5 oktober 2022 – In Iran worden steeds meer mensen bekend, die tijdens de burgerprotesten door wreed geweld van de ordetroepen van het regime gedood werden. Onder de doden bevinden zich ook minderjarigen.

De 17-jarige Nika Shahkarmi en de 16-jarige Sarina Esmailzadeh werden tijdens de demonstraties in Iran gedood.

Volgens berichten van mensenrechtengroeperingen werden de twee meisjes tijdens de protesten in september door de gardisten van het regime dood geslagen. Die 16-jarige Sarina Esmailzadeh stierf, vermeldt Amnesty International, nadat ze met wapenstokken op het hoofd was geslagen en zwaar gewond werd. Aanvankelijk gold ze als vermist en haar familie zocht tien dagen naar haar. Toen pas gaven de autoriteiten haar lichaam vrij.

Ook de 17-jarige Nika Shakarami gold, na een protestdemonstratie in de hoofdstad Teheran op 20 september, als vermist. Kort voor haar verdwijning had ze nog met een vriend getelefoneerd en gezegd dat ze op de vlucht voor de ordetroepen was. Haar familie zocht dagenlang in gevangenissen, ziekenhuizen en zelfs in mortuaria. Tenslotte werd Nika in een mortuarium geïdentificeerd. Ze was gestorven door een schedelbreuk, haar neus was verbrijzeld.

Het regime in Teheran zet op grote schaal ordetroepen in om de vreedzame burgerprotesten met wreed geweld uiteen te slaan. Milities van het regime schieten met hagel en andere munitie van dichtbij op demonstranten, met de bedoeling om hen te doden. Het aantal doden en gewonden stijgt met de dag. Duizenden mensen worden bij massa-arrestaties naar martelgevangenissen overgebracht, waar zij het gevaar lopen om dood gemarteld te worden.

De mensen, die zich tegen de dictatuur keren, hebben internationale steun en bescherming nodig.

De Iraanse protestbeweging voor vrijheid en mensenrechten heeft dringend de steun en bescherming van de wereldgemeenschap nodig. De VN, regeringen en parlementen moeten overal ter wereld hun stem verheffen en handelen, zodat er eind komt aan de wrede onderdrukking in Iran. Alle gevangenen, die alleen wegens hun deelname aan vreedzame protesten gevangen werden gezet, moeten ogenblikkelijk worden vrij gelaten. De internationale openbare druk moet aanzienlijk toenemen, om de mensenrechten in Iran te laten overwinnen.