3 oktober 2022 – Over de hele wereld hebben demonstranten de VN, regeringen en parlementen opgeroepen om zich uit te spreken en vastberaden op te treden om eeneinde te maken aan de gewelddadige repressie in Iran.

1 oktober 2022 – Studenten protesteren bij de universiteit in de noordoostelijke Iraanse provinciehoofdstad Mashhad

In Iran gaan de burgerprotesten tegen de dictatuur door. Tijdens het eerste weekend van oktober namen de protesten aan Iraanse universiteiten toe. Op tientallen universiteiten, onder meer in Teheran en in de grote provinciehoofdsteden, hebben studenten zich verzameld voor grote demonstraties en demonstraties en luidkeels geëist een einde aan de repressie en de vrijlating van hun gearresteerde medestudenten. Stakingen in Iraanse scholen zijn ook gemeld op sociale media. Ondertussen hebben veel handelaren in Teheran en andere steden in het land hun winkels gesloten uit protest tegen het geweld van het regime.

Studenten van de Faculteit der Tandheelkunde in Teheran: “De Evin-gevangenis zit vol met gevangengenomen studenten en de stad Teheran is een plaats van detentie.”

Internationale protesten tegen onderdrukking in Iran

Tegelijkertijd vonden wereldwijd solidariteitsdemonstraties plaats, waaraan tienduizenden mensen deelnamen. Ze protesteerden tegen de brute repressie die het regime van Teheran gebruikt om vreedzame burgerprotesten neer te slaan. Het aantal doden en gewonden van demonstranten in Iran neemt elke dag toe. Duizenden mensen zijn massaal gearresteerd en naar martelgevangenissen gebracht waar ze het risico lopen doodgemarteld te worden.

In Washington, Tokio, Otava, Stekholm, Parijs, Londen en Berlijn vestigden mensenrechtenactivisten de aandacht op de brute repressie in Iran met grote portretten van gedode demonstranten. Ze riepen de Duitse regering op om sancties af te dwingen om de Iraanse heersers verantwoordelijk te houden voor de bloedige repressie.

De deelnemers aan de solidariteitsbijeenkomsten, waaronder veel ballingen en mensenrechtenactivisten, riepen de internationale gemeenschap op om de Iraanse vrijheidsbeweging te steunen. De VN, regeringen en parlementen over de hele wereld moeten zich uitspreken en met alle kracht optreden, zodat er een einde komt aan de gewelddadige repressie in Iran. De internationale publieke druk moet aanzienlijk toenemen om de vrijlating te bewerkstelligen van alle gevangenen die worden vastgehouden voor deelname aan burgerprotesten.