantwoordelijk waren voor deze zaak, moeten ter verantwoording worden geroepen en de mensenrechten van alle Iraniërs moeten worden gerespecteerd”.
Terwijl de protesten tegen de dood van Mahsa Amini zich in verschillende steden van Iran uitbreidden, riep de waarnemend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties op dinsdag 20 september op tot een onderzoek naar de dood van Mahsa Amini en uitte hij zijn bezorgdheid over de gewelddadige onderdrukking van protesten.
Anniken Huitfeldt zei in een verklaring: “De hartverscheurende dood van Mehsa Amini en de beschuldigingen van marteling en mishandeling moeten snel, onpartijdig en effectief worden onderzocht door een bevoegde en onafhankelijke autoriteit. Er moet vooral voor worden gezorgd dat Amini’s familie gerechtigheid wordt gedaan en dat zij de waarheid over de dood van hun kind te horen krijgen”.
Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties voegde hieraan toe: In de afgelopen maanden is de activiteit van de zedenpolitie en hun confrontatie met vrouwen die de hoofddoekregels niet volgen, geïntensifieerd.
Volgens deze organisatie laten geverifieerde videobeelden zien dat de agenten van de zedenpolitie de vrouwen sloegen, hen met wapenstokken bont en blauw toetakelden en met geweld in de auto duwden.
Mahsa Amini werd afgelopen dinsdag gearresteerd door een eenheid van de zedenpolitie en naar het detentiecentrum gebracht. Zij geraakte bewusteloos in de gevangenis en werd vervolgens na veel vertraging naar het Kasra ziekenhuis gebracht, maar zij stierf drie dagen later.
22 september 2022 – Burgerlijke moed tegen onderdrukking: massale studentenprotesten tegen de dictatuur in Iran
De studenten die zich openlijk tegen het regime verzetten geven blijk van grote moed, aangezien zij alleen al vanwege hun vreedzame protesten worden bedreigd met bruut geweld door de politie van het regime en met gevangenisstraffen.
In Iran gaan de burgerprotesten in het hele land door, waarbij de mensen hun afschuw uitspreken over de gewelddadige dood van de 22-jarige Mahsa Amini en hun woede over de dictatuur. De jonge Iraanse vrouw stierf als gevolg van mishandelingen door de zogenaamde “bewakers van de moraal” van het regime.
Sinds het begin van de week verzamelen studenten zich op alle universiteiten in Teheran en op universiteiten in andere steden voor grote protestbijeenkomsten. Met luide spreekkoren eisen zij een einde aan de dictatuur, de onderdrukking en het geweld tegen vrouwen. Zij eisen de afschaffing van de tegen vrouwen gerichte wetten van het regime, op grond waarvan vrouwen in Iran systematisch worden onderdrukt en hun rechten worden ontnomen.
De studenten demonstreren voor de afschaffing van de verplichte sluier en het beëindigen van de discriminatie en onderdrukking van vrouwelijke studenten, die ook op de universiteiten herhaaldelijk worden lastiggevallen en vernederd door zogenaamde “zedenmeesters”.
De machthebbers, waaronder regeringsleider Khamenei en president Raisi, moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld dat onder religieuze voorwendselen voortdurend tegen vrouwen in Iran wordt gebruikt. De politiemacht van “moraalbewakers” moet worden ontbonden.
De demonstranten eisen ook de vrijlating van de studenten die in de gevangenis zitten omdat ze opkwamen voor vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting aan de universiteiten.
De studenten die zich openlijk tegen het regime verzetten, tonen grote moed, aangezien zij geconfronteerd worden met bruut geweld door de politie van het regime en met gevangenisstraffen, enkel en alleen vanwege hun vreedzame protesten.